BİST İlk Gap'ini Kapattı!

Aydın EROĞLU
Aydın EROĞLU Analiz aydineroglu@borsaanalizci.com

BİST 96.485 seviyesinde bulunan ilk gap boşluğunu kapattı. Bir altında 94.022'de başka bir gap boşluğu daha var. Ama bunun yanı sıra dört gün önceki düşüş esnasında yukarıda oluşan 99.635 seviyesinde de bir gap boşluğu var. Açıkçası TCMB başkan değişimi sonrasında, yüksek oranlı faiz indirimi beklendiği için, banka hisseleri faiz indirimlerinden ellerindeki devlet kağıtları nedeniyle olumlu etkilenecekleri dolayısı ile, endeksi çabuk döndürdüler. Bu beklenti ile öncesinde yukarıdaki 99.635 gapi kapanır diye düşünüyorum.

Olası yüksek oranlı faiz indirimleri yapıldığı zaman dövizde yükseliş tepkileri olacaktır. Bu yükseliş kontrolden çıkarsa o zaman da bankaları ellerindeki yabancı para sendikasyon borçları nedeniyle olumsuz etkiler. Ama ben faiz indirimi nedeniyle kurlarda kontrolden çıkacak bir yükseliş olmasını beklemem. İlk anda kısmen sert bir kur tepkisi faiz indiriminin boyutuna göre yaşanır ama sonrasında bu yükseliş dövizde satış fırsatı yaratır ve kurlar yeniden düşmeye başlar görüşündeyim.

Ama bu düşüş baskısını da cari dengeye olumsuz yansımasın diye faiz indirimleri ile kontrol altında tutabilirler. Kurlarda aşırı düşüş yaşanması için içeride ekonomi ve kadrolarına güven, iç-dış siyasi gerilimlerdeki risklerde uzlaşmalar görülmesi gerekir. Bu takdirde kurdaki düşüş artabilir. Bunları kur düşecek diye değil de, ne olursa nasıl yansır ve karşılığında neler yapılır diye yazdım.

Bu olası pozitif düşüncelerdi. Bir de risklerin yansımaları var! ABD ile S-400 konusunda yaptırım söz konusu olursa, AB ile Akdeniz konulu yaptırımlar söz konusu olursa, işte bu yaptırımların olası boyutlarına göre o zaman kurlar kontrolden çıkacak yükseliş tepkileri verebilirler. Tabii bu durum borsalar için de satış baskılarını yaşatır. Bunun hangisi ne boyutta yaşanacak, ilgili ülkelerin ve makamların aldıkları kararlara göre netleşecektir.

TCMB Özerkliği Bitmiştir!

Geçen gün ''Ve Özerklik Gitti!'' başlığıyla yazı yazdığımı biliyorsunuz. O gün de izah etmiştim. Bu düşüncemi cumhurbaşkanımız da ''Davul birinin elinde, tokmak başkasının elinde olmaz'' sözü ile teyitlemiş oldu. Siyasi iktidar olarak siyasi faturaları iktidarlara çıktığı için cumhurbaşkanımız sözünde çok haksız sayılmaz. Ama yine de merkez bankalarının özerkliği çok önemlidir.

Merkez Bankaları Neden Özerk Olmalı!

Çünkü günün birinde iktidarda olanlar kendi hırsları için ya da yanlış politikaları nedeniyle ülkeyi iflasa sürükleyecek kararlar alacak olurlarsa, merkez bankaları emniyet sübabı görevi yapsınlar diye bağımsız olmaları gerekir. Çünkü merkez bankalarındaki altın, döviz ve ihtiyat akçeleri ülkenin geleceğinin güvenceleridir. Eğer siyasi hatalarla bu rezervler yok olacak olursa, bundan sadece sorumlu olan iktidar, iktidarını kaybederek etkilenmez. Bu arada birçok şirketimiz de batar. Finansal sistem çöker. Ekonomik kriz herkesi yoksullaştırır. Ülke olarak inanılmaz fakirleşmeler yaşarız. Değerlerimiz yabancıların eline geçer. Hoş zaten geçmeyen fazla bir şey kalmadı ama, kalanlar da geçer. Ekonomide batan bir ülke askeri anlamda da hiç bir hakkını savunamaz hale gelir.

İşte bu nedenle de iktidarda olanların hep doğru yapacaklarının garantisi olmadığından, ülkelerin geleceklerini risk altına atmamak ve ülke merkez bankalarındaki rezervlerini korumak için merkez bankaları özerk olmalıdır. Şu an maalesef bizdeki özerklik bitmiştir. Umarım doğru yönde alınan kararlar olur da, ülkenin geleceğini risk altına atmayız.

Mayıs Cari Denge Verileri Gelecek!

Geçen ay açık gelmişti. Bu ay her yönde beklentiler var. Büyüme başladığı zaman ben cari açığın yeniden artmasını bekliyorum. Çünkü ithal ara mal ve enerjiye dayalı fason üreten bir ekonomik yapıdan halen çıkamadık. Düşüşteki en önemli neden büyümedeki sert düşüşlerdir.

Brent Petrol Riskli Seviyede!

Brent petrol 67$ seviyesine çıktı. Eğer bu seviye aşılacak olursa, 71$ seviyesine doğru bir hamlesi gelebilir. Petroldeki yükseliş bizim için olumsuz gelişmedir. Bir sonraki cari denge rakamlarını kötü etkiler. 67 Dolar'a çıkmanın nedeni olarak Meksika'daki kasırga ve düşen ABD stoklarını görüyorum. Bu durumu geçici buluyorum. Bence brent burayı direnç yapıp yeniden gevşeyecektir. Ama kırması halinde olası riski biliniz dedim.

Güne ABD FED Başkanının faiz indirimleri olabilir sözlerinin de desteği ile yükselişle başlanmasını bekliyorum. Bu yükseliş yukarıdaki gapi kapatabilir. Sonrasında ise anlattıklarıma göre kar satışları da görebiliriz.

Hepinize bol kazançlar diliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelişmeler lehimize! 13 Eylül 2019