Sıra Merkez’e geldi

Atılım MURAT
Atılım MURAT AYKIRI FİNANS amurat@etu.edu.tr

Pastör Brunson’ın gönderilmesi önemli bir adımdır. Dün medyada ABD’nin aksiyon planı çıktı. Serbest bırakılmasaydı, Trump yönetimi Türkiye’ye karşı sert bir tavır sergileyecekti. Bu mevzu, Türkiye ekonomisinin milyarlarca dolarına mal oldu. ABD ile yaşanan gerginlik boyut kazansaydı, dolar kuru çok daha yukarılarda olacaktı. Geçen haftaki yazımda Trump’ın gücünün zirvesinde olduğunu belirtmiş, Brunson’ın gönderilmesinin gerekliliğinden bahsetmiştim. Tabii her şey bitmedi. Trump’la daha çok uğraşacağız.

ABD’de 6 Kasım’da ara seçim yapılacak. Trump partisinin kontrolünü ele geçirdi. Ara seçim, başkanın gücünü pekiştirmesi açısından mühimdir. Anketlerde demokratlar önde gözüküyor. Cumhuriyetçi adaylar seçimi kazanırsa, Trump’ın yapabileceklerinin sınırı yok. Güçlendikçe agresifleşiyor. Çin’e yönelik yeni gümrük vergilerinden bahsediyor. 4 Kasım’da ABD’nin İran’a yaptırımları devreye giriyor. Büyük havayolu şirketleri British Airways ve Air France, Tahran’a son uçuşlarını eylülde yaptılar. Türkiye olarak bu işi ne kadar ciddiye alırız, bilemiyorum. Ancak önümüzdeki dönemde sürecin iyi yönetilmesi gerekiyor. Gündemde çok konu var. Rusya’dan alınacak S-400 füzelerine, Trump yönetiminin göstereceği tepkiye bakacağız. Kıbrıs Rum kesimi, Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama çalışmalarını, Amerikan enerji devi ExxonMobil ile yapıyor. Türkiye rahatsızlık duyuyor. Trump’ın ExxonMobil’le yakın ilişkisi biliniyor. Bu arada ExxonMobil’in bu saha çalışmasını, Katar devlet şirketi Qatar Petroleum ile yaptığını belirteyim.

İçeriyi idare ediyoruz. Enflasyonla mücadele programı, kontrolden çıkmak üzere olan enflasyon oranını kısa vadede törpüleyebilir. Yapılması gereken döviz kurlarını kalıcı olarak düşürmektir. Bu da sıkı para politikasının sürdürülmesine bağlıdır. Para Politikası Kurulu 25 Ekim’de toplanıyor. Faiz artırımının yapılması gerektiğini düşünüyorum. TCMB geçtiğimiz aylarda, makul piyasa ortamlarında, yapması gerekeni yapmadı. Örneğin 24 Temmuz’daki toplantı öncesinde USD/TL paritesi 4.70 seviyesindeydi. Merkez, 13 Eylül’de yaptığı 625 baz puanlık faiz artırımını 24 Temmuz’da yapsaydı, daha farklı bir piyasa iklimi olurdu. Piyasalar bugün göreceli olarak sakin. Yatırım bankaları, piyasa profesyonelleri, USD/TL’deki düşüşün temel nedeninin Merkez’in eylüldeki hamlesi olduğunu söylüyorlar. İtibarını toparlamaya çalışan kurum, fırsatı bu sefer kaçırmamalıdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dolar yükselir düşer 28 Ağustos 2019