Gündem

Avukat Celal Ülgen'den 'Mete Cantürk' tepkisi: Yargı eliyle jest, o jesti Sözcü gazetesi için yapamıyor sayın muktedir

25 Haziran 2019 20:57

Bir süredir ev hapsinde tutulan Amerikan Konsolosluğu çalışanı Mete Cantürk serbest bırakıldı. Kararın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın yapacağı görüşme öncesinde olmasına tepki gösteren avukat Celal Ülgen, "Amerika konsolosluk çalışanı casus diye tutuluyordu bugün serbest kalmış Trump ile görüşmeden önce. Jest yani, yargı eliyle.. Ama o jesti Sözcü gazetesi için yapamıyor sayın muktedir" dedi.

‘Silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan yargılandığı davada, Cantürk hakkında bulunan ‘konutu terk etmemesi’ şeklindeki adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasına karar verildi. Cantürk, sağlık sorunları gerekçe gösterilerek serbest bırakıldı. Ancak kendisine yurtdışına çıkış yasağı getirildi.

Kararın, Erdoğan ile Trump’ın önümüzdeki haftaki G-20 zirvesine yapacağı S-400 görüşmesi öncesinde gelmesine dikkat çeken avukat Celal Ülgen duruma tepki gösterdi. Ülgen sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Amerika konsolosluk çalışanı casus diye tutuluyordu bugün serbest kalmış Trump ile görüşmeden önce. Jest yani, yargı eliyle.. Ama o jesti Sözcü gazetesi için yapamıyor sayın muktedir. Hakkında Kırmızı bülten çıkarıyor. Kimsenin kuşkusu olmasın hesap vermeyeceğiz hesap soracağız"dedi.

Geçen ay Erdoğan ve Trump'ın yaptığı bir telefon konuşması sonrası 'FETÖ üyeliği' suçlamasıyla tutuklu bulunan NASA çalışanı Serkan Gölge serbest bırakılmıştı.

Ne olmuştu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca 'anayasayı ihlal', 'casusluk' ve 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçlarından tutuklanan ABD Konsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un beyanları doğrultusunda ifadeye çağrılan ancak gelmeyen ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Nazmi Mete Cantürk'ün 31 Ocak 2018'de savcılığa gelerek teslim olduğu ortaya çıkmıştı. Cantürk hakkında ev hapsi uygulanmasına hükmedilmişti.

Cantürk'ün eşi S.C. ve kızı K.İ.C. de 8 Ekim 2017'de gözaltına alınmış ve nöbetçi hakimlikçe 'yurtdışına çıkış yasağı' ve 'haftada bir gün en yakın güvenlik birimine imza verme zorunluluğu'ndan oluşan adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakılmıştı.