Son yıllarda hasta ve sağlık çalışanı memnuniyetinin arttığını ve ilçenin en büyük katma değeri olduklarını ifade eden Kılınç, 'Şu anda hastanemizde hasta memnuniyet oranı, yüzde 95'in üzerinde. Ayrıca çalışanlarımızın da memnuniyet oranları ölçülüyor ve bu rakamlar son bir buçuk yılda yüzde 60'lardan yüzde 80'e ulaştı' dedi

Uzman Doktor Mehmet Kılınç, Samsun'da özellikle sağlık camiasının tanınmış isimlerinden biri. Geçtiğimiz yıllarda İl Sağlık Müdürü olarak da görev yapan Kılınç, yaklaşık bir buçuk yıldır Bafra Devlet Hastanesi'nin başhekimi. Hastanenin yönetim anlayışını değiştirdiğini ifade eden Kılınç, göreve gelir gelmez 'katılımcı yönetim' anlayışını benimsemiş ve bu da başarıyı beraberinde getirmiş. Bu hafta sayfamızın konuğu olan Kılınç ile Bafra Devlet Hastanesi'nin dününü, bugününü ve yarınını konuştuk, umarız keyifle okursunuz…

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz? Geçmiş yıllarda Samsun İl Sağlık Müdürü olarak görev yaptığınızı biliyoruz, kendinizden bahseder misiniz?

Mehmet KILINÇ: Mikrobiyoloji ve klinik mikrobiyoloji uzmanıyım. Uzmanlık eğitimime ek olarak işletme fakültesi lisans mezunuyum. Aynı zamanda hastane yöneticiliği ve sağlık işletmeleri yöneticiliği kollarında uzmanlık eğitimi almış birisiyim. Bafra SSK Hastanesi'nde 4 yıla yakın, Samsun İl Sağlık Müdürü olarak da 4 buçuk yıl görev yaptım. Halen Bafra Devlet Hastanesi'nde yönetici ve başhekim olarak görev yapıyorum. Aslen Kahramanmaraşlıyım, ancak 1988 yılından beri Samsun'da görev yapıyorum ve Samsun'da çoğu vatandaşımız, beni Bafralı zannediyor.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bafra, Samsun'da eski hastane binasından yeni hastane binasına geçiş yapan hastanelerden biri. Sanırım 2014 yılı başından itibaren yeni binanıza taşındınız. Öncelikle şunu sormak istiyorum. Bu bina Bafra'da sağlık hizmeti sunumuna nasıl katkı sağladı. Bafra'da sağlık hizmeti alanında son dönemde neler değişti?

Mehmet KILINÇ: Bafra'da yeni hastanenin uzun bir süreci var. 1990'lı yıllarda mevcut eski hastanenin fiziki yapısındaki yetersizlikler nedeniyle Bafra'da yeni bir hastane ihtiyacı ortaya çıktı. Bunun üzerine Bafra halkının katkılarıyla adeta imece usulüyle yeni bir hastane için inşaata başlandı. Bu inşaatımız Alaçam yolu üzerinde vatandaşlarımızın bildiği, hastane olarak planlanan bir yerdi. Ancak burası bir türlü hizmete açılamadı. Tabii bunun çok sayıda nedeni vardı. Bunun üzerine bakanlığımız çalışmalarıyla, şu an hizmet verdiğimiz mevcut hastane 2011 yılında ihale edildi, 2013 yılında tamamlandı ve 2014 yılında da hizmet vermeye başladı. Böylece 15 bin metrekare kapalı alanı olan bir binadan 52 bin metrekare kapalı alanı olan bir binaya geçmiş olduk. Ayrıca bu bina 'akıllı bina' konseptinde yapıldı. 3 yıldır bu binada hizmet veriyoruz. Yatak kapasitemizi 250'den 300'e çıkardık. Binanın değişimiyle çalışanların da memnuniyeti arttı. Hekim ve sağlık personeli sayımızda artış oldu. Hastanemiz Bafra'ya, 19 Mayıs'a, Alaçam ve Yakakent'e hatta Sinop'un birçok ilçesine hizmet veriyor. Kısacası Bafra Devlet Hastanesi, bugünkü konumuyla Samsun'un batı yakası nüfusunun sağlık hizmetlerinin en büyük kurumu. Yapılan çalışmalar; Bafra Devlet Hastanesi'ni kendi kendine yetebilen bir konuma getirdi. Şu anda hastalarımız, bir başka hastaneye sevk olmayı istemiyor.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN:Bafra Devlet Hastanesi'nin Samsun sağlık hizmetindeki yeri nedir? Hastanemizin nasıl bir hasta potansiyeli var?

Mehmet KILINÇ: Hastanemiz genel hastane statüsünde bir hastane. Dolayısıyla bütün branşları içeriyor. Ameliyathane hizmetlerinden bahsedecek olursak; gerçekten modern bir ameliyathaneye ve memnun edici hizmetlere kavuştuk. Dahiliye, cerrahi, fizik tedavi, ruh sağlığı alanlarında önemli çalışmalar yapıyoruz. Örneğin ruh sağlığı ile ilgili bir merkez kurduk, fizik tedavi noktasında taşımalı hizmetlere başladık. Köylerimize de bu çalışmayla ulaşıyoruz. Öte yandan yoğun bakım ünitesi olarak ileri düzeydeyiz. 36 tane yoğun bakım yatağımız mevcut. Bu bir ilçe hastanesi için gerçekten yüksek bir rakam. Üçüncü düzey yoğun bakım hastalarını takip edebildiğimiz gibi yeni doğan yoğun bakımımız da var. Birçok ilçede olmayan palyatif bakım merkezimizle de hizmet veriyoruz. 58 palyatif bakım merkezi yatağından 18 tanesi Bafra'da.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Hastane yönetmenin diğer işletmelerden farkı nedir? Göreve başladığınız tarihten sonra Bafra Devlet Hastanesi'nde ne gibi değişiklikler, yenilikler oldu?

Mehmet KILINÇ: Basit olarak düşündüğümüzde, hastaneler işletme olarak otellere benzer. Ancak, yatanlar farklıdır. Şüphesiz ki hastayı, yatırmak, tedavi etmek ve yönetmek kolay değil. Bu anlamda hastanelerimiz iş riski yüksek olan tehlikeli gruptadır. Hastaneler, basit değil karmaşık işletmelerdir. Hem dikey hem de yatay yönetim söz konusudur. Ben Bafra Devlet Hastanesi'nde yaklaşık olarak bir buçuk yıldır yönetici olarak görev yapmaktayım. Bir buçuk yılda ilk olarak yönetim anlayışımızı değiştirdik. Yönetimde insan odaklı, katılımcı yönetim anlayışını benimsedik. Yatak kullanım oranımızı artırdık. Göreve başladığımızda yatak doluluk oranı, yüz yataktan altmış beşi şeklindeydi şimdiyse yüzde doksan beşlere ulaşmış durumda. Bunu yatak kullanım politikamızı değiştirip tüm yatakları ortak kullanıma açarak yaptık. Poliklinik sıra alma yöntemimizi de değiştirdik. Daha önce bir departmanda tek bir sekreterden sıra verilirken; şimdi her doktorun sekreterinden sıra veriliyor. Bu da hız demek. Böylece hasta yığılmasını önledik. Buna rağmen yığılmaların olduğunu da söylemeliyim. Çünkü hekimlik bir sanattır ve herkes farklı icra eder. Bazı hekimlerimiz de daha çok tercih edilebiliyor. Onlarda sıra sorununu çözmek kolay değil. Ama şunu da rahatlıkla söyleyebilirim ki bizde bekleyen bir hasta mutlaka muayenesini olur. Bahsettiğim bu konuların sonucu olarak bizler denk bütçede gelir artışını sağladık.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Hastanemizin sunduğu tıbbi hizmetler hakkında bilgi verebilir misiniz? Hangi sağlık alanlarında Bafra Devlet Hastanesi öne çıkıyor.

Mehmet KILINÇ: Özellikle son yıllarda hasta sayımızda artış oldu. Yaklaşık olarak günde 2 bin 500 hasta hastanemizde muayene olmakta. Acile 600'e yakın vatandaşımız müracaat ediyor. Geçen yıl içerisinde toplam 14 bin ameliyat hastanemizde gerçekleştirildi. Bu, günde 55 ameliyat yapıldığı anlamına geliyor. Bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 30 oranında bir artış söz konusu. Yatan hasta oranımıza baktığımızda; 22 bin hastanın yattığını ifade edebiliriz. Bafra merkez nüfusu 83 bindir. Geçen yıl hastanemizde muayene olan kişi sayısıysa 850 bin. Bu rakam Bafra Devlet Hastanesi'nin hizmet verdiği alanı çok açık bir şekilde ortaya koyuyor. Şüphesiz bu bir ekip işi, sağlık hizmeti ekip ruhuyla yapılır.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Hastalar tıbbi hizmetlerden faydalanabilmek için en kolay hangi yöntemle size başvurabilir? Telefonla randevu sistemi dışında hastalara yardımcı olmak için nasıl planlamalar yapıyorsunuz?

