Balığa ilgi arttı

Balığa ilgi arttı
Van’da, balık tüketiminde artış yaşanıyor. Fiyatlarda artış yapmadıklarını belirten balıkçı esnafı, özellikle havaların soğumaya başlaması ile birlikte her tür balığa ilginin arttığını söylüyor.

Havalar soğudukça balığa da ilgi artıyor. ’da son günlerde balıkçı esnafında adeta kuyruklar oluşmaya başladı. Müşteriye balığı, isteğe göre hem temizleyerek, hem pişirerek veren balıkçılar, zaman zaman talebe yetişmekte güçlük çekiyor. Durum böyle olunca da, özellikle de balığı pişirerek almak isteyen müşteriler bazen saatlerce beklemek durumunda kalıyor. Müşteri ilgisi de balıkçı esnafının yüzünü güldürüyor.

BALIK VE YEŞİLLİK

Balık tüketimi aynı zamanda marul, maydanoz, soğan, roka gibi sebze satışlarını da tetikliyor.

Balıkçılar aynı zamanda işyerlerinde bu tür yeşillikleri de bulunduruyor.

İSTİHDAMA YOL AÇIYOR

Balıkçı tezgahlarındaki verimli satışlar işyerindeki istihdama da yansıyor. 

Yaz aylarında, özellikle de balık av yasağı sırasında işçi çıkaran esnaflar, kış aylarında, işlerinin iyi gittiği zamanlarda fazla sayıda çalışan da istihdam edebiliyor. Bu aralar, balıkçı esnafı çok sayıda kişiyi istihdam etmiş durumda.

HER TÜRLÜ BALIK VAR

 Gölü Balıkçılık.

İşyeri sahibi Bülent Demir, her tür balık bulundurduklarını belirterek, şu bilgileri verdi: 

“Tezgâhlarımızda şu an 25-30 arası balık çeşidi bulunduruyoruz. Yani her gün değil, ama hafta sonlarına doğru daha çok çeşit oluyor. Akdeniz’den gelen çeşitlerimiz Mercan, Barbun, Palamut, Turna; Karadeniz Bölgesinde ise şuan Hamsi, Sarı Kanat, Lüfer, Karadeniz Palamutu ve İstavrit gibi çok çeşit var. Olmazsa olmazımız  Balığı, alabalık gibi çeşitler de yine müşterilerimize sunuluyor.”

İLGİ YOĞUN

Havaların soğumasıyla birlikte balığa yönelimin arttığını belirten Demir, şunları söyledi:

“Sonuçta balık kış yiyeceğidir. Vatandaşların balığa olan ilgisi çok iyi, özellikle sezonu olduğu için çok tüketiliyor. Sağlığa faydası zaten bilinen bir şey. Geçen sene ile bu sene arasında satışlarımızda artış görüyoruz, fiyatlarımız aynı, fiyatlarda artış yapmadık. Bu sene ürün çeşitlerimizde Hamsi bolluğu var, diğer çeşitler daha az. Mesela Palamutun bol olduğu senelerde Hamsi az olur, hamsinin bol olduğu dönemde ise Palamut, Sarı Kanat ve Lüfer az olur. Her zaman olduğu gibi bu sene de vatandaşların en çok ilgi duyduğu çeşitlerimizin başında hamsi, istavrit ve  Balığı geliyor."

FİYATLAR DEĞİŞMEDİ 

Balık fiyatlarına ilişkin de bilgi veren Demir, şunları kaydetti:

“Çupra, Levrek ve Karadeniz Somonu 30 TL, Norveç Somonu 60 TL, Hamsi ve İstavrit 10-12.50 TL arası değişiyor, Van Balığı 7.50 TL. İş yoğunluğumuz genelde saat 12.00’den sonra başlıyor akşam 19.00’a kadar devam ediyor. Balık satışları yapmakla birlikte müşterilerimize ekstradan sunduğumuz hizmetlerimiz de var. İsteğe bağlı olarak balığı temizliyoruz, kızartma yapıyoruz, fırına gönderiyoruz ve yeşillik çeşitlerimiz de mevcuttur. Bilindiği gibi en sağlıklı et beyaz ettir ve özellikle balık etidir. Sezonu olduğu için ürün çeşitleri çok fazla, vatandaşlardan isteğimiz balığı bol bol tüketsinler, çeşitlerimiz bol.”

Prestij Özel Haber: M. Selim KURT