Avrupa cezaevlerinde kötü muameleye savaş açtı

Avrupa cezaevlerinde kötü muameleye savaş açtı
© 
By Euronews
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

İşkence ile Mücadele Komitesi, cezaevlerinde ve karakollarda kötü muamele gören tutukluların şikayetlerini inceleyecek mekanizma oluşturulmasını istedi.

REKLAM

Avrupa İşkence ile Mücadele Komitesi, cezaevlerinde ve karakollarda kötü muamele gören tutuklu ve mahkumların şikayetlerini etkili bir şekilde inceleyecek bir mekanizma oluşturulmasını istedi.

Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren ve bağımsız uzmanlardan oluşan komite, yıllık raporunu bugün yayınladı.

Raporda, Avrupa’nın tamamında cezaevleri, karakol, sığınmacı merkezleri ile akıl ve ruh sağlığı hastanelerinde bulunanların yaşadıkları kötü muameleye karşı etkili bir şikayet mekanizması oluşturulması çağrısında bunuldu.

Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerde, yukarıda sayılan merkezlerde işkence ve kötü muamele görenlerin şikayetleri için etkili bir şekilde mekanizma olmadığına işaret edilen raporda, yapılan şikayetlerin de bağımsız ve tarafsız organlar tarafından değerlendirilemediği saptamasında bulunuldu.

Şikayet mekanizmasına bütün mağdurların ulaşabilmesinin önemine değinilen raporda, şikayette bulunanların her hangi bir cezai yaptırım, tehdit ve baskıyla karşılaşmaması için gerekli önlemlerin de alınması istendi.

Raporda, ilgili kurumlara yapılacak şikayetin gizliliğinin korunmasına dikkat çekildi. Şikayetlerin etkili bir şekilde soruşturulmasına imkan verilmesi istenen raporda, yine gelen şikayetlerin özel bir şekilde kayda alınması istendi.

Bağımsız uzmanlardan oluşan komite, haber vermeden üye ülkelerdeki cezaevi, karakol, sığınmacı merkezi ve akıl ve ruh hastalıkları hastanelerinde teftişlerde bulunabiliyor.  Hazırlanan raporlar daha sonra Avrupa Konseyi’ni karar organı bakanlar komitesine sunuluyor.

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

En fazla mahkum Rusya’da, Fransa’da cezaevleri aşırı dolu, mahkum artışında Türkiye ilk sırada