Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 ilin koronavirüs verilerini paylaştı. Buna göre İzmir'de yoğun bakım dolum oranı yüzde 75 arttı.

Bakan Koca 6 ilin koronavirüs verilerini açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınına ilişkin İzmir, Manisa, Aydın, Muğla, Uşak ve Denizli’de son duruma dair değerlendirmelerde bulunuyor.

Koca'nın açıklamasından satır başları şöyle:

►Bugün de İzmir'deki çalışmalarımızı tamamladık. Bölgedeki son durumu masaya yatırdık. İzmir'i merkez alarak Aydın, Muğla, Manisa, Uşak ve Denizli illerindeki mevcut durumu detaylı değerlendirdik. Çalışmamız neticesinde aldığımı kararları ve planlamaları sizinle paylaşacağım.

►Tüm dünya kesin tedavi için yoğun bir çalışma içinde, umut veren gelişmeler olsa da kesin bir sonuca ulaşılmadı.

►Yatak cihaz malzeme ve personel tavsiyesi yaparak kapasite arttırımı sağladık. İllerde alınan tedbirlerin değerlendirilmesi sonucu bazı tedbirlerin hasta sayısını azaltmadaki rolünü yakından müşade ettik.

►İzmir’de vaka sayımızda yüzde 42, son hafta ise yüzde 10 oranında gerçekleşti. Aydın’da son bir haftada yüzde 5 oranında düşüş görüyoruz.

►Manisa’da son bir ayda yüzde 30 olan vaka artışı, son bir haftada stabil görüldü.

►Muğla’da vaka sayımız stabil seyrediyor. Denizli’de yüzde 60 oranında artış görüyoruz. Uşak’ta da yüzde 40 vaka artışı görüyoruz.

►İzmir'de erişkin yatak doluluk oranımız %46, yoğun bakım dolum oranımız %75, solunum cihazı dolunum oranı ise %49.

►Aydın'da yatak doluluk oranı %42, yoğun bakım doluluk oranı %63, solunum cihazı doluluk oranı ise %38.

► Türkiye genelinde erişkin yatak doluluk oranı yüzde 48,5; yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 66'dır. Genel anlamda bir sorun yok.

►Son haftada yakınını kaybeden bir aile, 100 kişi yanına alarak yoğun bakımı bastı. 3 hemşire darp edildi. Bunlar sağlık çalışanlarının şevkini kırıyor.

►Sağlık personelimizi hırpalayanları görüyoruz. Bu olay bizi yürekten üzüyor. Fedakarlığımızı sorgulatıyor. Bu davranışlara duyarlı her vatandaşımızın karşı çıkması, kınaması gerekiyor.

İHALELER

Ege Bölgesi'ndeki sağlık yatırımlarından bahseden Koca, şunları söyledi:

"Salgın esnasında şehir hastanelerinin ne kadar büyük bir katkı yaptığını görüyoruz. Her bir odası yoğun bakıma çevrilebilen bir yapının önemini Kovid-19 nedeniyle herkes görüyor. Manisa Şehir Hastanemizi geçtiğimiz yıl hizmete açmıştık. Yakında İzmir de şehir hastanesine kavuşacak. Bayraklı Şehir Hastanesi 2 bin 60 yatağı ile İzmir'e, İzmirlilere yakışır bir proje olarak Ege'nin sağlık hizmetlerine önemli bir katkı sağlayacak. Bu yatırımımızı 2021'de tamamlayacağız. Sadece bu bölgenin insanına sağlık hizmeti vermeyecek. Sağlık turizmi açısından da önemli bir hizmet merkezi olacak, İzmir'in daha da gelişmesine katkı sağlayacaktır."

Menderes Devlet Hastanesinin ikmal inşaatının ihalesinin yapıldığını, Selçuk Devlet Hastanesinin ise dava sürecinin tamamladığını ve inşaata devam edildiğini belirten Koca, Beydağ ilçe hastanesinin ise geçici kabule başladığını anımsattı.

Aydın Şehir Hastanesinin ihalesinin geçen hafta yapıldığını vurgulayan Bakan Koca, Didim Devlet Hastanesi ek binasının ise yapım ihalesinin tamamladığını, inşaata başlanacağın söyledi.

