TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Bahçeli’nin başarısıdır”

Erken seçim kararını değerlendiren Prof.Dr. Tanju Tosun, “Muhalefet partilerinin hazırlıklı olmadığı bir koşulda 24 Haziran’da seçime gitme kararı alındı. Bu Sayın Devlet Bahçeli’nin büyük bir başarısıdır” dedi

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2018 08:04
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Bahçeli’nin başarısıdır”

E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin 26 Ağustos’ta erken seçim çağrısı siyaseti bir anda hareketlendirdi ve tüm Türkiye’nin gündemine oturdu. Beştepe’de MHP Genel Başkanı ile erken seçim gündemi ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşme sonrası yaptığı açıklamada erken seçimin 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılacağını söyledi. Erken seçim kararını değerlendiren Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Siyaset Bilimci Prof.Dr. Tanju Tosun, “Muhalefet partilerinin hazırlıklı olmadığı bir koşulda 24 Haziran’da seçime gitme kararı alındı. Erken seçim kararını alınması Sayın Devlet Bahçeli’nin büyük bir başarısıdır. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerin normal zamanında yapılacağını söylemesi bekleniyordu. Erken seçime gidilmesiyle eldeki bütün veriler, hem Cumhurbaşkanlığı hem de parlamento seçimlerinde bir sıkıntı yaşamayacaklarını düşündürtüyor. Ondan dolayı böyle bir karar almış durumdalar. Burada muhalefet partilerine çok önemli görev düşüyor. İki aylık süre içerisinde bunu yönetebilirler mi? Başarıya ulaşmaları için yönetmeleri gerekiyor. Ama çok yoğun bir mesai harcamaları gerekli” ifadelerini kullandı.

MUHALEFETİ YOĞUN MESAİ BEKLİYOR

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin erken seçim çağrısını değerlendiren Prof.Dr. Tosun, “Devlet Bahçeli, seçmen kitlesinin bir kısmının İYİ Parti’ye yöneldiğini gördü. Muhtemelen bu gidişat, Sayın Bahçeli’de ‘MHP açısından iyi olmayabilir’ şeklinde bir soru işareti gündeme getirdi. Cumhur İttifakı ile nasıl olsa parlamentoya gireriz diye düşünerek partisinin toparlanması için erken seçimi bir fırsata dönüştürme stratejisi izledi. Muhalefet partilerinin hazırlıklı olmadığı bir koşulda 24 Haziran’da seçime gitme kararı alındı. 24 Haziran’da değil de Eylül-Ekim gibi seçime gidilme kararı alınsaydı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin işlemesi anlamında bir sıkıntı olmazdı. Erken seçim kararını alınması Sayın Devlet Bahçeli’nin büyük bir başarısıdır. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerin normal zamanında yapılacağını söylemesi bekleniyordu. Erken seçime gidilmesiyle eldeki bütün veriler, hem Cumhurbaşkanlığı hem de parlamento seçimlerinde bir sıkıntı yaşamayacaklarını düşündürtüyor. Ondan dolayı böyle bir karar almış durumdalar. Burada muhalefet partilerine çok önemli görev düşüyor. İki aylık süre içerisinde bunu yönetebilirler mi? Başarıya ulaşmaları için yönetmeleri gerekiyor. Ama çok yoğun bir mesai harcamaları gerekli.”

MUHALEFET ERKEN SEÇİME HAZIR MI?

Seçimlerde siyasi partilerin oy geçişlerinde ciddi bir değişiklik durumunun yaşanmayacağını söyleyen Prof.Dr. Tosun, “Cumhur İttifakı ile seçime girilmesi durumunda AK Parti ve MHP’nin parlamentoda çoğunluğu elde etme potansiyelinin yüksek olduğunu gösteriyor. Muhalefet için en temel dezavantaj bir seçime yönelik hangi iddialarla yola çıkacakları. Demokrasi, insan hakları, demokratikleşme… Bunlara yönelik bir talep var toplumda ama toplumun ortalaması bunun ötesinde ekonomik anlamda kendilerinin içinde bulundukları koşulların iyileştirilmesine yönelik birtakım beklenti içinde. Yani muhalefet topluma bir ‘pembe rüya’ vadedecek ama bu rüya gerçek olacak. Muhalefet bunu sağlarsa seçimler başarı ile sonuçlanabilir ama bu kadar kısa süre içerisinde bunun sağlanması kolay değil. Az bir süre söz konusu” ifadelerini kullandı.

SIKIŞTIRILMIŞ BİR SEÇİM YAŞANACAK

Erken seçimin ekonomiye etkisinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydeden Prof.Dr. Tosun, şunları söyledi: “Partilerin kontrol edebildikleri bir oy gücü var. Seçmen tercihleri, kampanya çok iyi yönetilemez, iddialı söylemler seçmene cazip gelecek projelerle desteklenemezse çok radikal bir şekilde değişmez. Cumhurbaşkanlığı seçimi açısından bakıldığında ortak aday bulma meselesi var muhalefet için. Ortak aday konusunda birtakım görüşmeler yapılıyor ama stratejik olarak bir uzlaşma yok. Ama en güçlü formül ilk turda partilerin kendi adaylarıyla seçime girmesi. İkinci turda ise en güçlü aday hangi partininse o partinin adayının desteklenmesi. Buna karşılık diğer partilerin genel başkanlarına da başkan yardımcılığı verilmesi… Sıkıştırılmış bir seçim yaşanacak Türkiye’de. Umudumuz odur ki; özellikle ekonomi bundan çok fazla etkilenmesin. Dış dünyadaki ekonomik çevrelerin istikrar anlamında Türkiye’ye ilişkin bir beklentisi var.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.