Işınsu Kestelli Atlas'a sahip çıkmalıyız
HABERİ PAYLAŞ

Atlas'a sahip çıkmalıyız

Ülke olarak bizden olana sahip çıkma konusunda biraz çekingen davrandığımızı; hatta bu konuda biraz cimri olduğumuzu düşünüyorum... Mesela çevre konusundaki eylem ve söylemleri ile tüm dünyada haklı bir ün kazanan iklim aktivisti Greta Thunberg’i günlerce konuşmuştuk sosyal medyada... Genç aktivisti alkışlayan da vardı antipatik bulan da... Ancak neredeyse hiç kimse bu konuya kayıtsız kalamamıştı.

Greta’nın çıkışını gayet yerinde ve cesur bulanlardanım ve genç kızın çabasını takdirle izliyorum. Konuşulmasını da son derece doğal karşılıyorum. Ancak kendi içimizden çıkan değerlerin aynı ilgiyi görmemesine de üzülüyorum. Mesela 13 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu... Atlas, 2019’da Greta Thunberg’in iklim krizine dikkati çekmek ve karar alıcıları harekete geçirmek için yaptığı küresel “iklim için okul grevi” çağrısına Türkiye’den ilk yanıt veren ve bu çağrıyı arkadaşlarına da ileten isimdi...

Haberin Devamı

Çocuklar tarafından oluşturulan ‘Gelecek İçin Cumalar’ (Fridays for Future) hareketinin de Türkiye’deki kurucusu olmuştu Atlas. O eylem bitti ama Atlas’ın çabası hiç bitmedi. Başta ‘Kaz Dağları Hepimizin’ eylemi olmak üzere iklim konusundaki her çabanın içinde oldu. Düzenli olarak çevre ve doğa temalı organizasyonlara katılıyor, iklim konusunda çalışan isimlerle haftalık röportajlar yaparak yazılar yazıyor, radyo programları hazırlayıp sunuyor.

Atlas Sarrafoğlu, bu mücadelesinin karşılığını WWF’nin (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) 2020 Küresel Gençlik Ödülleri’ni kazanan dört gençten biri olarak aldı. Atlas, COVID-19 salgını tedbirleri nedeniyle internet üzerinden gerçekleştirilen ödül töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Dünyanın önde gelen doğa koruma kuruluşlarından WWF’nin Gençlik Ödülü’nü kazanmak benim için büyük onur.

Sosyal medya üzerinden ve yazılarımla gençler ve değişim öncülerini iklim krizi ile mücadeleye davet etmeyi sürdürmem için bana güç ve ilham verecek. Umarım Gençlik Ödülü, ülkemizde daha çok gencin iklim krizi konusunda farkındalık yaratmak ve somut adımlar atılması için sürdürdüğümüz çalışmaları anlayıp destek olmasına katkı sağlar.” Atlas haklı.

Haberin Devamı

Bu ödül Türkiye’deki tüm gençlere örnek olmalı... Ancak bunun olabilmesi için de Atlas’ın çabalarının medyada daha fazla yer bulması gerekiyor. Oysa eminim ki pek çoğunuz Atlas’ın aldığı bu büyük ödülden haberi yok. Ne manşetlerde ne de sosyal medyada yeterinde göremedik Atlas’ı... İnanın ki bu hepimizin hatası çünkü Atlas gibi gençlere sahip çıkmak hepimizin görevi. Ve iklim krizinin ciddi manada etkileyeceği ülkelerin başında yer alması beklenen Türkiye’nin böylesine bilinçli gençlere çok ihtiyacı var.

YENİ NORMAL, NE KADAR NORMAL?

Alınan önlemler sayesinde, dünyayı etkileyen koronavirüs salgınının sağlık alanındaki olumsuz etkileri azalmaya, vaka ve vefat sayıları düşmeye başladı. Bununla beraber de önlemler gevşetilmeye başlandı. Muhtemelen bugün, sokağa çıkamayacağımız son gün olacak. Peki ondan sonra ne olacak?

Bence sokağa çıkamamak dışında pek bir şey değişmeyecek. Yaz sıcaklarında yeniden evlere kapanmak zorunda kalmamak için fiziksel mesafeye dikkat etmeye devam edeceğiz. Maskesiz sokağa çıkamayacağız. Kalabalık yerlerden uzak duracağız.

Haberin Devamı

Daha doğrusu tüm bunları yapmak zorundayız. Unutmayın ki henüz bu virüsü alt edecek bir ilaç ya da yok edecek bir aşı bulunmadı. Bulunacağı güne kadar en etkin tedavi yöntemi önlemlere dört elle sarılmak olacak. O gün gelene kadar lütfen ama lütfen gevşemeyelim. Kendimiz, çevremiz, sevdiklerimiz ve ülkemiz için tedbirli olmayı sürdürelim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder