Azerbaycan ordusu ilerliyor!

Tüm dünyanın gözünü çevirdiği noktada Azerbaycan ordusu hızla ilerliyor. Gelen son dakika haberine göre Ermenistan'ı işgal altındaki Dağlık Karabağ'la birleştiren Vardeniz-Ağdere otoyolunun kontrolü el değiştirdi. Azerbaycan Askeri Kuvvetleri'nin çatışmaların devam ettiği temas hattında Ermeni noktalarına başlattığı karşı saldırı devam ediyor. Azerbaycan Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Azerbaycan ordusunun nokta atışıyla Ermeni ordusuna ait 2 tankı daha vurduğunu duyurdu. İşte bölgeden sıcak bilgiler.

Azerbaycan ordusu ilerliyor!
Azerbaycan ordusu ilerliyor!
Yaz mevsiminde sıcak noktanın hayli uzağında gerçekleşen çatışmaların ardından 27 Eylül sabah 08.10'da yeni savaş başladı, dünya saniye saniye izliyor.

Ermenistan'ın saldırıya geçmesinin ardından Azerbaycan ordusu ağır şekilde yanıt verdi, Dağlık Karabağ'dan peş peşe patlama sesleri geliyor.

Uluslararası haber ajansı Reuters, 2016'dan bu yana Kafkasya'da taraflar arasındaki en şiddetli çatışmaların yaşandığını bildiriyor.

Kafkasya'nın dünya piyasasına sunulan petrol ve doğalgazın taşındığı koridor olduğunu aktaran Reuters, Ermenilerin ağır kayıp verdiğini duyurdu.

Ermenilerin işgali altındaki Dağlık Karabağ bölgesel yönetimi, Pazar sabahından bu yana 15 Ermeni askerin daha öldüğünü açıkladı. Böylece, Ermeni ordusu çatışmalarda 31 askerini kaybetti.

Ermeniler, Azerbaycan ordusunun bölgeyi ağır top atışlarıyla vurduğunu belirtiyor. Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise, sınırdaki Terter köyünün Ermenilerin topçu ateşine hedef olduğunu açıkladı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, bu sabah yaptığı açıklamada Ermeni saldırılarında altı sivilin yaşamını yitirdiğini öldürüldüğünü, 19 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Çatışmalarda Azeri birlikleri Murovdağ'ın zirvesini ele geçirdi, böylece Ermenistan'ı işgal altındaki bölgeyle birleştiren Vardeniz-Ağdere otoyolunun kontrolü el değiştirdi.

Halihazırda Ermenistan'dan işgal altındaki Kelbecer ve Ağdere'ye askeri malzeme taşınmasının önüne geçilmiş oldu.

Azerbaycan ordusu ayrıca karşı saldırıda Talış Köyü etrafındaki bazı tepelerde kontrol sağladı, ağır kayıp veren Ermeni güçlerinin geri çekildiği bildiriliyor.

Reuters, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'nın paylaştığı yaralı asker fotoğraflarını dünyaya servis etti.

Hem Azerbaycan hem de Ermenistan seferberlik ilan ederken, Bakü yönetimi aralarında başkentin de bulunduğu altı şehir ile 16 bölgede yerel saatle 21.00-06.00 arası sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, televizyondan yayınlanan açıklamasında 'Güney Kafkasya'da sonucu belli olmayan büyük çaplı bir savaşın eşiğindeyiz' ifadesini kullandı.

Dünya savaşa kilitlenirken Türkiye beklendiği gibi Azerbaycan'a tam destek verdi, Birleşmiş Milletler (BM) ABD, AB, Rusya, Fransa, Almanya ve Çin ise taraflara çatışmaları durdurma çağrısı yaptı.

Uluslararası hukuka göre Azerbaycan'a ait olan bölgenin büyük kısmı, bugün Ermenistan işgali altında bulunuyor. Bölgede 2016 yılında da dört gün süren çatışmalar yaşanmıştı.

Taraflar bu yaz mevsiminde de çatışmaya girmiş ancak bu kez savaşılan yer daha kuzeydeki Tovuz bölgesi olmuştu. Ağır silahların da kullanıldığı çatışmalarda 16 asker ve bir sivil hayatını kaybetmişti.