Avrupa’nın utancı

Avrupa’nın utancı

İtalya’da göçmen karşıtı yeni hükümetin, anlaşmalara rağmen Libya’dan gelen mültecileri kabul etmemesi, Avrupa’da krize neden oldu. Fransa ve İtalya liderleri birbirlerine sert sözlerle yüklenirken, göçmenleri kabul eden İspanya’dan “Kafanızı kuma gömmeyin” çıkışı geldi.

Avrupa’da son yılların en çok tartışılan konularından biri olan göçmen krizi, yine bir numaralı gündem maddesi haline geldi. İtalya’da yeni kurulan sağ popülist ve göçmen karşıtı hükümetin, bir Fransız yardım gemisi tarafından kurtarılan göçmenleri kabul etmemesi, yeni krizi tetikledi. Uluslararası anlaşmalar gereği, kurtarılan göçmenlerin en yakındaki limana götürülmesi öngörülüyor. Ancak İtalya’da aşırı sağcı Lig ve 5 Yıldız Hareketi’nin kurduğu hükümet, uluslararası hukuku ve Libya ile yapılan mülteci anlaşmasını hiçe sayarak mültecileri kabul etmedi. 629 mültecinin yardımına, İspanya’da yeni kurulan merkez sol hükümet yetişerek Valensiya kentindeki limanı açacağını duyurdu. İtalyan bir sivil toplum örgütünün de yardımıyla mülteciler, dört günlük zorlu yolculuğun ardından Valensiya’ya ulaşacak.

Ancak İspanya’nın hamlesi krizi çözmediği gibi Avrupa devletleri arasında sert tartışmalar başladı. İtalya İçişleri Bakanı ve aşırı sağcı Lig partisinin lideri Matteo Salvini, göçmenlerin geri gönderilmesinin ardından sosyal medya hesabından ‘ZAFER’ şeklinde bir mesaj paylaştı. Salvini, amaçlarının diğer Avrupa devletlerini İtalya’nın omuzlarındaki mülteci sorumluluğunu paylaşmaya zorlamak olduğunu söyledi. Ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kabine toplantısında ‘’Bu dramatik insani durum karşısında İtalyan hükümetinin takındığı tavırda bir miktar sorumsuzluk ve umursamazlık var. Uluslararası yasalara göre göçmenleri İtalya’nın alması gerekir. İtalya uluslararası yasalara uymayarak AB içinde bir emsal yaratmamalı’’ dedi. Başbakan Edouard Philippe de uluslararası yükümlülükler gereği İtalya’nın göçmenleri reddetme hakkının olmadığını söylerken Macron’un partisinin sözcüsü Gabriel Attal ‘’İtalya’nın aldığı pozisyon midemi bulandırıyor’’ çıkışını yaptı. Bunun üzerine İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ‘’Fransa, gerçekten olan bitenlerden bihaber. Konu göçmenler olunca sırtlarını çevirmeyi tercih eden ülkelerin ikiyüzlülükle ders vermelerini kabul edemeyiz’’ açıklamasını yaptı. Ulaştırma Bakanı Danilo Toninelli ‘’Kimse İtalya’yı ya da hükümetini insanlıkdışı, yabancı düşmanı diye etiketlemeye cüret etmesin’’ dedi. Roma Paris’le söz düellosunu bir üst düzeye taşıdı. Fransa’nın Roma Büyükelçisi İtalya Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak hükümetinin açıklamaları sebebiyle uyarıldı.

Öte yandan İspanya’da Sosyalist Parti’nin (PSOE) kurduğu yeni hükümetin Dışişleri Bakanı Josep Borrell de 629 göçmeni getiren yardım gemilerine Valencia limanını açmalarının sadece sembolik bir eylem olduğu, AB’nin göçmen/sığınmacı sorunu karşısında devekuşu gibi kafasını kuma gömme politikasını bırakması gerektiği, bunun artık böyle gitmeyeceği uyarısını yaptı.

YENİ BİR GRUP GÖÇMEN İTALYA'YA GELDİ

İtalyan hükümetinin, kurtarılan 629 göçmeni reddetmesinin ardından, 937 kişilik ayrı bir göçmen grubu Sicilya’ya getirildi. İtalya ANSA ajansının haberine göre, Akdeniz’de yapılan yedi ayrı operasyonda kurtarılan 932 göçmeni taşıyan İtalyan Sahil Güvenlik Komutanlığına ait “Diciotti” gemisi, Sicilya’da bulunan Katanya Limanı’na geldi ve göçmenler burada karaya çıktı. Gemide, operasyonlar sırasında hayatını kaybeden 2 kişinin de bulunduğu öğrenildi. Göçmenlerden 4’ü hamile kadın ve 1’i çocuk olmak üzere 5 kişinin, Katanya’ya varmadan önce Lampedusa’ya yapılan ilk transferin ardından helikopterlerle Agrigento ve Palermo’daki hastanelere sevk edildiği aktarıldı. 

MÜLTECİLERE KARŞI ‘KURZ MİHVERİ’

İtalya’nın göçmen karşıtı tavrına Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’dan destek geldi. Orban, ‘İtalya’daki değişim hükümetinin, ülkenin iradesini geri kazandığını’ söylerken, Kurz’dan ‘mihver’ çıkışı geldi. Avusturyalı lider, Almanya, Avusturya, İtalya dışişleri bakanlarının görüşmesinde ‘yasadışı göçe karşı eksen oluşturulduğu’ ifadesini kullandı. Bu ifade, İkinci Dünya Savaşı öncesinde Adolf Hitler tarafından Avusturya ve İtalya ile kurulan ‘mihver ittifakını’ getirdi. Ancak Almanya’da Angela Merkel liderliğindeki hükümet, göçmen krizinin başından bu yana sığınmacılara kapılarını açmış, Almanya bir milyona yakın mülteciyi kabul etmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN