Bahçeli, 2002'de erken seçim kapısını nasıl açtı?

MHP lideri Bahçeli, 2002'de Başbakan Yardımcısı iken yaptığı erken seçim çıkışıyla Türkiye siyasal hayatında yeni bir dönemi başlatmıştı. AK Parti'nin 12 yıllık iktidar süreci bu seçimle başlarken, Bahçeli'nin partisi MHP seçimlerde barajı aşamayarak Meclis dışı kalmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Partisinin bugünkü Meclis grup toplantısında 26 Ağustos'ta erken seçim yapılması için çağrı yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 2002 yılında partisi hükümet ortağıyken de erken seçimin yolunu açmıştı. Bu seçimden, o dönem yeni kurulmuş olan AK Parti tek başına iktidar olarak çıkarken, hükümet ortağı üç parti (DSP, MHP, ANAP) baraja takılarak Meclis dışında kalmıştı.

3 Kasım 2002'de yapılan erken seçime giden süreç şöyle gelişmişti. Bülent Ecevit başbakanlığında kurulan hükümette MHP lideri Devlet Bahçeli ve dönemin ANAP lideri Mesut Yılmaz Başbakan Yardımcılığı koltuğuna oturdu. Muhalefette ise Fazilet Partisi vardı.

Refah Partisi'nin kapatılmasından sonra Milli görüş hareketinden kopan aralarında Recep tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Bülent Arınç ve Abdüllatif Şener gibi isimlerin bulunduğu siyasetçiler ise 1 Ağustos 2001 tarihinde Adalat ve Kalkınma Partisi'ni kurmuştu.

Abdullah Gül, Tayyip Erdoğan ve Bülent Arınç (soldan) AK Parti'nin kuruluşunda ön plan çıkan üç isim olmuştu.

Erdoğan o dönem siyasi yasaklı olduğu için AK Parti'nin Genel Başkanlığı'nı Abdullah Gül yürütüyordu.

Türkiye&'nin 2001'deki ekonomik krizin bütün etkilerini hala yakıcı bir şekilde hissettiği 20002 yılında Başbakan Bülent Ecevit, ciddi sağlık sorunları yaşamaya başlamıştı. O dönem Ecevit'in 'sağ kolu' olarak nitelen Hüsamettin Özkan, Ecevit'e başbakanlıktan çekilmesi çağrısı yapmıştı. Ancak Ecevit bu çağrıyı geri çevirmiş, Özkan da Başbakan Yardımcılığı görevinden istifa etmişti.

SEÇİM İÇİN TARİH 3 KASIM OLARAK BELİRLENDİ

Türkiye 2002 yazına bu sorunlarla girerken Bahçel'den erken çıkışı geldi. Bahçeli, 15 Temmuz 2002 tarihinde kapsamlı açıklamalar içeren bir erken seçim çağrısı erken seçim çağrısı yaptı. Mesut Yılmaz, karşı çıksa da Bahçeli'nin bu açıklamasından kısa bir süre sonra 31 Temmuz 2002'de erken seçim kararı alındı. Seçim tarihi olarak da 3 Kasım 2002 belirlendi.

HANGİ PARTİ, NE KADAR OY ALDI?

3 Kasım'da ilk seçimine giren AK Parti, oyların yüzde 34.42'sini kazandı. CHP'nin oyların yüzde 19.42'sini aldığı seçimlerde DYP yüzde 9.52, MHP, yüzde 8.35, Genç Parti, yüzde 7.24 oy, DEHAP ise yüzde 6.22 oy almıştı. ANAP'ın oyları yüzde 5.13'te, DSP'nin oyları ise yüzde 1.22'de kaldı.

16 yıllık iktidar serüveni bu seçimlerle başlayan AK Parti yüzde 34'lük oyla TBMM'deki 550 milletvekilliğinden 363'ünü kazandı. CHP koltukların 178'ini kazanmış, diğer partiler ise yüzde 10 barajını geçemediği için Meclis dışı kalmıştı.

Bahçeli'nin erken seçim tarihinin 3 şifresi!Bahçeli'nin erken seçim tarihinin 3 şifresi!