1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

AYM'den ikinci Şahin Alpay kararı

16 Mart 2018

Anayasa Mahkemesi bir kez daha gazeteci Şahin Alpay'ın tutukluluğunun kişilik haklarını ihlal ettiğine hükmetti. Gözler daha önce kararı uygulamayan alt mahkemeye çevrildi.

https://p.dw.com/p/2uRBX
Türkei - Festnahme von Sahin Alpay
Fotoğraf: DHA Doğan Haber Ajansı

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), Gülen yapılanması ile bağlantılı olarak tutuklu bulunan gazeteci Şahin Alpay'ın başvurusuyla ilgili olarak ikinci kez hak ihlali kararı verdiği bildirildi. 

AYM 11 Ocak'ta gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan'ın “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” ile “ifade ve basın özgürlükleri”nin ihlal edildiğini belirterek tahliye edilmelerine karar vermişti.

Ancak alt mahkemeler İstanbul 13. ve 26. Ağır Ceza mahkemeleri AYM’nin ihlal kararına direnerek Alpay ve Altan’ın tahliyesini reddetmişti. Alpay ve Altan alt mahkemenin en üst yargı organı olan AYM'nin kararını uygulamaması nedeniyle yeniden başvuruda bulunmuştu.

"Anayasa Mahkemesi kararları bağlayıcıdır" 

AYM Genel Kurulu, Alpay'ın bu yeni başvurusunu Cuma günkü toplantısında ele aldı. Kurul, Alpay hakkında daha önce verilen hak ihlali kararının uygulanmaması nedeniyle anayasanın 19'ncu maddesinde düzenlenen kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile 36'ncı maddesinde güvenceye alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi. 

Anadolu Ajansı'nın haberine göre yüksek mahkeme ayrıca, Alpay'a 20 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti. Kararın gerekçesinde Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğu vurgusu yapıldı. Mehmet Altan'ın yapmış olduğu yeni başvurunun ise daha sonra ele alınacağı belirtildi.

AİHM kararı 20 Mart'ta

AYM'nin hak ihlali kararı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Şahin Alpay ve Mehmet Altan hakkında 20 Mart'ta açıklayacağı kararın öncesinde geldi. AYM'nin kararının alt mahkemeler tarafından uygulanmaması AİHM'nin Türkiye'ye ceza vermesine yol açabilir. 

Türk hükümeti AYM'nin 11 Ocak'taki kararına tepki göstermiş ve bunun AYM'nin yetki alanına girmediğini savunmuştu. Ancak hukukçular, Türkiye'de en üst yargı organı olan AYM'nin kararının uygulanmamasının hukuka aykırı olduğu görüşünde.

Daha fazlasını okumak için: 

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında açılan Zaman gazetesinin eski yönetici ve yazarlarına yönelik davada yargılanan Alpay yaklaşık 19 aydır cezaevinde.

Mehmet Altan ise geçen ay kardeşi Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak'la birlikte 15 Temmuz sonrası Gülen yapılanmasına ilişkin açılan davada "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

DW/GY,HS

© Deutsche Welle Türkçe