Avrupa'da aşı 'İngilizce' olacak

Avrupa Birliği (AB), korona virüsü aşısının bulunması halinde dağıtımı hızlandırmak için ironik bir karar aldı. Brexit'e rağmen, aşılar Avrupa'da sadece İngilizce olarak yazılmış prospektüslerle dağıtılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB), korona virüsü aşısının bulunması halinde dağıtımı mümkün olduğunca hızlı yapabilmek için planlamalara başladı. Bu çerçevede, aşıların 27 üyeye çabuk dağıtılmasını sağlamak amacıyla açıklamaların sadece İngilizce yazılmasına onay verildi.

Aşı üreticileri geçtiğimiz aylarda, bir aşının bulunması halinde AB'nin 24 resmi dilinin hepsini birden içeren prospektüs kuralından muaf tutulmayı talep etmişti. Avrupa Komisyonu'nun sitesinden duyurulan karar uyarınca bu talep kabul gördü.

Buna göre, AB içinde dağıtılacak aşıların ambalajlarında ve içinde sadece İngilizce dilinde açıklama yazılmasına izin verilecek. Komisyon'un sitesindeki metinde, "AB sağlık uzmanlarının, "birliğin resmi dillerinden sadece birinde ve tercihen İngilizce olarak açıklama yazılmasını onayladığı" belirtildi. 

 

Bununla birlikte, aşı üreticilerinin her bir doz için, söz konusu ülkenin dilinde broşürler hazırlaması da gerekecek. Bu broşürlerin aşıdan ayrı olarak dağıtılmasına izin verilecek. Tüketici dernekleriyse, broşürlerin aşı olacak kişilerin erişimine sunulduğundan emin olunması için önlem alınması çağrısında bulundu.

Öte yandan, İngiltere'nin Brexit kararıyla birlikten ayrılmaya hazırlandığı bir dönemde 'aşının resmi dili' olarak İngilizcenin tercih edilmesi dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)