1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ayhan Bilgen'den Aşıklık Geleneği Sorusu
Ayhan Bilgenden Aşıklık Geleneği Sorusu

Ayhan Bilgen'den Aşıklık Geleneği Sorusu

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından tarafından cevaplanması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

A+A-

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen,  Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından Anayasanın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) soru önergesi sundu.

Bilgen'in verdiği soru önergesi şöyle:

Bilindiği üzere kısa adı UNESCO olan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu kentleşme, sanayileşme ve küreselleşme karşısında dünyanın somut olmayan kültürel mirasının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için 2003 yılında ‘Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’ ni ilan etmiş ve Türkiye 2006 yılında sözleşmeye taraf olmuştur.

Sözlü olmayan kültürel miraslardan biri olan Ozanlık(Aşıklık) Geleneği, Anadolu kültür varlığının önde gelen unsurlarından biridir. Bu geleneğin temsilcileri eserleriyle ülke kültürüne katkı sunarlar. Ozanlar halka hizmet noktasında devlet görevlilerini överek teşvik ederler. Bazen devlet görevlilerini yergilerle uyaranlar da yine ozanlardır. Bazen toplumun en önemli sorununu bazen de takdir edilmesi gereken hizmeti en veciz şekilde ifade eden ozanlarımız olmuştur. Ozanlar yaşadıkları coğrafyanın gözü kulağı sesi gibidirler. Anadolu kültürünün aktarılması noktasında da Ozanlar kuşaktan kuşağa aktarımın önemli temsilcileridir. Günümüzde ne yazık ki günlük tüketimden nasibini almış olan Ozanlık kültürü popüler kültürün gerisinde kalmıştır. Kültürün yozlaşmasını engellemeye çalışan Ozanların varlığı kültürel geleneğin devam etmesi için teminat niteliğindedir.

Seçim bölgemiz olan Kars’ta da yıllardır özellikle Terekeme yurttaşlarımız tarafından sürdürülen Aşıklık Geleneği bugün birçok sorun ile karşı karşıyadır. Sayıları her geçen gün azalan Ozanlarımız kendilerine hak ettikleri değerin verilmesini ve sorunlarının çözüme kavuşturulmasını talep etmektedirler.

Bu bağlamda;

1- Halk Ozanlarının sorunları, talepleri ve şikayetleri hakkında bir araştırma yapılmış mıdır?

2- Bu konuda bir araştırma yapılmışsa sonuçları nelerdir?

3- Kars’ta bakanlığınız tarafından kayıt altına alınmış kaç Ozanımız bulunmaktadır?

4- Bu Ozanlarımızın sorunları ve bu sorunlara yönelik bir bakanlık çalışması mevcut mudur?

5- Geleneğin sürdürülmesi için Ozanlarımıza maaş, teşvik vb bir katkı sağlanması söz konusu mudur?

6- İlerleyen dönemlerde Aşıklık Geleneğinin devam etmesi için bakanlığın projeleri mevcut mudur?

7- Eğer bakanlığın projeleri mevcutsa bu projeler nelerdir?

8- Aşık Şenlik ve diğer Kars için önemli ozanlarımızın sonraki nesillere aktarılması için hangi çalışmalar yapılması planlanmaktadır?

9- Bu geleneği yaşatan halk ozanlarımızın mesleklerini devam ettirmeleri ve bu kültürü gelecek nesillere taşımaları için devlet sanatçısı olma yönünde bir çalışma var mıdır?

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.