Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Aylık bazda düzenlenen PMI anketine göre sektörde siparişler, fiyatlar ve istihdam Kasım ayında gerileyerek kısmi koronavirüs karantinalarının vahim sonuçlarını yansıttı. Ancak güven gözle görülür derecede bir artış kaydetti. Geleceğe yönelik güven değerlenlendirme kapsamındaki tüm ülkelerde yükseldi.

Güvendeki söz konusu yükseliş aşı gelişmelerine ilişkin cesaretlendirici haberlerden kaynaklanıyor. Aşının büyük miktarlı tedariki işletmeleri içinde bulunduğu olumsuz durumu bitirebilir. Euro Bölgesi'nde barlar, restoranlar ve temel ihtiyaç dışı mağazalar yılın en yoğun olması gereken döneminde haftalardır kapalı.

IHS Markit'in hizmet sektörü PMI göstergesi Kasım'da 46.9'dan 41.7'ye gerileyerek Mayıs'tan bu yana en sert küçülmenin yaşandığının sinyalini verdi. Daha geniş kapsamlı olan bileşik PMI göstergesi de düştü.

IHS Markit'ten Chris Williamson, Cesaret verici bir şekilde büyüme beklentileri aşı gelişmelerinin hayatın 2021'de normale dönmeye başlayabileceği iyimserliğini tetiklemesiyle arttı. Bu talebe yardımcı olacak. Yine de bir süre temkinli duruşun yüksek kalması bekleniyor." dedi.

Küçülme, büyük ölçüde daha esnek karantina önlemlerine bağlı olarak pandeminin ilk dalgası kadar şiddetli olmadı. Aynı zamanda imalat sektörünün de hizmetler üzerinde etkisi var. Bölgenin en büyük ekonomisi Almanya'nın güçlü performansından dolayı imalattaki büyüme sürüyor. Bu durum ulaşımı ve sanayi de hizmetleri destekliyor.

Almanya'da hizmet PMI Kasım'da 46 puan ile 46.2'lik beklentinin bir miktar altında kaldı. Fransa'da 38.8 ile 38'lik beklentiyi aştı. Ancak 50 seviyesindeki eşik değerinin bir hayli altında gerçekleşmiş oldu.

2021 yılına ilişkin iyimser beklentilere karşın kısa vadede görünüm hala karanlık. Euro Bölgesi'nde ekonomi bu çeyrekte büyük bir ihtimalle küçülecek. Politika yapıcılar belirsizliğin yüksek olduğu konusuna uyarmışlardı.

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) ekonomiyi desteklemek için gelecek hafta parasal teşviki yeniden artırması bekleniyor.