Advert

Bağ Bozumu Başladı

Ergani ilçesinde ve köylerinde bulunan üzüm bağlarında her yıl Eylül-Ekim ayında başlanan bağ bozumuna başlandı.

Bağ Bozumu Başladı
Bu içerik 4404 kez okundu.

Şire Üzümüyle meşhur olan Ergani ilçesi ve köylerindeki bağ sahipleri, adeta bir şenlik içerisinde geçen bağbozumu hazırlıklarını tamamlayarak bağlara akın etmeye başladı.
Üzüm yetiştiriciliğiyle uğraşan çiftçiler, sonbaharın gelmesiyle köy ve mezralarda hummalı bir çalışma içerisine girerken, sonbahar rengini alan üzüm bağlarında ise buhar ve dumanlar yükselmeye başlıyor.
Üreticiler, sezonunun başlamasıyla birlikte bir yıl boyunca yetiştirdikleri üzümleri toplamak için sabahın ilk ışıklarıyla birlikte bağın yolunu tutuyor.
Yoğun mesai harcayan köylüler, gün boyu toplanan üzümleri, sandıklara yerleştirildikten sonra, bağda yada köye getirip burada hazırlanan çardak altında geleneksel yöntemlerle pestil, cevizli sucuk, kesme, pekmez yapıyor. Mahzen adı verilen bölümde çuval içerisine konulan üzümler ezilerek suyu çıkarılıyor ve daha sonra büyük kazanlarda kaynatılarak elde edilen üzüm şiresinden pekmez, pestil, kesme ve cevizli sucuk elde ediliyor.
Yıllardır bu geleneğin devam ettiğine işaret eden köylüler, bağ bozumunun oldukça zahmetli bir iş olduğunu, ancak yıllardır devam eden bu geleneği sürdürmeye çalıştıklarını belirtti.
Ergani 'de çiftçiler, artık bağların eskisi gibi ürün vermediğini, yine de gelenek haline gelmiş bağbozumunu, pekmez, cevizli sucuk ve pestil yapma geleneğini zor olmasına rağmen devam ettirmeye çalıştıklarını kaydetti.
Ergani ilçesinde hemen hemen her köyünde üzüm yetiştiriciliği yapılmakta ve şire üzümün en çok yetiştirildiği köylerin başında Özbilek, Şölen, Deringöze, Göze Kaya, ve Dallı dağ köyü gelmekte olduğu belirtildi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var