Uşak Devlet Hastanesinin 200 yataklı ek binasını hizmete alındığını belirten Bakan Koca, Karahanlı ilçe hastanesinin ise geçici kabul işlemine başladığını, Sivaslı Devlet Hastanesinin ihalesinin tamamlandığını ve inşaatına da başlanacağını kaydetti.

Manisa Şehir Hastanesinin bu dönemde büyük bir yük aldığının altını çizen Koca, Kula Devlet Hastanesinde de ikmal ihalesini tamamladıklarını belirtti.

Muğla'da sağlık altyapısında eksiklik gördükleri tüm sağlık tesislerinin yatırım programına alınmasını sağladıklarını belirten Koca, "Bodrum Devlet Hastanemizin ikmal ihalesini yaptık. Geçen hafta sözleşmesini imzaladık. 2021 yılında Bodrum ilçemizi yeni hastanesine kavuşturacağız. "Denizli şehir hastanesinin proje çalışmalarında sona geldik. Bu yıl içinde ihalesini yapıp, inşaatına başlayacağız. Bu illerin hepsinde aile sağlı merkezi ve 112 istasyonu yatırımının da devam ediyor." diye konuştu.

Salgınla mücadalenin güç birliği ve sorumlulukla olacağının altını çizen Koca, "Temizlik, maske, mesafe tedbirlerine uyduğumuz ölçüde virüs etkisiz kalacak. O kadar çabuk tehdit olmaktan çıkacaktır." dedi.

SORU- CEVAP

Şehir hastaneleri harcamalarının bütçeden harcanması: Sayın Cumhurbaşkanımız'ın hayalim dediği projeyi hayata geçirmek için çalışıyoruz.

Turizm kaynaklı vaka artışları: Özellikle bu bölgelerde hareketlilik olduğunu biliyoruz. Antalya, İzmir ve Muğla dahil olmak üzere ciddi bir vaka artışı olmadığını görüyoruz.

►Sağlıkçılar için atama olacak mı?: Sağlık çalışanlarına ne kadar teşekkür etsek telafi edileceği belli değil. Yeni açtığımız hastanelerimiz için çalışma yapılıyor. Önümüzdeki haftalarda netleşmiş olur. Hangi alanda alım yapılacağını bildirmiş oluruz.

►Okulların açıklmasıyla ilgili bir değişiklik olacak mı?: Hazırlık ve 1. sınıfların eğitimi pazartesi gününden itibaren 2+5 şeklinde eğitim başlayacak. 3 Hafta sonra salgının seyrine göre Bilim Kurulu'nun çalışmaları olacak.

►Aşı çalışmaları: Dünyada faz3 çalışması yapılan 9, uygulanan 6 aşı çalışması var. Çin'in ardından Rusya'nın aşısı da Türkiye'de denenecek. Faz-3 çalışmaları için izin verdiğimiz 2 aşı çalışmasının biri Çin'den "Sinovac", diğeri de Pfizer aşısı

Biri Hacettepe'de önceki gün başladı ve 23 merkezde bu yapılıyor olacak. 1200 kişi üzerinde, ağırlıklı sağlık çalışanları üzerinde olacak. Devamında 12 bin-13 bin kişi üzerinde yapılması hedefleniyor. Diğeri Pfizer çalışması. Çapa ve Cerrahpaşa odaklı, yine Hacettepe dahil olmak üzere 10'dan fazla merkezde bu çalışma devam ediyor olacak. Birinde baştan yapıldıktan 14 gün sonra ikinci doz yapılıyor ve 29. gününde de antikor düzeyine bakılıyor olacak."

Aşıya erken dönemde erişmek için birçok kanalı açık tuttuklarına değinen Koca, "Tahminim yıl sonuna doğru bu aşılardan birine, güvendiğimiz, vatandaşımız üzerinde etkili olduğunu inandığımız aşılara erişim söz konusu olacak" diye konuştu.

Yerli aşıyla ilgili de 13 çalışmanın bulunduğunu aktaran Koca, "İki tanesi hayvan aşamasını geçmek üzere. Zannediyorum önümüzdeki aylar faz-1 çalışmasına geçme noktasında bir dönemi görmüş olacağız. Ama tahminin gelecek yılın ilk yarısında bizim aşıda bir ilerleme olacağını rahatlıkla söyleyebilirim