20 Eylül 2017 15:31

Barzani: Referandumdan sonra diyaloğa hazırız

IKBY Başkanı Mesud Barzani, 25 Eylül bağımsızlık referandumunun ardından Bağdat'la yapılacak görüşmelerin 1-2 yıl sürebileceğini söyledi.

Paylaş

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani Süleymaniye’de Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yetkilileriyle görüştü. Görüşmenin ardından halka hitap eden Barzani, 25 Eylül’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumunun ardından Bağdat’la uluslararası toplumun desteğiyle yapılacak ve IKBY’nin ayrılık şartlarının müzakere edileceği ‘ciddi görüşmelerin’ 1-2 yıl sürebileceğini söyledi.

 

{{332842}}

 

Barzani şunları söyledi: “Referandum sonrası Bağdat’la tüm sorunların çözülmesi için uluslararası toplumun desteğiyle çok ciddi ve dostane diyaloğa geçmeye hazırız. Tüm sorunları 1 ya da 2 yıl içinde çözdükten sonra güzellikle ve kardeş gibi veda ederiz. 100 yıl boyunca ‘ortak ve kardeş gibi yaşayalım’ dedik ancak siz kabul etmediniz. O zaman gelin, komşu gibi yaşamak için vedalaşalım. Siz dostumuz kardeşimiz, müttefikimizsiniz”

 

Barzani, “Belki birçoğu yanlış anlamıştır ancak bize göre referandum dünyanın sonu değildir. Kürdistan halkının kararı da her şeye bir son getirecek anlamı da taşımıyor” dedi.

 

AB’DEN REFERANDUMA ELEŞTİRİ, DİYALOĞA DESTEK

 

Bu arada Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, bağımsızlık referandumuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

 

Açıklamada, “Teklif edilen referandum gibi tek taraflı adımlar, verimli olmaktan uzak ve kaçınılması gereken adımlardır. AB, Erbil ve Bağdat arasında çözülmesi gereken meseleler olduğunun farkındadır. Bu meseleler, tarafların karşılıklı olarak mutabık kalacağı ve Irak Anayasası hükümlerinin tam olarak uygulanmasına dayanan bir çözüme yol açacak, barışçıl ve yapıcı bir diyalog yoluyla ele alınmalıdır. AB, diyaloğu kolaylaştırmaya yönelik BM girişimini memnuniyetle karşılamakta ve talep edilmesi halinde sürece destek olmaya hazır olduğunu bildirmektedir” ifadeleri kullanıldı.

 

SUUDİ ARABİSTAN DA EKSİK KALMADI!

 

Suudi Arabistan’dan da IKBY Başkanı Mesud Barzani’ye bağımsızlık referandumunu durdurma çağrısı geldi.


Suudi Arabistan resmi ajansı SPA’nın yetkili bir kaynağa dayandırdığı haberde, “Suudi Arabistan, Barzani’den IKBY’nin bağımsızlığı için yapılacak referandumu gerçekleştirmeme sağduyusu ve deneyimi bekliyor. Bunu Irak’ı ve bölgeyi referandumun gerçekleşmesinden kaynaklanacak tehlikelerden korumak için yapmalı” denildi.

 

{{332852}}


Referandum nedeniyle doğabilecek krizlerin “bölgedeki güvenlik ve istikrarı sağlama çabalarını baltalayacağı” iddia edildi.
 (DIŞ HABERLER) 

ÖNCEKİ HABER

'Öfkeli boğa' Jake LaMotta yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

IŞİD'li sanık 'spekülasyon' nedeniyle davaya katılmamış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...