Avrupa’da ön yargılar aynen devam

CNN tarafından yapılan bir araştırma, Avrupalıların özellikle Yahudilerle ilgili bilgilerinin yetersiz olduğunu ve tarihten beri süregelen ön yargıların devam ettiğini ortaya koydu.

Dünya 2 yorum
28 Kasım 2018 Çarşamba

 

CNN’in salı günü sonuçlarını açıkladığı bir araştırma, Avrupa’da Yahudilerle ilgili kalıplaşmış antisemit önyargıların devam ettiğini ortaya koydu. 

Araştırmaya göre, Avrupalıların çeyreğinden fazlası Yahudilerin iş ve finans dünyasında fazla etkili olduğunu düşünüyor. Neredeyse aynı oradan Avrupalı, Yahudilerin dünyanın farklı yerlerindeki çatışma ve savaşlarda etkili olduğu kanısında... Her beş kişiden biri ise, Yahudilerin medyada, aynı oranda Avrupalı da politikada etkili olduğu inancında.

 

‘Medyada, finansta, siyasette çok etkili’

Yedi Avrupa ülkesinde, yaklaşık biner kişiyle yapılan mülakatlar, Avrupalıların Yahudilere bakışı hakkında çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Kamuoyunun azımsanmayacak bir bölümünün Yahudilerin, iş ve finans dünyası, medya, siyaset ve dünya savaşlarında etkili olduğunu düşündüğü ortaya çıktı.

Polonya ve Macaristan’da halkın yüzde 40’ı Yahudilerin iş ve finans dünyasında ‘çok’ etkisi olduğunu düşünüyor. Yaklaşık her üç kişiden biri, Yahudilerin dünya politikasında ‘fazla’ etkili olduğu kanısında... Bu iki ülkede, halkın yüzde 25’ten fazlası ise Yahudilerin medya üzerindeki etkisinin ‘fazla’ olduğunu savunuyor.

Avusturyalıların üçte biri, Almanlarla Fransızların ise dörtte biri Yahudilerin finans dünyasında fazla etkili olduğu görüşünde. Üç ülkede de her beş kişiden biri Yahudilerin medya üzerindeki etkili, dört kişiden biri ise Yahudilerin dünyadaki savaşlarda etkili olduğunu iddia etti.

 

Yahudi nüfusu gerçeğin yüz katı sanılıyor

Yahudi nüfusu ile ilgili görüşler de gerçeklerin çok üzerinde... Yahudilerin kaç kişi olduğunu tahmin etmesini isteyen katılımcıların üçte ikisi, dünya Yahudileri nüfusunu gerçek rakamın çok üzerinde tahmin etti. Katılımcıların, kendi ülkelerindeki Yahudilerin sayısını da olduğunun çok üzerinde sandıkları ortaya çıktı.

Macar halkının dörtte biri dünya nüfusunun yüzde 20’sinin Yahudilerden oluştuğunu düşünürken, İngiliz ve Polonyalıların da beşte bir bu görüşü paylaşıyor. Halbuki, Yahudiler dünya nüfusunun sadece yüzde 0,2’sini oluşturuyor.


Avrupalılar Holokost’u yeterince bilmiyor

Araştırmanın ortaya çıkardığı diğer bir çarpıcı sonuç da Holokost hakkında oldu. Sonuçlara göre, Avrupalıların sadece üçte biri, Holokost’u bildiğini söyledi.

CNN/ComRes tarafından mülakat yoluyla gerçekleştirilen çalışma, kıta çapında 7000 kişi üzerinden yapıldı. Katılımcılar Avusturya, Fransa, Almanya, İngiltere, Macaristan, Polonya ve İsveç’ten seçildi. Araştırmanın Pittsburgh saldırısı öncesinde tamamlanmış olduğu bilgisi de verildi.

II. Dünya Savaşı’nın üzerinden 75 yıldan az bir zaman geçmiş olmasına ve Holokost kurtulanlarının hala yaşıyor olmasına rağmen, her yirmi Avrupalının biri, Holokost’u hayatında hiç duymadığını belirtti. Holokost hakkındaki bilgisizlik, özellikle Fransız gençliği arasında dikkat çekti. 18-34 yaş grubundaki Fransızlarda, her beş kişiden biri, Holokost’u hayatında hiç duymadığını söyledi.

Yine yüksek bir oran, Hitler’in doğum yeri olan Avusturya’da çıktı. Orada da gençlerin yüzde 12’si Yahudi Soykırımını hiç duymadıklarını belirtti. Ayrıca, Avusturya’da yetişkin nüfusun yüzde 40’ı, Holokost hakkında çok az şey bildiğini ifade etti.

Avrupa çapına bakılınca, katılımcıların yarısı Holokost hakkında yeterince bildiğini belirtirken, sadece beşte biri önemli miktarda bilgiye sahip olduğu yanıtını verdi.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün