banner249

Bahar çoşkusu karnaval havasında

Sadece Türkiye’nin değil dünyanın da en eski kültürel miraslarından biri olan ve bu yıl 477’ncisi kutlanacak olan Mesir Macunu Festivalinin geleneksel Mesir Karma töreni Nevruz Bayramıyla birlikte yapıldı. Mesir Kortej yürüyüşü ise kentte adeta karnaval havası estirdi. 

Bahar çoşkusu karnaval havasında
banner240

UNESCO’nun ‘Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi'nde bulunan 477. Uluslararası Mesir Macunu Festivali ve Nevruz Bayramı kutlamaları Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen çelenk sunma töreni ile başladı. Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık tarafından Milli Egemenlik Anıtına çelenk sunulmasının ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunularak İstiklal marşı okundu. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.
Manisa’da şehzadelik yaptıktan sonra tahta çıkan Osmanlı Padişahları, şehzadeler, nedimeler, müritler, Merkez Efendi gibi tarihi kişilikleri yansıtan temsili karakterler vatandaşlardan büyük ilgi gördü.

EL ELE TUTUŞUP ATEŞ ÜZERİNDEN ATLADILAR
Fidan dağıtımının da yapıldığı törende Cumhuriyet Meydanı'nda Nevruz ateşi yakıldı. Vali Güvençer ve beraberindekiler, yakılan ateşin üstünden atladı. Manisa Büyükşehir Belediyesinin MHP’li Başkanı Cengiz Ergün ile Şehzadeler Belediyesinin AK Parti’li Başkanı Ömer Faruk Çelik de el ele tutuşarak Nevruz ateşinin üzerinden atladı. Daha sonra örste demir dövülürken, vatandaşlar da birer birer ateşin üzerinden atlayarak, rengarenk boyanan yumurtaları tokuşturup Nevruz'u kutladı.

KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ KENTTE KARNAVAL HAVASI ESTİRDİ
Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenin son bulmasıyla birlikte kortej yürüyüşü başladı. Mehter takımının önde bulunduğu kortejde temsili Hafsa Sultan ve nedimeleri ile Manisa'da yetişmiş temsili Osmanlı şehzadeleri ve protokol üyeleri yer aldı. Hükümet Konağı önünde başlayan yürüyüş sırasında yolun sağ ve solunda bulunan kalabalık alkışlarıyla kutlamalara eşlik ederken cep telefonlarıyla da o anları ölümsüzleştirdiler. 15 Temmuz Demokrasi Meydanı güzergahından devam eden kortej, Sultan Camii Bimarhanesi’ne kadar Mehter Marşı eşliğinde yürüdü. Kortejdekiler vatandaşlardan sevgi gösterileri görürken karnaval havası şehre renk kattı.

Tarihi Sultan Camii Bimarhanesine Mehter Marşı eşliğinde giren protokol üyelerinin yerini almasının ardından okunan Mesir İlahisi ile Mesir Macunu Karma töreni başladı.
Buradaki törende ilk konuşmayı Manisa’yı Mesir’i tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık yaptı. Geçmişten günümüze Mesir’e emeği geçenlere şükranlarını sunan Manisa’yı Mesir’i tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, “Hepimizin Nevruz Bayramı kutlu olsun. Geleneksel Mesir Festivalimizin 16. yüzyıla dayanan köklerinin bugün 477'nci kez kutlanacak olmasının sevinci içerisindeyim. Manisa'nın eşsiz güzellikteki bitki örtüsünün 41 çeşit baharat ve bitki karışımı ile Merkez Efendi'nin ilmi bilgileriyle harmanlanıp Hafsa Sultan'a şifa kaynağı olan Mesir Macunu yüzyıllar boyunca şifa ve umut olmuştur" diye konuştu.
İzdiham yaşandı
Konuşmaların ardından Manisa İl Müftüsü Sinan Cihan’ın okuduğu dua sonrası protokol üyeleri Mesir macununu kazanda karmaya başladı. Mesir Karma töreninin ardından dualı Mesirden almak isteyen vatandaşlar adeta izdihama neden olurken kazan içindeki az miktardaki mesir macunu saniyeler içinde bitti.

41 çeşit baharat
477 yıldır içeriği bozulmadan hazırlanan Mesir macununun içinde şu baharatlar bulunuyor: “Tarçın, karabiber, yeni bahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarçın çiçeği, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarı halile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşembe, safran, iksir, kimyon, galanga, çam sakızı, mirsafi, meyan balı, şamlı şaşlı, limon kabuğu, kremtartar, zağfiran, udülkahır, çöpçini, eskir, tiryak, ravend, limon tuzu, tekemercini tohumu, günbalı.”

Saçım töreni 30 Nisan’da
477 yıl önce Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın karışımıyla yapılan ve Yavuz Sultan Selim'in eşi Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan'ın hastalığına şifa olan mesir macunu, 30 Nisan günü 477. kez Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden halka saçılacak.
(SC-ÖK-Y)

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER