Haberler

Ayasofya Camii'ne dünyadan tepkiler gelirken İspanya'daki Cordoba Katedrali örneği unutuluyor

Güncelleme:

Ayasofya'nın yeniden cami olmasına başta Yunanistan ve Rusya olmak üzere yurt dışından tepkiler geliyor ancak İspanya'da Endülüs Emevileri döneminde 786 yılında yapılan Kurtuba Camii unutuluyor. Hristiyanlar tarafından 1236 yılında katedrale dönüştürülen bu cami hala katedral olarak hizmet veriyor.

Türkiye'nin Ayasofya'yı cami yapmasına başta Yunanistan olmak üzere, ABD ve Rusya'nın da aralarında olduğu pek çok ülke tepki gösterdi ancak bunun bir örneği İspanya'da var. Kurtuba Camii veya Kurtuba Ulu Camii olarak da bilinen yapıda 450 yıl boyunca Müslümanlar namaz kıldıktan sonra Hristiyanlar camiyi katedrale çevirdi ve yapı hala katedral olarak kullanılıyor.

786 YILINDA YAPIMI BAŞLADI

Endülüs dini mimarisinin en tanınmış ve en büyük binası olan Kurtuba Ulu Camisi'nin yapımına 786'da Birinci Abdurrahman zamanında başlanmıştı.

Zaman içerisinde çeşitli ekler ve değişikliklerle büyütülen ve içerisinde 100'den fazla mermer sütun bulunan cami, kentin 1236 yılında Kastilya Krallığı'nın eline geçmesinin ardından Cordoba Katedraline dönüştürülmüştü.

Ayasofya Camii'ne dünyadan tepkiler gelirken İspanya'daki Cordoba Katedrali örneği unutuluyor

1984'TE UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİ'NE GİRDİ

Yapımının başlandığı yıldan katedrale dönüştürüldüğü 1236'ya kadar 450 yıl boyunca cami olarak hizmet veren ve sonraki yıllarda bazı sütunları yıkılarak içine bir katedral inşa edilen yapının minaresinin de büyük bir bölümü yıkılarak çan kulesi yapılmıştı.

1984'te UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren yapı, 2006 yılında İspanyol devletine aitken Katolik Kilisesine geçmişti.

Ayasofya Camii'ne dünyadan tepkiler gelirken İspanya'daki Cordoba Katedrali örneği unutuluyor

Ayasofya Camii'ne dünyadan tepkiler gelirken İspanya'daki Cordoba Katedrali örneği unutuluyor

Ayasofya Camii'ne dünyadan tepkiler gelirken İspanya'daki Cordoba Katedrali örneği unutuluyor

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Yunanistan İspanya Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500

Yorumlar (20)

GRANADA:

emevi mi kaldı. yıkılıp gittiler. yıkılmadan öncede türkleri katlettiler. onlar yüzünden bugün bu haldeyiz. kalmasın eserleri.

8
33
yanıtYanıtla
Hocam:

Bana ne emevi camisinden hocam

2
23
yanıtYanıtla
MEHMET:

CAMİ MÜSLÜMANLARIN ORTAK DEĞERİDİR FALANCA MİLLETİN CAMİSİ DENMEZ BANANE DİYORSAN BU MEVZULARA GİRMEYE HAKKIN YOKTUR

yanıt9
yanıt2
FDC:

Sana neyse o zaman girme haberine. Seni ne ilgilendiriyor?

yanıt8
yanıt2
METİN KOPAR:

İspanyollar islamdan araplardan arap milliyetciliginden kurtulduklarına bayram yapıyorlar yobazlar hala emeviden bahsediyor

5
11
yanıtYanıtla
Kanun:

Endülüs Emevi Devleti bir zamanlar İslam Dünyasının kalesiydi; Emevi devletinin yıkılmasıyla İslam dünyası kimsesiz kaldı !

5
7
yanıtYanıtla
sem:

cahil

yanıt3
yanıt2
beyinratör:

senin beyin göçmüş offf the cort

yanıt3
yanıt7
Kanun:

Umarım İspanya''daki muhteşem emevi İslam Devletinin eseri de camiye dönüştürülür. Ne güzel olur !

8
3
yanıtYanıtla
ATALI:

aynen islamdan eser yok

7
3
yanıtYanıtla
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title