Avrupa'dan Karabağ'daki sivillere yardım

Avrupa Komisyonu, Karabağ’da yaşanan son savaşta yurtsuzlaştırılanlar dahil zarar gören tüm sivil vatandaşlar için 3 milyon avroluk insani yardım kararı aldı

Ek yardım kararını duyuran AB Kriz Yönetiminden Sorumlu Komisyon üyesi Janez Lenarçiç, “Savaş operasyonları nedeniyle yüzbinlerce kişi güvenlik tedbiri olarak  kendi evlerini terk etmeye mecbur kaldı.  Konutlara, okul, sağlık merkezleri, yollar, iletişim hatlar dahil sivil altyapılara büyük zarar verildi. Sivil altyapıların hedef alınması ve yasak olan misket bombaların kullanılması, uluslararası insancıl hukuk normlarının ihlalidir. 9 Kasım 2020’de Ermenistan ile Azerbaycan arasında imzalanan ateşkese rağmen, insani durum endişe verici olmaya devam ediyor” ifadelerine yer verdi. 

Koronavirüs salgını ile soğuk kış nedeniyle savaştan etkilenen bölge sakinlerinin daha da zor duruma düştüğüne ve acil yardıma ihtiyaçları olduğuna dikkat çeken Lenarçiç, AB'nin,  tüm ilgili taraflarla birlikte bölgede insani durumun iyileştirilmesi için çaba harcadığını vurguladı. 

Çatışmaların başladığı  Eylül 2020 tarihinden bugüne dek Avrupa Birliği’nin çabalarıyla Karabağ'a 6.9 milyon avroluk insani yardım sağlandı.

(Ajanslar)

Kategoriler

Güncel