Balıkçı Gemileri İzleme Sistemi (BAGİS);  Balıkçı gemilerinin kimlik, konum, zaman, hız, yön gibi seyir bilgileri ile avcılık faaliyetleri ve avlanan Su Ürünleri verilerinin GSM ve Uydu iletişim araçları vasıtasıyla izlenmesini ve dijital ortamda kayıt altına alınarak toplanmasını sağlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ait uzaktan takip sistemi olduğuna vurgu yapan Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü şu bilgilendirmeyi yaptı:

Süründürülebilir balıkçılık yönetimi için; balıkçı gemilerinin denizlerdeki avcılık faaliyetlerinin izlenmesini, denetimlerde etkinliğin arttırılmasını ve avlanılan ürünlere ait verilerin daha hızlı olarak kayıt altına alınmasını sağlamaktır. Sistem; balıkçı gemilerine takılan Gemi İzleme Cihazı ve Elektronik Seyir Defterinden oluşan BAGİS Cihazı ile Bakanlıkta kurulan Gemi İzleme Merkezinden oluşmaktadır. Balıkçı Gemilerine takılan Gemi İzleme Cihazı,10 dakika arayla alınan gemiye ait konum, hız ve yön bilgilerini öncelikle GSM üzerinden,  geminin GSM kapsamı alanı dışında olması durumunda UYDU üzerinden İzleme Merkezine gönderir. Gönderilen bu seyir bilgileri vasıtasıyla balıkçı gemilerinin faaliyetleri elektronik haritalar üzerinde kesintisiz izlenir.



Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüzce; denizlerde su ürünleri avcılığı yapan balıkçı gemilerinin seyir bilgileri ile avcılık faaliyetleri ve avlanan su ürünlerinin GSM ve uydu iletişim araçları vasıtasıyla izlenmesini ve dijital ortamda kayıt altına alınmasını sağlamak amacıyla Balıkçı Gemileri İzleme Sistemi (BAGİS) kurulum çalışmaları sürdürülmektedir. Bu kapsamda, 12 m ve üzeri boya sahip balıkçı gemilerine Gemi İzleme Cihazı ve Elektronik Seyir Defterinden oluşan BAGİS cihazı takım işlemlerine ilimizde başlanmıştır.

İlimizde Balıkçı Gemilerine BAGİS cihazı montaj işlemleri Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğümüz kontrolünde ve koordinasyonunda 15.06.2016-21.06.2016 tarihleri arasında 12m ve üzerindeki Balıkçı Gemilerine TTK Limanında 4, Kozlu Balıkçı Barınağında 2, Ereğli Balıkçı Barınağında 17 adet olmak üzere yüklenici firma tarafından gerçekleştirilmiştir.

BAGİS ile ilgili "GSM ve UYDU" abonelik ve iletişim/ haberleşme giderleri 31/12/20018 tarihine kadar Bakanlıkça karşılanacaktır.