Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Atatürk ölmedi, Öğretmenim, Gezsen Anadolu’yu...

Erdoğan Okyay, 15 Ekim 2017 Pazar günü, 84 yaşında Ankara'da vefat etti. Okyay kim mi? 'Atatürk ölmedi yüreğimde yaşıyor', 'Öğretmenim canım benim', 'Kestane gürgen palamut, altı yaprak üstü bulut', 'Gezsen Anadolu'yu' gibi meşhur okul şarkılarının bestecisi, müzikbilimcisiydi rahmetli.
İtiraf etmeliyim ki, ben de Okyay'ı tanımıyordum. Daha da trajik olanı yazayım; birçok gazete Okyay'ın ölüm haberini yazmadı, öldükten iki-üç gün sonra haberi internete düştü.
1 Nisan 1933 yılında İzmir Buca'da dünyaya gelen Dr. Erdoğan Okyay, 1961 Gazi Eğitim Enstitüsü'nde piyano ve okul müziği öğretmeni olarak göreve başlamış. 1971 yılında TRT Ankara Televizyonu'nda, çocuk müziği programlarını eşiyle birlikte yapmıştı. Okyay, Hür Berlin Üniversitesi'nde Müzik Etnolojisi dalında doktorasını yapmış, Gazi Eğitim Enstitüsü'nde Türk okul müziğinin eğitimi ilkelerini belirleyen çalışmalar yürütmüş.
Ünlü müzik adamı, 'Johann Sebastian Bach: O Bir Dere Değil O Bir Deniz', 'Ferid Alnar: Longadan Konçertoya' gibi önemli kitaplara da imza atmış.

ÇOCUKLARI UNUTMADI
Okyay'ı tanımadığım için kendimi çok pişman ve garip hissediyorum.
Bugün çocuklarım 'Hadi bize şarkı söyle' dese, aklıma ilk 'Öğretmenim canım benim', 'Orman ne güzel' gelir.
Atatürk denince de akla ilk gelenler arasında 'Atatürk ölmedi yüreğimde yaşıyor' şarkı sözleri gelmez mi? Milyonlarca insanın hafızasına hiç çıkmayacakmışçasına kazınmak çok önemli, çok büyük bir başarı. Ama Google'a Erdoğan Okyay yazınca ilk bir-iki sayfada çıkanlar sadece ölüm haberi. Bu kadar başarılı olup milyonlarca insanın bilinçaltına, hafızasına işleyen şarkılar yapıp gündemden uzak kalmak, popüler olmamak, belki biraz rahmetlinin tercihiydi ama ne olursa olsun kültür sanat medyası, Okyay'ı unutulmaya terk etmemeliydi.
Okyay vasiyetinde yine çocukları düşünmüş: "Müzik Eğitimcileri Derneği'ne vasiyetimdir, 'Dereden Tepeden Çocuklar İçin Şarkılar' kitabının ikinci baskısına, yeni yazdığım şarkılar da eklensin." Mutlaka eklensin. Ne varsa eskilerde var...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA