Aydın'da 2 deniz kaplumbağası sahile vurdu

Aydın'da 2 deniz kaplumbağası sahile vurdu

Aydın’da biri yeşil diğeri iribaş deniz kaplumbağası ölü olarak sahile vurdu.

Didim Taşburun Limanı’nda bir Chelonia Mydas türü yeşil deniz kaplumbağası ve Kuşadası Aykuştur Plajı’nda caretta caretta türü bir iribaş deniz kaplumbağası vatandaşlar tarafından sahilde ölü olarak bulundu. İhbar üzerine bölgeye giden Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği’nin (EKODOSD) iki kaplumbağa üzerinde yaptığı incelemede yara-kesi izlerine rastlanmadı. Deniz kaplumbağalarının ağa takılarak nefes almak için su yüzeyine çıkamadıkları için ya da plastik yutmalarından dolayı öldükleri tahmin edilirken kesin ölüm nedenleri yapılacak nekropsiden sonra belli olacak. Her iki kaplumbağa mikroplastik araştırmaları için, Dalyan’da bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne (DEKAMER) gönderildi.

Ölümler insan kaynaklı

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, deniz kaplumbağalarının insan kaynaklı nedenlerle öldüğünü belirterek, “Caretta caretta türü kaplumbağanın ön sol yüzgecinin geçmiş tarihlerde yarısının koptuğunu, karapasın kuyruk kısmının parçalandığını ve iyileştiğini tespit ettik. Kaplumbağa her şeye rağmen yaşamını bugüne kadar sürdürebilmiş ancak sonu ne yazık ki yine insan kaynaklı bir ölüm olmuş. Dünya denizlerinde 100 milyon yıldan fazla bir süredir dolaşan deniz kaplumbağalarının yedi türünden ikisi; iribaş deniz kaplumbağaları ve yeşil deniz kaplumbağalar’ının genellikle jüvenil olanlarının Kuşadası Körfezi’ni beslenme alanı olarak kullandıkları yaptığımız izleme çalışmalarıyla görülmektedir. Kuşadası Körfezi hem deniz çayırları açısından hem de deniz canlıları açısından her iki türe beslenme olanağı sunmaktadır” dedi.

iki-deniz-kaplumbagasi-sahile-vurdu-168209-7b96106ccb9ebb12d429999cb6b65bb1.jpgiki-deniz-kaplumbagasi-sahile-vurdu-168209-36e2e3febb6503bd31d75ab0892f92a0.jpgiki-deniz-kaplumbagasi-sahile-vurdu-168209-c138d307d78f5ad50e51e2639c951ab1.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.