Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Beşiktaş Belediyesi hayata geçirdiği uygulamalarla Avrupa Konseyi tarafından koordine edilen Avrupa Yerel Demokrasi Haftası (European Local Democracy Week - ELDW) kapsamında 2020 Avrupa Demokrasi Haftası Partneri unvanını aldı.

Beşiktaş Belediyesi’nin bu unvanı almasında 2020 yılında gerçekleştirdiği; ‘Halk Sağlığı Dijital Yönetim Merkezi’, ‘Online Tıbbi Danışma Hizmeti’, ‘Atık Maske ve Eldiven Kutuları’, ‘Dayanışma Askısı’, ‘Eşitlik Evde Başlar Kampanyası’, ‘Beşiktaş Belediyesi Kadın Cinayetlerine ve İstanbul Sözleşmesi’ne Dikkat Çekiyor Kampanyası’, ‘Modüler Kent Parkı Barbaros Meydanı’nda’, ‘Stresle Topyekûn Mücadele Hareketi’ gibi çalışmaları etkili oldu.

Haberin Devamı

AVRUPA KONSEYİ’NDEN YEREL DEMOKRASİ ÖDÜLÜ

Avrupa Konseyi üye ülke belediyelerinin sunumlarıyla başlayan Avrupa Yerel Demokrasi Haftası’nda Yıllık Koordinasyon Toplantısı bu yıl pandemi sebebiyle 26 Şubat 2021 tarihinde online olarak gerçekleştirildi. Toplantıya katılan 16 belediye, ödül almalarını sağlayan etkinliklerle ilgili birer sunum yaptı. Sunumlar, İngilizce, Fransızca ve Türkçe çevirilerle gerçekleştirildi.  Beşiktaş Belediyesi sunumunu Dış İlişkiler Müdürlüğü Proje Koordinatörü F. Ekin DANACI İngilizce olarak yaptı. Sunumların bitimiyle, sanal olarak her bir belediye adına hazırlanan sertifikalar tek tek belediye temsilcilerine bağlanılarak takdim edildi. Online ödüller Birleşik Krallık İngiltere’den Avrupa Konseyi Üyesi ve ELDW temsilcisi olan toplantı başkanı Bryony Rudkin ve İşbirliği Birimi ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Dmitri Marchenkov tarafından verildi.

‘Yeni ve özgün uygulamalarla model olmaya devam edeceğiz’

Bu anlamlı ödülü bir kez daha almaktan onur duyduğunu ifade eden Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Beşiktaş ülkemizde demokrasinin, katılımın ve hesap verebilirliğin örnek ilçesi olmaya, ülkemizin demokrasi mücadelesine katkı sunmaya, demokratik yaşamın bütün kurum ve kurallarıyla yaşama geçirmeye çalıştığımız Beşiktaş, halk iradesinin her an yönetime yansıdığı bir belediye olarak yeni ve özgün uygulamalarla model olmaya devam edecektir.”

Haberin Devamı

AVRUPA KONSEYİ’NDEN YEREL DEMOKRASİ ÖDÜLÜ

BU TAKSİ ATIK TOPLUYOR!

Beykoz Belediyesi vatandaşların sürdürülebilir çevre ve geri dönüşüme etkin ve daha kolay katılımını sağlayacak “Sıfır Atık Taksi” Projesi’ni hayata geçirdi.  Beykoz Belediyesi’nin her geçen gün yeni projeler ve uygulamalarla geliştirdiği sıfır atık hedeflerine uygun hazırladığı “Sıfır Atık Taksi” evlerden atık toplama hizmetine başladı.  “Ambalajını Ayır, Taksiyi Çağır” sloganıyla başlatılan projeyle ilçede sıfır atık bilincinin yaygınlaştırılması, etkili atık yönetimi uygulamalarında vatandaşlara kolaylık sağlanması ve gelecek nesiller için sürdürülebilir çevre hedefleniyor.   Beykozlular yeni uygulamayla Çözüm Merkezi’ni arayarak ayrı biriktirdikleri ambalaj atık (kâğıt, karton, plastik, metal), bitkisel atık yağ, atık pil ve elektronik atıkları evlerine gelen atık taksiye teslim edecek. Atık taksi personeli tarafından alınan atıklar, Beykoz Belediyesi’ne ait ana depolama alanında toplanarak çevreye ve ekonomiye kazandırılmak üzere lisanslı geri dönüşüm ve bertaraf tesislerine gönderilecek. Beykozluların ayrı biriktirdikleri bitkisel atık yağlar ise “Sen de Bir Kulak Ver” Projesi kapsamında değerlendirilerek ilçedeki ihtiyaç sahibi engelli çocuklara duyma sevinci yaşatacak yeni cihazlar alınacak.

Haberin Devamı

AVRUPA KONSEYİ’NDEN YEREL DEMOKRASİ ÖDÜLÜ

Mardin Monroe’nun bir isteği var!

Marilyn Monroe’ya benzerliğiyle bilinen ve Mardin’de ‘Mardin Monroe’ adıyla tanınan Melek Akarmut, kendi imkanları ile açtığı Kedi Sığınma Evi’ni muhtaç ve engelli kediler için yaptırdığını söyledi. Belediyeden de sokak hayvanları için birkaç noktaya su ve mama koymasını stiyor.

Amerikalı oyuncu ve model Marilyn Monroe’ya benzerliğiyle bilinen ve Mardin’de ‘Mardin Monroe’ adıyla tanınan okurumuz Melek Akarmut, “Mardin’deki sokak hayvanlarına annelik yapıyorum. Kediler için kendi imkânlarımla bir daire tuttum ve içini kedilerin yaşayabileceği şekilde döşeyerek Kedi Sığınma Evi olarak açtım. Sadece kedilere değil sokaktaki yüzlerce can dosta mama alıp, tedaviye muhtaç olanların tedavilerini yaptırıyorum. Hayalim olan kedi sığınma evini muhtaç kediler, engelli kediler için yaptırdım. Yapım aşaması dört ay sürdü. Hiç kolay olmadı, harabe bir yeri kiralayıp, kediler için ömür boyu bakabileceğim oyun ve yaşam odası, hasta odası, TV salonu olarak yaptım. Bu evi kredi çekerek, kimsenin desteği olmadan başardım. Hayalimdi, gerçekleştirdim. Açılış için, kurumlara özel davetiyeler verdim. Billboard’lara günler öncesi afişler astırdım kendi imkânlarımla. Şimdi de Kedi Sokağı kurdum. Ayrıca, sadece kedi - köpek değil, yardıma muhtaç, işleri bitince dağlık alanlara atılan hasta, ayağı kırık at, eşeklerin de tedavilerini yaptırdım.

AVRUPA KONSEYİ’NDEN YEREL DEMOKRASİ ÖDÜLÜ

Tek bir isteğim var; Mardin’deki belediyelerin, hayatı paylaştığımız bu can dostları görmezden gelmemeleri ve can dostlarımız için bir adım atmaları. Ben elimden geldiğince, bütçem dâhilinde, gönüllü olarak yapabileceğim her şeyi yapıyorum. Belediyelerden bir beklentim yok ancak şehrin birkaç noktasına bir kap su ve mama koymalarını istiyorum” dedi.

Tehlikeye karşı hız kesici kasis

İstanbul’un Sultangazi ilçesi, Yunus Emre Mahallesi,  1405/8 Sokak’ta oturmakta olan okurlarımızdan Hüseyin Eroğlu, evlerinin önündeki yolda arabaların çok hızlı geçip gittiklerini ifade ederek, “İki tane hız kesici kasis olsa çok iyi olacak. Birkaç kez çocuklara araç çarpma tehlikesi yaşandı. Kimsenin canı yanmadan belediye müdahale ederse çok seviniriz” dedi.  Okurumuzun bu isteğini Sultangazi Belediyesi ekiplerine iletmiş olalım.

AVRUPA KONSEYİ’NDEN YEREL DEMOKRASİ ÖDÜLÜ

Vatandaş çöp konteyneri istiyor!

İzmir’in Konak ilçesi, Yeşiltepe Mahallesi’nde yaşamakta olan okurumuz Nermin Cenan, “377 Sokak’ta ikamet ediyorum. Tam karşımdaki boş arsaya sürekli çöpler, inşaat atıkları dökülüyor. Çöp dağı oluşmaya başladı.  Burada daha önce çöp konteyneri vardı.  Muhtarla görüştüm, karşımızdaki bir ev sahibi istemeyince kaldırtmış. İstemeyen kişi burada oturmuyor. Otursaydı  da görseydi, sanırım,  evinin yanında bir çöp dağının oluşması yerine, oraya bir çöp konteyneri konulmasını tercih ederdi. Maalesef insanımız ilerideki çöp konteynerine gitmeye üşenip, buraya bırakıp gidiyorlar. 73 yaşındayım.  Kirlilikten üzüntü duyuyorum.  Uygun görülürse buraya bir çöp konteyneri konmasını rica ediyorum” dedi. Okurumuzun bu isteğini yetkililere duyurmuş olalım.

‘Temel fıkrası gibi’

İzmir Karabağlar, Esentepe Mahallesi, 52/45 Sokak’ta oturmakta olan bir okurumuz, “Mahallemizde çocuk parkı var ancak kaydırak ve tahterevalli sökülmüş. Haliyle parka gelen çocuklar parkta oynayamıyor. Temel fıkrası gibi. Yardımcı olur musunuz?” dedi. Okurumuzun bu şikâyetini İzmir Karabağlar Belediyesi ekiplerine iletmiş olalım.

AVRUPA KONSEYİ’NDEN YEREL DEMOKRASİ ÖDÜLÜ

‘Tek isteğimiz otların temizlenmesi’

Aydın Kuşadası, Soğucak Mahallesi, Fahrettin Soysal Küme Evleri’nde oturmakta olan okurumuz Lale Kaya, evlerinin çevresindeki boş arsalarda otların çoğalıp büyümesinden şikâyet ederek, “Çöp toplayan işçilere rica ettik. ‘Yaksak, yanda ağaçlara, bir de zeytinlere zarar veririz’ diyorlar. Tek isteğimiz, belediyenin bu alanı temizlemesi” dedi. Okurumuzun bu şikâyetini Kuşadası Belediyesi ekiplerine iletmiş olalım.

AVRUPA KONSEYİ’NDEN YEREL DEMOKRASİ ÖDÜLÜ

SEN SOR, BAŞKAN CEVAPLASIN!

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59  numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...