Mehmet KILINÇ: Bakanlığımızın en önemli hizmetlerinden bir tanesi de merkezi hastane randevu sistemidir. Bu sistem sayesinde hastalarımız hastaneye gitmeden internet aracılığıyla ya da telefondan 182'yi arayarak sıra alabiliyor. Bu sistem, ülkemizde başarılı bir şekilde devam ediyor. Hastanemizde de hastalarımız bu uygulamadan yararlanabiliyor. Bu imkanı kullanamayanlar ise hastanemize direkt müracaat ederek muayene olacağı hekimin sekreterinden sıra alabilir. Ancak, şunu da söylemeliyim tercih edilen hekimlerimizde mutlaka sıra sorunu oluyor. Bu da doğal bir durum.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Tatil günü olmasına rağmen cumartesi günleri poliklinik hizmeti verdiğiniz doğru mu? Hangi branşlarda muayene yapılıyor? Hastalar nasıl yararlanıyor?

Mehmet KILINÇ: Daha önce bu hizmet veriliyordu ancak bir ara söz konusu oldu. 2016 yılından itibaren bu hizmet hastanelerimizin birçoğunda yeniden başladı. Biz de bu hizmete nisan ayı itibarıyla tekrar başladık. Hekimlerimizden isteyenler cumartesi günleri saat 09:00-14:00 zaman diliminde diğer günlerdeki gibi polikliniklerini yapıyorlar. Tahlil ve tetkiklerimiz yapılabiliyor. Kısacası 6 gün çalışmış oluyoruz diyebilirim. Amacımız hafta içi gelemeyen hastalara ulaşabilmek. 14-15 branşta bu hizmeti veriyoruz. Talebe ve hekim sayısına göre de değişiyor. Bu hastalarımızın MHRS yani internet veya telefondan randevu hizmetinden henüz faydalanamadıklarını da belirtmek isterim. İlerleyen zamanda bunu da sağlamak istiyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Son yıllarda Türkiye genelinde hastaların kamu hastanelerinde sunulan sağlık hizmetinden memnun olduğunu görüyoruz, Bafra Devlet Hastanesi özelinde bu durum nasıl yansıyor, hastalardan, çalışanlardan size iletilen görüşler var mı?

Mehmet KILINÇ: Belki de mesleğimizin en güzel yanı bu. Sağlık hizmetinin üç altın kuralı vardır. Bunlardan ilki; sağlık hizmeti ulaşılabilir olmalı, ikincisi devamlılığı sürdürülebilir olmalı ve üçüncüsü de memnun edici olmalı. Bir yönetim tarafından bu üç altın kural başarabildiği zaman, başarı da kendiliğinden gelir. Bafra Devlet Hastanesi'nin 900 çalışanı var. Hastanemiz, Bafra'nın en büyük katma değeri. Şu anda hastanemizde hasta memnuniyet oranı yüzde 95'in üzerinde. Ayrıca çalışanlarımızın da memnuniyet oranları ölçülüyor ve bu rakamlar son bir buçuk yılda yüzde 60'lardan yüzde 80'e ulaştı.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bafra Devlet Hastanesi ile ilgili ilerleyen dönemlerde planlarınız nedir? Ne tür çalışmalar yapmayı tasarlıyorsunuz? Bafra'da sağlık alanında düşünülen yenilikler neler?

Mehmet KILINÇ: Bir hastanede fiziki yapı ne kadar iyi olursa olsun esas olan hizmet memnuniyetidir. Biz şu anda kardiyoloji, nöroloji ve fizik tedavi branşlarında kadromuzun devamlı olmasını istiyoruz. Eksiğimiz olan uzman kadroların temini için çalışacağız. Yoğun bakım hizmetlerimizi düzey 3'e çıkarmak istiyoruz. Acil servisimizi yeniden yapılandırmak istiyoruz. Bafra'da vatandaşlarımızın acilimize rahat ulaşımını sağlamak adına çalışmalar yapacağız. Döner kapı için de bir ihale yapıldı. Amacımız, sağlıkta kaliteli ve akredite olan bir hastane olmak.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Son olarak neler söylemek istersiniz?

Mehmet KILINÇ: Ne yazık ki sağlıkta şiddet konusu sık sık gündeme geliyor. Ben, 31 yıllık meslek hayatımda; sağlık çalışanlarının bunu hak etmediğini düşünüyorum. Ama bir şekilde de bununla karşılaşıyoruz. Burada bence biz çalışanlar kadar hastalarımız ve hasta yakınlarımıza çok büyük görevler düşüyor. Şiddeti önlemek bizim, hastalarımızın ve hasta yakınlarımızın elinde burada iletişim çok önemli, konuşurken çok dikkatli olmalıyız. Karşılıklı saygı ve sevgi de yine çok önemli bir başka faktör. Empati duymayı da çok önemsiyorum. Size de çok teşekkür ediyorum.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Biz çok teşekkür ederiz.

Röportaj: Burcu DÜZGÜN ÇOBAN