AYM, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında yolsuzluk iddiaları için kurulan Araştırma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirilmesinin ifade ve basın özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmetti

AYM’den 17-25 Aralık kararı: Yolsuzluk haberlerine yasak hak ihlali

BirGün/ANKARA

Anayasa Mahkemesi (AYM) 17-25 Aralık 2013’te AKP’li eski bakanlar Mehmet Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddialarının ardından kurulan Meclis Araştırma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirilmesini ‘hak ihlali’ olarak değerlendirdi.

17-25 Aralık operasyonları sonrası haklarında yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ortaya atılan ve istifa eden eski bakanlar için Meclis’te kurulan Araştırma Komisyonu, çalışmaları için yayın yasağı talep etti. Bunun üzerine 21 Kasım 2014’te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, masumiyet karinesinin ihlal edilmemesi ve soruşturmanın gizliliğini gerekçe göstererek yayın yasağı kararı aldı. Karara itiraz eden Halk TV, yerel mahkemelerden sonuç alamayınca Yüksek Mahkeme’ye başvurdu. AYM’ye görüşünü gönderen Adalet Bakanlığı, Halk TV’nin yayın yasağı kararından doğrudan etkilenmediğini öne sürerek, ‘Kişi bakımından yetkisizlik kararı’ verilmesini istedi.

KESİNLİK ÖLÇÜSÜ YOK

Başvuruyu değerlendiren AYM, oy birliğiyle aldığı kararla yayın yasağının ifade ve basın özgürlüğünün ihlali anlamına geldiğine hükmetti. AYM Genel Kurulu’nun aldığı kararda şu ifadelere yer verildi: “Somut olayda, yasağın dayanağı olarak gösterilen kanunun, devam eden bir ceza soruşturması kapsamında önleyici bir tedbir olarak konulacak yayın yasağı yönünden hiçbir hüküm içermediği görülmüştür. Bu nedenle kanunun, bir ceza soruşturması kapsamında yayın yasağı uygulanması halinde hangi davranış veya olgulara hangi hukuksal sonuçların bağlanacağı ve bu bağlamda kamusal makamlar için nasıl bir müdahale yetkisi doğacağı konusunda belirli bir kesinlik ölçüsünde düzenlendiği söylenemez. Açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 26’ncı ve 28’inci maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar vermiştir.”

‘AİHM Mİ DÜRTTÜ?’

AYM’nin kararını değerlendiren Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, kararın beş yıl sonra alındığını hatırlattı. Prof. Dr. Akdeniz, “17-25 Aralık Yolsuzluk Yayın Yasağı Kararı ile ilgili bizim başvuruyu o dönem öncelikli ele alıp ‘kabul edilemezlik’ kararı veren AYM, aynı konu hakkındaki Halk TV başvurusu için neden beş sene bekledi? Acaba yine AİHM mi dürttü?” diye sordu.

BENZER KARARLAR VAR

Bu yönde çok sayıda karar bulunduğunu belirten Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “AYM, Halk TV kararı ile 5187 sayılı Kanun’un ilgili maddesinin kanunilik ilkesini karşılamadığına hükmetti. RTÜK sitesinde onlarca bu hükme istinaden verilmiş yayın yasağı kararı var. Bugüne kadar bu şekilde verilmiş kararların hepsi Anayasa’nın 26’ncı ve 28’inci maddelerine aykırıdır” dedi.