Ekrem Sarısu Babamın maaşını alamaz mıyım?
HABERİ PAYLAŞ

Babamın maaşını alamaz mıyım?

Soru: 54 yaşında bekar bayanım. Temmuz 2020’de Bağkur’dan emekli oldum. 1.520 lira aylık bağlandı. Yine temmuz ayında SSK emeklisi vefat eden babamdan dul aylığı alan annem vefat etti. Babamdan aylık almak için SGK’ya başvurdum. Ama başvurum ‘aylık almak için gelirinizin olmaması lazım’ diye reddedildi. Benim yasal olarak babamın maaşını alma hakkım yok mu? Dava açarsam kazanabilir miyim? k Neslihan YILMAZ

Cevap: SSK; emekli kız çocuğuna ana veya babasında dolayı yetim aylığı bağlamaz. Emekli olduğunuzdan maalesef babanızdan aylık bağlatamazsınız.

Haberin Devamı

EMEKLİ AYLIĞINA VERGİ BORCU İÇİN HACİZ KONABİLİR Mİ?

SORU: SSK emeklisiyim. Vergi borcumdan dolayı vergi dairesi emekli maaşıma haciz koydu. Bu yasal bir durum mudur? Benim bildiğim kadarıyla emekli aylığına haciz işlemi yapılamıyor. Bu bilgim doğruysa ne yapmam gerekiyor? k B.E.

CEVAP: Emekli aylıklarına sadece nafaka ve prim borcu için haciz konulabilir. Bunun dışında vergi borcu da dahil diğer borçlar için haciz konamaz. Yapmanız gereken bulunduğunuz yerdeki icra hakimliğine ‘haczedilmezlik şikayeti’nde bulunmaktır.

SÖZLEŞMELİ PERSONELİN İZİN HAKKINA ESAS HİZMET SÜRESİ VE İZİNLERİNİN DEVRİ

Soru: Bir belediyede 657 sayılı Kanun’un 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli personel olarak göreve başladım. Daha önce de bir bakanlıkta sözleşmeli personel olarak 3 yıl ve işçi olarak da 2 yıl olmak üzere toplam 5 yıla yakın bir süre çalışmıştım. Bakanlıkta 2020 yılında sözleşmeli personel olarak çalışırken yıllık izin kullanamamıştım.

Şimdi geçtiğim belediyede hemen yıllık izne hak kazanır mıyım? Yoksa bir yıl beklemem mi gerekiyor? Önceki çalışma sürelerim yıllık izne esas hizmetimden sayılır mı? Son olarak 2020 yılında bakanlıkta sözleşmeli olarak çalışırken kullanamadığım yıllık iznimi belediyede kullanabilir miyim?

Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesi kapsamında kamu kurumlarında sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslar gereğince, kamu kurumlarında geçen hizmet süresi bir yıldan on yıla kadar olan sözleşmeli personele 20 gün, on yıldan fazla olanlara 30 gün ücretli yıllık izin veriliyor. 6 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 3507 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile de sözleşmeli personelin sözleşme döneminde kullanılmayan izinlerinin sözleşmenin devamı halinde müteakip sözleşme döneminde kullanılabilmesine imkan sağlanmıştır.

Haberin Devamı

Ayrıca içinde bulunulan yıl sözleşme dönemi ile bir önceki sözleşme dönemi hariç, önceki sözleşme dönemlerine ait kullanılamayan izin hakları ise düşmektedir. Sözleşmeli personelin hak kazandığı 2020 yılına ait yıllık izin hakkının kullanılamayan kısmının da 2021 yılına devredilmesi öngörülmüştür.

Bu kapsamda önceki çalışma süreleriniz de dikkate alınarak halen çalıştığınız belediyede bir yıl dolmasını beklemeden yıllık izin hakkınız bulunuyor. Kamu kurumlarında önceki çalışma süreleriniz de yıllık izne hak kazanmaya esas hizmet sürenizden sayılır. 2020 yılında bakanlıkta sözleşmeli personel olarak çalışırken kullanamadığınız izin sürelerinizi, şimdiki işyeriniz olan belediyede kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

535 GÜN PRİM EKSİĞİMİ EK MADDE 5 KAPSAMINDA ÖDEYEBİLİR MİYİM?

SORU: 1957 doğumluyum. SGK’dan 535 gün prim ödeyerek primimi 3600 güne tamamlamam halinde emekli olabileceğim söylendi. 535 gün primi işyerinde çalışarak mı yoksa Ek Madde 5 kapsamında tarım sigortasında prim ödeyerek tamamlamalıyım? Maaş fark eder mi? k Fatma YAĞLI

CEVAP: Ek Madde 5 kapsamında tarım sigortasına ödenen primler SSK’ya sayılıyor. Bu nedenle prim eksiğinizi bir işyerinde çalışarak veya ek madde 5 kapsamında prim ödeyerek tamamlamanızın emekliliğinize de emekli aylığınıza da olumsuz bir etkisi olmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder