Hizmet verdiğiniz müvekkilleriniz adınıza düzenlendiğiniz ama çantanızda sizinle beraber uzun süre gezen, sonrasında ise mahsuplarınızda yani vergi iadesi sürecinde aksamalar olduğunda bulmak için vakit harcadığınız makbuzlarınızı artık dijital ortamda düzenleyebilir ve cep telefonunuzdan bile hizmet verdiğiniz firmalara ve çalıştığınız mali müşavirlik firmasına gönderebilirsiniz.

Hangi Tarihte e-serbest meslek makbuzu zorunluluğu başlıyor?

Serbest meslek mensupları için e-serbest meslek makbuzu kesme zorunluluğu 01.01.2020 de başlıyor. Tebliğ’in ilgili maddesi aşağıdaki şekilde ;

Serbest meslek erbaplarından;

a) 1/9/2019 tarih itibariyle faaliyetine devam etmekte olanlar 1/1/2020 tarihine,

b) 1/9/2019 tarihinden (bu tarih dahil) itibaren faaliyetine başlayacak olanlar ise işe başladıkları ayı izleyen 3 üncü ayın sonuna, kadar e-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına dahil olmaları ve bu tarihlerden itibaren serbest meslek makbuzu belgelerini e-Serbest Meslek Makbuzu olarak düzenlemeleri zorunludur.

Maddelerden de anlaşılacağı üzere eğer Eylül ayı başından itibaren ilk defa vergi mükellefiyeti açtıracak iseniz üç ay içinde e-serbest meslek makbuzu uygulamasına dahil olmanız gerekli. Bu nedenle hiç kağıt olarak makbuz bastırmadan uygulamaya dahil olunmasını öneriyorum.

Mükellefiyeti açık olanlar için ise en geç 01.01.2020 de makbuzlarını e-serbest meslek makbuzu olarak kesmeleri gerekiyor.

Peki e-serbest meslek makbuzu nasıl kesiliyor ?

E-serbest meslek makbuzu kesebilmek için ilk yapılması gerekene-imza alınması. E-imza PTT’den veya özel şirketlerden alınabiliyor. PTT’de fiyatlar biraz daha uygun. Ancak e-imza süreci bir kaç gün içinde tamamlanabiliyor.

E-imza alındıktan sonra ne yapılıyor ?

Bu noktada genel olarak mali müşavirlere sorulan ilk soru, ücretsiz olarak kendi e-makbuzlarımı kesebilir miyim sorusu oluyor. Bu sorunun cevabı evet kesebilirsiniz. Nasıl keseceğim derseniz gelirler idaresinin e portalı üzerinden e-makbuzlarınızı kesmeniz mümkün.

Sadece Gib Portaldan e-makbuzlarınızı düzenlerken bilgisayarınıza e-imzanızın olduğu usb/flash diski takmanız gerekiyor. Bir de en son kontrol ettiğimde google chrome üzerinden çalışmadığı için safariden açmam gerekmişti.

Gib Portal kullanırsanız her seferinde hizmet verdiğiniz firmanın bilgilerini, vergi numarasını v.b. de girmeniz lazım, ayda birkaç makbuz kesiyorsanız problem değil ama çok makbuz kesiyorsanız zaman kaybı olacağı aşikar. Son olarak ise kestiğiniz bu makbuzlar muhasebe sistemine entegre olmuyor, sizin tekrar bilgisayarınıza indirip mali müşavirinize ve karşı firmaya mail atmanız lazım. Zarfa koyup kargoya vermekten iyidir şüphesiz. Mali Müşavirinizin de mutlaka makbuzların sayı ve sırasını takip etmesi gerekiyor.

Ücretsiz Gib Portal yerine başka alternatifler var mı ?

Bu alanda hizmet veren ön muhasebe veya e-fatura/e-smm firmaları mevcut. Bu firmalardan hizmet almadan önce fiyatlarını karşılaştırmanızı öneririm. Gib Portala göre daha kullanışlı olan ve cep telefonunuzdan bile e-makbuz düzenleyebileceğiniz programlar var. Ancak bu firmalarda genel olarak gördüğüm fiyatlama kesilen makbuz üzerinden paket şeklinde yapılıyor. Sektörde rekabet artacağı için fiyatların düşmesi muhtemel olabilir.

Sonuç olarak; e-imza süreci de zaman aldığı için yılın son zamanlarına bırakmadan gerekli başvurularınızı yapmanızı öneririm.

Saygılarımla

Mali Müşavir Evren ÖZMEN