"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ayasofya'yı her zaman gündemde tuttuk... Ayasofya ve Yeni Asya

10 Temmuz 2020, Cuma 19:05
Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın statüsünün müze olarak değiştirildiği 1934 Bakanlar Kurulu kararının iptaline karar vermesi şeklindeki tarihî kararla 86 yıllık utanç sona ererken, Fethin Sembolü Ayasofya yeniden ve resmen cami kimliğine kavuştu.

Ayasofya için ortak ses
Ayasofya camimiz
Fethin Sembolü resmen cami... Ayasofya'ya hakkı teslim edildi

Ayasofya Cami'nin mana ve ehemmiyetini her zaman ve her fırsatta gündeme getirmeye ve gündemde tutmaya çalışarak en kısa sürede aslına/camiye dönüştürülmesi ve müze utancına son verilmesi çağrısını yineleyen Yeni Asya olarak yayın organlarımızda yer verilen yüzlerce ve belki de binlerce Ayasofya temalı içeriklerden bazılarını kısa bir girişten sonra yeniden istifadenize sunuyoruz.

***

Büyük Sevinçle Karşılandı

Müze esaretinden kurtulan Ayasofya Camii halkta da büyük sevinç meydana getirdi. Binlerce kişi, bayraklarla Ayasofya Camii önüne giderek dua etti.

Danıştay'ın gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu, Ayasofya'nın tapu belgesinde cami vasfı ile tescilli olduğu ve bunun değiştirilemeyeceği kaydedilerek, 1934 tarihli Bakanlar Kurulu'nun iptal edildiği bildirildi.

ERDOĞAN: AYASOFYA  CAMİİ İBADETE AÇILACAK

Danıştay'ın kararının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan twitter hesabından “Hayırlı olsun” başlığı ile Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle, Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildiğini duyurdu.

İLK NAMAZ 24 TEMMUZ'DA

Diğer yandan Millete Sesleniş konuşması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hazırlıkları süratle tamamlayarak 24 Temmuz 2020 Cuma günü, cuma namazı ile birlikte Ayasofya'yı ibadete açmayı planlıyoruz."dedi.

***

AYASOFYA VE YENİ ASYA


6 Kasım 2019 Yeni Asya 1. Sayfa

Yeni Asya olarak ''Risale-i Nur'un medyadaki dili'' olmak ana gayemiz doğrultusunda, Büyük İslam Alimi-Mütefekkiri Bediüzzaman Said Nursi'nin müellifi olduğu Risale-i Nur Külliyatı'ndan, Ayasofya Camii'nin mana ve ehemmiyetine yönelik bölümlerden aldığımız ders ve ilhamla hemen hemen her fırsatta Ayasofya'nın asli kimliğine dönüştürülerek cami olarak ibadete açılması çağrısını yineledik ve Ayasofya meselesini her vesileyle gündemde tutmaya çalıştık ve Ayasofya'nın suni gündemler arasında yer bulamadığı zamanlarda bile bir şekilde gündeme taşımaya gayret ettik.

Gazetemizde ve internet sitemizde yayınlanmış olan Ayasofya ile ilgili yüzlerce makale, köşe yazısı, haber, röportaj vb. içeriklerimizden bazılarını, güzellikle neticelenen bu zorlu süreçleri yad etmek, kazanımlarımızın kıymetlerini her zamankinden daha fazla bilmeye gayret etmemize vesile olması dileğiyle istifadenize sunuyoruz:

Okumak için tıklayınız:

İslam Yaşar: Hıristiyanlar da kimliklerini “cami” Ayasofya’da bulacak
Artık gözyaşlarını sil Ayasofya!
Said Nursî’nin gözüyle Ayasofya
Bediüzzaman ve Ayasofya Camii
Ayasofya Camii yine gündemde
Yine Ayasofya
Ayasofya’dan Berlin Duvarı’na

İslam Yaşar

Yazarımız İslâm Yaşar, Ayasofya’nın Cami olduğu zaman ekser Hıristiyanların da kendi kimliklerini Ayasofya’da bulacaklarını, çünkü Camiye tebdil edilmiş bir “Abide” olduğunu belirtti. Yaşar, Bediüzzaman’ın 1953’de İstanbul’u ziyaret ettiğinde talebesi Selahaddin Çelebi’ye Ayasofya’yı  ‘Ayasofya Hıristiyanlığın İslâmiyet’e devir ve tesliminin bir abidesidir’ şeklindeki ifadesindeki “abide” kelimesine dikkat çeken yazarımız Ayasofya’nın cami olduğu zaman ekser Hıristiyanların da kendi kimliklerini Ayasofya’da bulacaklarını, çünkü camiye tebdil edilmiş bir “abide” olduğunu belirtti.

Süleyman Kösmene

Artık gözyaşlarını sil Ayasofya!

Bir ülkede mabet neden mahzun olur? Mabetten neden korkulur? İster Hıristiyan memleketlerde olsun, ister Müslüman, ister kilise, ister cami olsun; dünya tarihinde Ayasofya kadar kendisine ceza kesilen başka bir mabet var mıdır? 

Mabet yükselişe mi engel, barışa mı engeldir? Yoksa kafalardaki inanç buhranına mı engeldir? Bir mabedin kapalı olmasından kim memnun olur? Bundan ülke ne kazanır?

Mikail Yaprak

Yani Ayasofya; Doğu ve Batı’yı mânen birleştiren kudsî vaziyeti ve aslî hüviyetiyle, İsevî-Mehdi buluşmasını ne derece nazara veriyorsa, Peygamberler ve din büyükleri silsilesini ne derece hatırlatıyorsa; aslî vaziyetinden uzaklaştırılıp puthaneye dönüştürülmüş vaziyeti de, Ahirzaman’ın dehşetli şahıslarının icraatlerine şahitlik ediyor.

Minare ezan, cami namaz için vardır
Ayasofya cami olarak ibadete açılır mı?
Ayasofya
Ayasofya’yı müze yapan M. Kemal değil, öyle mi?!
Ayasofya’da ilk namaz
İstismar bitsin Ayasofya ibadete açılsın
Ayasofya bizimdir

Abdulbaki Çimiç

Bediüzzaman Hazretleri’nin “Hem bu kahraman milletin ebedî bir medar-ı şerefi ve Kur’ân ve cihad hizmetinde dünyada pırlanta gibi pek büyük bir nişanı ve kılınçlarının pek büyük ve antika bir yadigârı olan Ayasofya Câmii…” tesbiti Ayasofya’nın mâhiyetini ve konumunu ne kadar veciz ve ehemmiyetli ifadelerle anlattığını görüyoruz. Bu mâhiyette bulunan Ayasofya Câmii’nin puthaneye çevrilmesini Bediüzzaman Hazretleri kesinlikle kabul etmiyor.

MEHMET KARA

Ayasofya Camii’nin ibadete açılması genellikle seçim dönemlerinde gündeme gelir, ya ibadete açılabileceği ya da statüsünün değiştirilebileceği söylenir. Seçimler geçtikten sonra da unutulur gider, tâ ki yeni bir seçime kadar.

HASAN GÜNEŞ

Demirel’in zamanında Mukaddes emanetlerde Kur’ân-ı Kerîm, Ayasofya’da ezan okunması, heykellerin dışarı çıkarılması ve Hünkâr Mahfilinin namaza açılması dinin özellikle İslâm’ın yok edilemeyeceğinin bir göstergesi ve ilânıydı. 12 Eylül darbesinin ilk işi bunlara son vermek oldu. Dünyada ve Türkiye’de tükenmiş olan ateizmi başka kaplarda istibdat ile içirmenin yeni bir denemesi idi.

 

Ayasofya’da namaz
Ayasofya’nın ibadete açılmasını bekliyoruz
Ayasofya için sempozyum
Ayasofya ve Hıristiyanlar

FARUK ÇAKIR

Bazıları böyle bir adımın Avrupa ve Hıristiyan dünyasından ‘tepki’ alacağını düşünebilir. Eğer diplomasî iyi işletilirse Avrupa ve Hıristiyan dünyası da itiraz etmez. Mesele akıllı diplomasî yolu ile açılabilir. Hiç kimsenin bu konuyu istismar etmesine ihtiyaç yoktur. Ayasofya camidir, cami olarak hizmet vermelidir.

Kazım Güleçyüz

Aslında fetih öncesinde asırlarca kilise, sonrasında da cami olarak hizmet vermiş bir mabedin bu amaca hizmet etmekten çıkarılması, her iki dinin mensupları tarafından da kabul edilecek bir dayatma olmasa gerek. Onun için, müze ısrarına Hıristiyanların da itiraz etmesi lâzım. Nitekim edenler olmuş.

Sanat tarihçisi merhum Prof. Dr. Semavi Eyice’nin aktardığı örneklerde olduğu gibi: “Ayasofya’nın müze olmasına Hıristiyan Bizans uzmanları bile karşıydı. Dünyanın önde gelen uzmanlarından Prof. Dr. Schweinfurth ve Prof. Ch Diehl cami olarak kalmasını savundu. Sorbonne Üniversitesi öğretim üyesi Prof Ch. Diehl ‘Bu binaya müze yakışmaz’ demişti. Asistanlığını yaptığım Berlin Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Schweinfurt ise ‘Ayasofya’nın camilikten çıkarılması binanın ruhaniyetini kaybettirdi. Keşke cami olarak kalsaydı’ demişti.” (Star-Pazar, 18.10.14)

Ali Hakkoymaz

“Yeni” bir sesle irkildi Ayasofya.

Kat kat açılan bir güle ne kadar benziyordu bu ses! 

Dinlendiriyordu. Özendiriyordu. Kulağını ver; sen de gör! Sen de duy! Sen de uy! Sen de... Sen de... Sen de... Hattâ, istemiyor gibi dursan da... İstanbul’a, İstanbul’un bu sesine kimse müstağni kalamazdı. Yıl 857/1453.

AKP’nin 18 yıllık Ayasofya serencamı
“Ayasofya için bahane kalmadı”
Ayasofya...
30 yıldır bekleyen Ayasofya teklifi

Ayasofya ve Demokratlar
Ayasofya, inşaallah yine cami olacaktır
Fethin sembolü: Ayasofya Camii

''Ayasofya sağır edici bir suskunluk içerisindedir''
Ayasofya’ya benzeyen cami: Mehmet Ali Paşa Camii
Ramazan’da Ayasofya
Ayasofya’nın fetih günü kapalı olması meşrû değildir

Ayasofya'nın anahtarı ve Âlem-i İslâm'ın kaderi Risale-i Nur’dadır
“Ayasofya, İslâm’ın fecr-i sâdıkıdır”
Ayasofya ibadete açılmalıdır
Üçüncü Said ve üç teklif
Ayasofya politize edilmemeli
Ayasofya nasıl açılır?
Ayasofya üzerinden yanlış tartışma
Ayasofya’da bayram sabahı
“Ayasofya İslâm’ın Fecr-i sâdıkıdır”

MHP’nin teklifi ve Ayasofya tarihçesi
AB üyesi ol, Ayasofya’yı aç!
Ayasofya dâvâsı tevil kaldırmaz
Ayasofya kıyaslanamaz
Ayasofya sembollerle dolu
Bari Hıristiyanları dinleyin!
Anayasa Mahkemesi'nin Ayasofya'ya ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayınland

İstanbul’un fethine dair
Utancın 84. yılı
'Fatih, ilk Cuma namazını Ayasofya'da kılmış ve Akşemsettin hutbeyi okumuştu'
Ayasofya’nın 88 yıllık hicrânı
Ayasofya kudsî vaziyetine çevrilmeli
İttihad-ı İslâm için Ayasofya’yı açın
Hazret-i Sultan Mehmed Fatih'in emaneti: Risâle-i Nur’da Ayasofya Camii...

***

Ayasofya, 24 Temmuz'da Cuma namazıyla ibadete açılacak
Avukat Karaman, Danıştay'ın kararını değerlendirdi
Bahçeli: İrade milletin, karar hukukundur
Danıştay, Ayasofya kararını ve gerekçesini açıkladı

Ayasofya’nın ibadete açılmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı
Memur-Sen: Danıştay'ı 86 yıllık zulme son veren adil kararı dolayısıyla alkışlıyoruz
Ayasofya cami olarak ibadete açılmalı

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 16329
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin İlhan

    11.7.2020 07:18:13

    AYASOFYA için samimi,rızai ilahi niyetiyle bugüne değin ettiğiniz gayretlerin rabbim ecrini gani gani versin.Yarım asrı geçen neşir hayatında şaşmadan,şaşırmadan ve şaşırtmadan yaptığınız bu samimi,sıdk ile gayretin tezahürü olarak mahzun mabedimiz AYASOFYA başını kaldırdı.Rabbim emeği geçenelr,samimiyetle meseleye sarılanlardan razı olsun.Bizlerede orada ibadet etme bahtiyarlığını nasip etsin.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı