HDP, TBMM Genel Kurulu'nda gerçekleşen HSK üyelik seçimlerini protesto ederek oylamaya katılmama kararı aldı. CHP'den de Genel Kurul Salonu'nda sadece Grup Başkan Vekili Engin Altay ve 5 milletvekili kaldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, referandum sonuçlarının meşru olmadığını ileri sürerek oylamaya katılmayacaklarını söyledi. Tezcan, "Bu gayri meşru inşanın parçası olarak oy kullanma noktasına gelmeyeceğiz" diye konuştu.

HSK'nın çiçeği burnunda üyesi Hamit Kocabey, MHP MYK üyeliği görevini yürütüyordu. Kocabey aynı zamanda MHP lideri Devlet Bahçeli'nin avukatı olarak biliniyor. HSK'ya seçilen Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu ise FETÖ'nün en büyük finansörlerinden Koza İpek Grubu'na kayyum olarak atanmıştı. Köseoğlu, iş hukuku ve sosyal güvenlik hukuku konularındaki uzmanlığıyla dikkat çekiyor. Avukat kökenli bir diğer yeni HSK üyesi Songül Yazar da Beyoğlu Belediyesi Meclis Üyesi koltuğundaydı.

HAZİRAN'DA İŞBAŞI YAPACAKLAR

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 16 Nisan'daki halk oylamasına ilişkin kesin sonuçları içeren kararının 28 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından anayasa değişikliğinde yer alan yüksek yargıyla ilgili düzenlemeler yürürlüğe girdi. 2010'daki anayasa değişikliğiyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üye sayısı 7'den 22'ye çıkarılarak, üç daireden oluşuyordu. Yeni düzenlemeyle HSYK'nın adı "Hakimler ve Savcılar Kurulu" oldu. HSK, iki daire halinde 13 üyeyle çalışacak. Kurulun başkanı yine Adalet Bakanı olacak, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, kurulun doğal üyesi sayılacak. TBMM tarafından seçilen 7 üye ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçeceği 4 üyenin yanı sıra Adalet Bakanının başkan, Adalet Bakanlığı Müsteşarının da doğal üye olacağı yeni Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) haziranda mesaiye başlayacak.


Haber: Erol Metin / Karar Gazetesi