Bahreyn Kralı İsrail boykotunu kaldırdı

Bahreyn Kralı Hamad bin Isa al Khalifa, Arap ülkelerinin İsrail boykotunu kınadı ve vatandaşlarının Yahudi devletini ziyaret etmekte özgür olduklarını belirtti.

Dünya
18 Eylül 2017 Pazartesi

Bahreyn Kralı’nın söz konusu açıklaması geçtiğimiz hafta Los Angeles’taki Simon Wiesenthal Merkezinde uluslararası bir toplantıda duyuruldu.

Bu açıklama Wiesenthal Merkezi yöneticileri Haham Marvin Hier ve Abraham Cooper’a 2017 yılının başında Bahreyn’in başkenti Manama’ya yaptıkları ziyaret sırasında Kral tarafından yapılmış. Bu görüşme sırasında Kral’ın bu yılın sonunda Bahreyn’de Dinler Arası Tolerans Müzesi kurma planları da konuşulmuş.

Los Angeles’taki toplantıya Budistler, Hintli Sihler, Müslümanlar, Yahudiler ve Hıristiyanlar geleneksel kıyafetleri ile katıldı. Kuveyt, Mısır, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Azerbeycan gibi Müslüman ağırlıklı ülkelerden yetkililerle birlikte, değişik ülke, etnik köken ve inanca sahip 400 katılımcı, dini inançların tüm insanlığın ve dünya barışının temeli konulu bildiriye tanıklık etti.

Yüzde 70’i Müslüman, yüzde 14,5’i Hıristiyan, yüzde 10’u Hindu ve yaklaşık yüzde 2,5’i Budist olan, 1.423.000 nüfusluk Bahreyn’de yaşayan Yahudi nüfusu yüzde 1’i olarak belirtilse de ülkede ikamet eden Yahudi nüfus 36-40 kişi. Çok küçük bir nüfus olmasına rağmen Houda Ezra Ebrahim Nonoo, 2008-2013 yılları arasında ABD’de Bahreyn’i temsil eden bir diplomat olarak görev yaptı ve bir Arap ülkesini temsil eden ilk Yahudi kadın diplomat oldu. Ailesi Irak kökenli olan Nonoo aynı zamanda Bahreyn’deki tek sinagogun da onarımını finanse etmişti.