Sorumsuz harcamalarla bütçeyi delen hükümet, acısını yurttaştan çıkarıyor. Şimdi de gazoz ve meyve sularına yüzde 10 ÖTV kararı alındı. Muhalefet tepkili

Gazoza yüzde 10 ÖTV

Hükümet bir yandan Türkiye ekonomisinin güçlü olduğunu söylerken diğer yandan iğneden ipliğe yeni vergiler ardı ardında geliyor. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Torba Tasarı ile birlikte sade gazoz, meyveli gazoz, limonata, nektar, alkolsüz bira, enerji içeceği, soğuk çay ve meyveli içeceklerden yüzde 10 oranında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınmasına karar verildi. Görüşmeler esnasında tasarının 76’ncı maddesinde meyve sularına ilişkin yüzde 20’lik ÖTV alınması düşünüldüğü ortaya çıktı. Son anda verilen bir önergeyle bu oran yüzde 10’a çekildi. Makaronlar da sigara ve diğer tütün mamulleri gibi ÖTV kapsamına alındı.

Lojmanlar da satılıyor
Tasarıda devlete ait lojmanların satılmasının da önü açıldı. Taşınmazların satışından elde edilen gelirler, genel bütçeli idarelerde ilgili idarenin merkez muhasebe birimi hesaplarına aktarılacak ve özel gelir kaydedilecek. İdareler bu gelirleri, öncelikle personelinin konut ihtiyacını karşılamak amacıyla ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde ödenek eklemek suretiyle kullanacak. İhale yapıldığı tarihte görev, sıra ve hizmet tahsisli ve kat mülkiyeti kurulan kamu konutlarında oturanlar, ikamet ettikleri kamu konutunu öncelikli olarak satın alma hakkına sahip olacak. İhale bedeli, öncelikli alım hakkı sahibi tarafından peşin veya 4 yıla kadar kanuni faiziyle taksitli ödenebilecek. Peşin ödemelerde yüzde 10 indirim uygulanacak. Lojmanda oturan, almak istememesi halinde konutu 2 ay içerisinde boşaltacak.

Vergiden ürünü göremiyoruz
Torba Tasarı’dan çıkan yeni vergilerle birlikte toplamda biranın yüzde 63’ü, cep telefonunun yüzde 25’i, limonatanın yüzde 10’u, doğalgazın yüzde 2’sinden ÖTV alınacak.

Buna karşın pırlanta ve yat alanlar özel tüketim yapmamış sayılıyor ve ÖTV oranları yüzde 0. Motorinin yüzde 50,34’ü ile benzinin yüzde 56,8’i vergilerden oluşuyor. Sigarada vergi oranı yüzde 81,6’yı bulurken, birada bu oran yüzde 59,6, rakıda ise yüzde 69.