banner388

Bafra Lokumu finalde!

Kültür Ürünleri Oscar Yarışması'na aday olarak gösterilen Bafra Lokumcusu, 'manda kaymaklı lokum' ile yüksek puan alarak finale kaldı.

Bafra Lokumu finalde!

Kültür Ürünleri Oscar Yarışması'na aday olarak gösterilen Bafra Lokumcusu, 'manda kaymaklı lokum' ile yüksek puan alarak finale kaldı.

05 Nisan 2017 Çarşamba 11:30
Bafra Lokumu finalde!

Samsun Haber - Yaşama Dokunanlar Platformu tarafından organize edilen Kültür Ürünleri Oscar Yarışması'na Samsun İl Kültür Müdürlüğü tarafından aday gösterilen 'manda kaymaklı lokum' 8 kategoride 63 ilden 320 ürünün arasından finaline kaldı. Yüksel ailesi tarafından 4 kuşaktır lokum üretimi yapılıyor. Ailenin 4'üncü kuşak lokum üreticisi olan 41 yaşındaki Faris Yüksel, ailesinin hikayesi ile yarışmaya başvurduklarını belirterek, "Büyük dedem Şükrü Efendi 1887 yılında lokumculuğa başlıyor. Ardından bu mesleği devralan dedem Faris Yüksel, manda kaymaklı lokumu üreten ilk kişi. Ondan sonra da babam Çetin Yüksel, 4'üncü kuşak olarak da ben bu mesleği devam ettiriyorum. Biz 1.5 asırdır sülale olarak lokum üretiyoruz. Manda kaymaklı lokum da bizim için bir üründen ziyade bir kültür, nesilden nesille aktarılan bir lezzet" diye konuştu.

Kızılırmak Deltası farkı

Samsun denilince ilk akla gelen ürünlerden biri haline gelen Bafra manda kaymaklı lokumu hakkında Faris Yüksel, "Şu an yarışmada finale kaldık. 26 Nisan'da ödül töreni olacak. Umarım dereceye gireriz. Dereceye girersek çok mutlu olacağız. Bu mesleği sürdürmek ve bu mesleği bizden sonra daha iyi noktalara getirebilmek açısından bizi bu bile çok motive etti. Bu lokumun en büyük özelliği kaymak ve lokum aynı anda damakta erir ve aynı anda o lezzet alınır. Kaymak Kızılırmak Deltası'nda yetiştirilen mandalardan elde edilir lokumda bu kaymağa uyum sağlayabilmesi için özel bir formülü vardır. Usta bildiğinin yüzde 99'unu kalfasına öğretir de yüzde 1'ini öğretmez. İşte o yüzde 1 formüldür ve o da bizim ailemizdedir. Bu lokumu özel yapan şeylerden biri kaymağının yanında o lokumdaki formüldür. 1936 yılından bu yana üretilen 1940 yılında Yerli Malı Cemiyeti'nden ödül almış bir lokumun böyle bir yarışmada en yüksek puanla finalist olarak gösterilmesi hepimizi çok heyecanlandırdı" dedi.

Hiçbir katkı maddesi bulunmuyor

Lokumun sadece kışın üretilip tüketildiğini içinde hiçbir katkı maddesi bulunmadığını söyleyen 77 yaşındaki Çetin Yüksel ise, "Babam yaptığı denemeler sonucunda manda kaymaklı lokumu üretmiş bu tadı geliştirdikten sonra vatandaşların beğenisine sunmuş. Biz de bu formülün noktasına virgülüne dokunmadan aynı şekilde üretmeye devam ediyoruz. Bu yarışmaya katıldık. Finale kaldık. Çok mutlu olduk. Manda Kaymaklı lokum hem bizim için hem Samsun için çok değerli bir ürün" diye konuştu.

Kaynak: DHA
 

Son Güncelleme: 05.04.2017 11:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Emel kurfal 2017-04-24 11:24:30

İzmir'de yaşayan Bafra'lıyım İzmir'de bulma imkanı var mı Bafra lokumunu?