19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Bakan Bozdağ: 5 kurum Başbakan'a bağlı çalışacak

Yeni Hükümet Sözcüsü Bakan Bozdağ, açıklama yaptı. Bakan Bozdağ, 'MGK, MİT, TOKİ, TMSF ve Türkiye Varlık Fonu doğrudan Başbakan'a bağlı çalışacaktır' dedi.

24 Temmuz 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Bakan Bozdağ: 5 kurum Başbakan'a bağlı çalışacak
Bozdağ'ın açıklamalarından satır başları şöyle;
 
MESCİD-İ AKSA'DA YAPILANLAR ASLA KABUL EDİLEMEZ
 
İsrail Hükümeti tarafından Müslümanların ortak ve kutsal mabedi Mescid-i Aksa hakkında alınan tedbirler, uygulanan kararlar İslam dünyasında, din ve vicdan hürriyetine inanan herkes katında büyük bir infiale yol açmıştır. Cuma namazının kılınamamış olması, Harem-i Şerif'in etrafına metal dedektörler konulması, Müslümanların ibadetine kısıtlamalar getirilmesi. Bu uygulamaları protesto eden Müsülmanlara şiddet kullanılarak müdahale edilmesi, bu esnada bazı Müslümanların hayatını kaybetmesi ve yaralanması gibi pekçok üzücü hadise olmuştur. Bu uygulama asla kabul edilemez. İnsan haklarına ve din ve vicdan hürriyetine aykırıdır, açıkça ihlaliir. İsrail Hükümeti'nin derhal bu uygulamaya son vermeye sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere davet edilmiştir.
 
MESCİD-İ AKSA'NIN KUTSİYETİNİ KORUMAK İSRAİL'İN GÖREVİDİR
 
Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesidir. Müslümanlar arasında kutsal olan üç mabetten birisidir. Burası sadece Filistinliler'in değil bütün Müslümanların ortak mabedi, kutsalıdır. İsrail Hükümeti Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın kutsiyetine ve tarihi statüsüne saygı duymak ve bu kutsiyeti korumakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğünün yerine getirilmesini İsrail hükümetinden bekliyoruz. Harem-i Şerif'in etrafına konan metal dedektörlerin kaldırılmasını, Müslümanlara konulan kısıtlamaların ortadan kaldırılması, Harem-i Şerif'le ilgili bugüne kadar normal ve rutin uygulamalar neyse ona tekrar geri dönülmesi İsrail yönetiminden bu konuda basiretli hareketli ederek adımlar atılmasını bekliyoruz. Eğer İsrail Hükümeti bütün sağduyu çağrılarına kulaklarını tıkarsa elbetteki buradaki olayların yönetilmesi ve başka sonuçlar doğurmasından Türkiye olarak endişe ederiz. Burada itidal ve sağduyuyla hareket edilerek insanların din ve vicdan hürriyetinin önündeki engelleri kaldırmak doğru olandır.
 
TÜRKİYE YABANCI YATIRIMCI İÇİN GÜVENLİ BİR LİMANDIR
 
Türkiye'de yabancı yatırımcılar ve yabancı sermaye için son derece güvenli yatırım ortadımı vardır. Hükümetlerimiz döneminde yerli yabancı sermaye ayrımı kesinlikle yapılmamıştır, bundan sonra da yapılmayacaktır. Türkiye'de yabancı şirketlerin artışına baktığımızda attığımız bu adımların ne kadar başarılı sonuçlar doğurduğu görülecektir. Türkiye yabancı yatırımcılar için güvenli ülke olma vasfını koruyacaktır. Ancak son günlerde Almanya İçişleri Bakanı'nın gündeme getirdiği konular tartışma konusu aldı. Sayın Cumhurbaşkanımız bizzat açıklama yaptı. Türkiye'de yerleşik Alman şirketleriyle ilgili adli makamla ilgili yürütümen bir soruşturma ve kovuşturma olmamaktır. Bugün sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, Alman İçişleri Bakanı ile telefon görüşmesi yaptılar. Görüşmenin yapıcı gerçekleştiğini söylemek isterim. İşin aslı FETÖ ile iltisak ve irtibatlı olma nedeniyle 43 şirketin ithalat ve ihracat yaptığı ülkelerden Interpol üzerinden bilgi  talebinde bulunmuştur. Bunlar arasında Almanya menşeili bazı şirketler de vardır. Almanya'ya iletilen talepte bir iletişim problemi olduğu tespit edilmiştir.
 
ALMANYA İLE İLGİLİ İLETİŞİM HATASI DÜZELTİLMİŞTİR
 
Sayın İçişleri Bakanımızla Alman İçişleri Bakanı ile görüşülmesinde iletişim hatası tespit edilmiş. Bu çerçevede Almanya'dan istenen bilgiden sarfı nazar edilmiştir. Türkiye'de Alman şirketleriyle ilgili herhangi bir soruşturma ve kovuşturma yoktur. Bilgi talebi de Almanya'da yürüyen kovuşturmayla kesinlikle ilgili değildir. Interpol üzerinden yapılan rutin bir yazışmadan ibarettir. Burada büyük bir iletişim hatası olduğunu ifade etmekte fayda görüyoruz. Bu hata da düzeltilmiştir.
 
BARZANİ'NİN BU REFERANDUMU YAPMASI DOĞRU DEĞİLDİR
 
Türkiye, Irak Bölgesel Yönetimi'nin aldığı referandum kararının doğru olmadığını açıkladı, bunun yanlışlığını vurguladı. Pekçok ülke de bunu ifade ettiler. Ayrıca Irak yönetimi Bağdat'ta bu referanduma karşı olduğunu beyan etti. Barzani'nin tüm dünyanın karşı çıktığı bu referandumu yapması doğru değil.
 
ADİL ÖKSÜZ'LE İLGİLİ TÜM İHBARLAR DEĞERLENDİRİLİYOR
 
Adil Öksüz'ün Türkiye içerisinde değişik yerlerde görüldüğüne dair vatandaşlarımızdan zaman zaman ihbarlar yapılıyor. Bunlarla ilgili gerekli hassasiyet gösteriliyor. Aynı şekilde yurtdışında Almanya'da veya başka ülkelerde görüldüğüne dair zaman zaman ihbarlar geliyor. Daha önce Gürcistan'la ilgili son günlerde Almanya'yla ilgili iddialar vardı.
 
TİŞÖRTLERLE İLGİLİ KARARI MAHKEMELERİMİZ VERECEKTİR
 
Tişört konusu yargının konusu. Yasalarımız çerçevesinde ihbar ve şikayetleri değerlendirdiği gibi resen de soruşturma yapabilir. Terör örgütünün talimatıyla bunu giyenlerle, işin aslının ne olduğunu bilmeden giyenler arasında bir ayrımı elbette adli makamlar yapacaktır. Kararlarını ona göre verecektir. Bunlar adli süreçlerin kendi içerisinde halledeceği konulardır.