|

BAE’den Gazze’ye Dahlan ödemesi

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Hamas ve Fetih’i devre dışı bırakarak liderliğini Muhammed Dahlan’a vermeyi planladığı Gazze’ye ayda 15 milyon dolar ödeyecek.

Yeni Şafak
04:00 - 21/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 09:35 - 21/08/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Muhammed Dahlan
Muhammed Dahlan

BAE’nin, Ortadoğu’nun kiralık katili olarak bilinen Dahlan’a verdiği desteğin göstergesi olarak Gazze’ye aylık 15 milyon dolar verilecek. 2011’de Batı Şeria’yı terk ederek BAE’nin başkenti Abu Dabi’ye yerleşen Dahlan’ın Emirlik ve Mısır’la güçlü bağlantıları bulunuyor. Haziran ayında Dahlan ve Gazze’deki Hamas yetkilileri arasında Mısır’ın yardımıyla stratejik bir toplantı gerçekleşmişti.

Dahlan’a yakın bir isim olan Samir el-Masharavi “Önümüzdeki aydan itibaren her ay Filistin Ortak Sorumluluk Komitesi’ne, Gazze’deki insani yardım ve kalkınma projelerine destek amaçlı 15 milyon dolar aktarılacak” açıklamasını yaptı. Komite, Dahlan ile Hamas arasında Temmuz ayının başında Kahire’de yapılan anlaşmalardan sonra kurulmuştu. BAE, hem Kahire hem de Abu Dabi’nin Katar’ın Gazze’deki nüfusuzunu azaltmaya çalıştığı bir dönemde Dahlan’ı kullanışlı bir arabulucu olarak görüyor. İsrail basını bir süre önce Mısır ve BAE’nin Filistin’de yönetimi devirmek için anlaştığını öne sürmüş, BAE ve Mısır’ın Hamas ve Fetih’i devre dışı bırakarak Filistin’in liderliğini Muhammed Dahlan’a vermeyi planladığını iddia etmişti. Bu çerçevede Mısır’ın başkenti Kahire’de taraflar arasında gizli görüşmeler yapıldığı ortaya çıkmıştı.


#Hamas
#BAE
#Muhammed Dahlan
7 yıl önce