Abone Ol

Bakan Koca'dan flaş grip ve koronavirüs açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu'nun yapmış olduğu toplantı sonrası koronavirüse karşı alınacak tedbirlerle ilgili açıklama yapıyor.

Bakan Koca'dan flaş grip ve koronavirüs açıklaması

Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Ekim ayındayız, gribin en yaygın olduğu günlere girdik. Koronavirüse karşı alacağımız tedbirler bizi gripten de koruyacak. Tedbirleri alırsa iki hastalıktan birlikte korunmuş olacağız. Grip ölüme yol açabilen bir hastalıktır. Gribin bulaşmasına karşın yeterince duyarlı değiliz. Bu hastalığa karşı Koronavirüs tedbirlerine uyarak ciddi başarı elde edebiliriz.

"DSÖ'nün Türkiye hakkında yayınladığı rapor, Avrupa ülkeleri içinde ilk. Türkiye'nin en zengin ülkeler arasında olmamasına rağmen salgınla mücadelede en cömert ülkelerde biri olduğu vurgulanıyor. Temaslıyla vaka tespiti, erken tanı ve tedaviye dayalı klinik uygulamasına vurgu yapılıyor. Bu yakın günlerde yayınlanan AB İlerleme Raporu'na da değinmek istiyorum. Raporda, "Türkiye'nin sağlık sistemi, Covid-19 pandemisinin gerekliliklerini sağlayabilecek güçtedir. Herkese ücretsiz test ve tedavi imkanı sağlanmıştır." Bu hususlar, küresel salgına karşı savaşımızı küresel standartlarda verdiğimizin göstergesidir.

"Temmuz ayından itibaren normalleşme dönemine geçtik, sınırlamalar kalktı. Ülkeler arasında gidiş gelişler, ülkelerin koyduğu şartlarla başladı. Yeni dönemin gerekliliklerine uygun olarak virüs taramalarına başladık. Bu taramaları havalimanlarında, cezaevlerinde, OSB'lerde, askerlere, sporculara ve benzer gruplara yapıyoruz. Yurt dışına gidenlere yaptığımız 480 bin 80 tarama yaptık. Bir diğer konumuzsa saha taramasıdır. Daha önce enfeksiyonun yaygınlığı ve bağışıklığı ölçmek için 153 bin kişiyi kapsayan bir saha taraması yapmıştık. 15 Ekim'de yeni bir saha taraması yapıyoruz. Bu çalışma bize toplumun tamamı hakkında fikir verecektir.

"Aynı iş ortamında çalışan kişilerin karşılıklı güvence varmış gibi tedbir almadıklarını duyuyoruz, bu dönemde dikkatli olmak zorundayız. Maske kuralından ödün vermemelidir. Maske bazı bilim insanlarınca aşı gibi koruyucu olarak görülmektedir. Koronavirüs bulaştığı kişide 2-3 hafta sonra iz bırakmayacağı, hatta fark edilmeyeceği gibi, bu süre hayatının en çetrefilli dönemi de olabilir. Aşı yaygın olarak yapılabileceği güne kadar kendini virüsten koruyabilenler için bir çare olacaktır. Aşı kendisini virüsten koruyamayanlar için çare değildir.

"Testi pozitif çıkanların ve bunların izolasyon kuralına uyması şarttır. Belirli semptomları olan kişilerin bir an önce sağlık kuruluşlarına başvurmalarını istiyor. Bildiğiniz gibi bakanlığımız Koronavirüs bulaşma riskine karşı her birey için risk yönetimi rehberi oluşturmuştur. Bu HES uygulamasıdır. Girip çıkacağınız yerin risk durumunu HES'le öğrenebilirsiniz. Bizler sahada her türlü tedbiri almak ve bütün şüphelilere ulaşmak için seferberlik halindeyken, sizler de lütfen HES'ten yaralanın.

"Salgınlar yayılım odaklarına karşı yerinden müdahaleleri gerektiriyor. Vakaların artış gösterdiği bölgelerde sebepleri ortaya çıkararak ek tedbirler aldık.

"Sizden istediğimiz biraz daha sabır ve sebattır. Bilhassa girdiğimiz aylarda tedbirlere harfiyen uymaktır.

"Türkiye katettiği yolu Bilim Kurulu'nun rehberliğinde almaktadır. Bu kurul, bizim en büyük gücümüzdür. Hocalarımıza, her toplantımızda sizler adına tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Onlar ve tüm bilim insanlarımız ulusumuzun gururudur.

"Çalışmalarını kamuoyu önünde sürdürmeyen ve aşıya odaklanan bir grubumuz var. Yerli aşı hakkında biraz daha yol alınmasını bekleyerek size detaylı bilgi vermedim, bugün bu noktaya geldiğimize inanıyorum. Türkiye'nin aşı çalışmaları bu bilim insanlarına bağlı 600 kişi tarafından yürütülmektedir. Ortak aşı grubumuz 4 farklı aşı üzerinden çalışmaktadır. Aşı çalışmalarını yürüten ekiplerimiz sonuca en kısa sürede ulaşmak için rekabet içinde, birbirlerinin başarısı için destek içindedir.

"Bulaşıcı hastalıkların geçmişine bakıldığında aşıların kolay bulunmadığı görülmektedir. Kızamık aşısı 8 yılda, grip aşısı 14 yılda, tüberküloz aşısı 20 yılda gelişmiştir. Bugünkü durum elbette farklı olacaktır ama işin doğasında bir zorluk olduğu da bilinmektedir. Salgın bir yılını doldurmaya yaklaşırken gerçekten önemli gelişmeler ortaya kondu. Çin, Rusya, İngiltere ve başka ülkeler insan üzerinde çalışmaya geçtiler. Bilim şu an için umut olmayı kabul etmekte, kesin vaat olmayı erken görmektedir. Dünyadaki umut çok yüksek olmakla birlikte, tedbiri elden bırakmamak gerekiyor.

"Sonuca yakın görülen iki aşımızda hayvan deneyleri tamamlanmış, insan üzerinde çalışmalara geçilecektir. Aşı, insanlığın zaferi olacaktır, bu zaferi elde edecek olanlar arasında Türk bilim insanlarının yer alacağından kuşkunuz olmasın. Bilim imkan ve adanma işidir. Bilim insanlarımız bu konuyu hayatlarının temel meselesi haline getirmiştir. Sizlerden bilim insanlarımıza inanmanızı, önerdikleri tedbirlere, maske, mesafe ve temizlik kuralına uymanızı istirham ediyorum. Aşı tüm denemelerden başarıyla geçip üretilene kadar elimizdeki güç tedbirdir.''

Ayrıntılar geliyor...