Atakan Kulak: İstanbul’da arsa fiyatı dünya ile yarışıyor

Atakan Kulak: İstanbul’da arsa fiyatı dünya ile yarışıyor

Dünyada arsası en pahalı 5 şehirden birinin İstanbul olduğunu belirten KLK Yapı Başkan Yardımcısı Kulak, bu durumun maliyeti artırdığını söyledi. Kulak, “Proje düşünmediğiniz yerde bile 5 dönüm için 20 milyonu gözden çıkarmanız gerek” dedi.

[Karar]
HAMİDE HANGÜL

Taahhüt ve proje geliştirme alanında 70 yıldır faaliyet gösteren Adanalı Kulak İnşaat, İstanbul pazarında emin adımlarla ilerliyor. İstanbul’da KLK Yapı markası ile çalışmalarını sürdüren şirket, ilk büyük projesi Büyükçekmece’deki 44 villalık Valle Lacus’u teslim ettikten sonra, şimdi de Sarıyer, Etiler ve Beykoz’da yeni projeler geliştirmeyi hedefliyor.

1 YILDA 100 MİLYON DOLAR

İstanbul’un dünyada arsası en pahalı 5 şehirden biri olduğunu belirten Atakan Kulak, “Proje yapmayı düşünmediğiniz bir yerde bile 5 dönüm için 15-20 milyon lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor” dedi. KLK Yapı’nın yeni projeleri hakkında bilgi veren Atakan Kulak, Türkiye’nin mevcut koşullarını düşünerek sağlam adımlarla ilerlemeye çalıştıklarını söyledi. Kulak, “Bir yıl içinde 100 milyon dolarlık yatırım yapıyor olacağız. 5 yıl içinde de yine senelik 100-150 milyon dolarlık yatırım ve projelerle ilerleyeceğiz” diye konuştu. İlk projeleri Büyükçekmece’nin ardından Sarıyer’de Panorama Suites projesini devreye aldıklarını söyleyen Kulak, inşaatın 2 ay önce başladığını belirterek, “Henüz reklamları başlamayan Panorama Suites projesinin satış ofisini görenler konut almaya geldi.  Şimdiden satış oranı yüzde 30’lar seviyesini buldu. 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 konut tiplerine yer veren projede metrekare fiyatları 7 bin 500 - 8 bin TL aralığında seyrediyor. Üniversiteye yakınlığından dolayı herşeyi anahtar teslim olarak mülk sahibine sunuyoruz.  Bir nevi bavulunu kap gel projesi. Bu nedenle hızlı kiralanacak ve yüksek kira rakamları olacak. En küçük 1+1 dairelerin 2500 liraya kiralanabileceğini öngörüyoruz” açıklamasında bulundu.

ETİLER’E 32 KONUT

Etiler’de 20 konuttan oluşan Garanti sitesini yıkarak kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirdiklerini söyleyen Atakan Kulak, burada 2 bloktan oluşan 32 konutluk yeni bir proje yapacaklarını kaydetti. Kulak, şöyle devam etti: “Yıkımı gerçekleştirdik, ruhsatın ardından bu ay içinde ilk kazmayı vurmayı planlıyoruz. Projede 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 daire tipleri olacak.  En küçük konutun büyüklüğü 50 metrekare ve fiyatı da 370 bin lira seviyesinde.”

FİKİRTEPE’DEN VAZGEÇTİK

Kentsel dönüşüme girmelerinin tesadüf olmadığını söyleyen Kulak, şirket olarak katma değeri yüksek yerlerde arayışları olduğunu, Etiler’in de radarında bulunduğunu söyledi. İstanbul’da kentsel dönüşüm yapmanın kolay olmadığını savunan Kulak, “Örneğin 3 yıl bir lokasyonla ilgilenip sonra oradan vazgeçenler var.  Yıllar önce dönüşüm pilot bölgesi Fikirtepe ile başlangıçta ilgilendik. Ama 3 aylık bir araştırmanın ardından vazgeçtik, iyi de yapmışız” ifadelerini kullandı.

CADDE’DE ARSA PAYI % 90’DA

İstanbul’da arsa maliyetlerinin Adana’nın neredeyse 3 katı olduğunu belirten Kulak, “Adana’da metrekaresi 1500 liraya konut satabiliyorsunuz. İstanbul’da bu fiyata konutu mal etmek bile zor” dedi. İstanbul’da arsaya yatırım yapmanın çok pahalı bir iş olduğunu vurgulayan Kulak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kat karşılığı oranları çok yüksek. İstanbul dünyada arsası en pahalı 5 şehirden biri.

Örneğin Bağdat Caddesinde arsa payı oranları yüzde 90’a çıkıyor.  10 katlı bina yıkıyorsunuz, tekrar yaparsanız 11 katlı bina yapabiliyorsunuz, bir katı size kalıyor. Kentin çoğu yerinde yüzde 60-70 kat karşılığı oranları konuşuluyor. Hatta bu oranların üzerin hava parası gibi ne için istendiği belli olmayan paralar da isteniyor. Bu yüksek oranlar elbette satış fiyatına etki ediyor ve nihai tüketicinin cebinden çıkıyor. İstanbul’da proje yapmayı düşünmediğiniz bir yerde bile 5 dönüm arsa alayım deseniz 15- 20 milyon lira parayı gözden çıkarmanız lazım.”

16-05/29/29kr07atakan.jpg

ÇAMLICA’YA LÜKS DAİRE

İstanbul’un Anadolu yakasıyla da ilgilendiklerini dile getiren Atakan Kulak, bu bölgeye yönelik projelerini şöyle anlattı: “Çamlıca’da lüks bir site yapacağız. Site 90 konuttan oluşacak. Akasya AVM’nin üstünde kalan arazide yapılacak projenin inşaatına Ağustos ayında başlamayı planlıyoruz. Kot farkının olduğu proje önü kapanmayan bir boğaz manzarasına sahip olacak. Ayrıca Beykoz’da da arazi geliştiriyoruz. Buradaki projeyi 2017 yılına yetiştirebiliriz.”

İLK 10 ŞEHİR

Münih

Berlin

Londra

İstanbul

Hamburg

Paris

Zürih

Stockholm

Moskova

Varşova

PwC ve Urban Land Institute(ULI) işbirliği ile gayrimenkulde son gelişmeleri içeren ‘Emerging Trends in Real Estate Europe  2013 raporuna göre, İstanbul gayrimenkul yatırımında Avrupa’nın en popüler 4. şehri.

GENÇ EKİPTEN ÜÇ YILDA 1.700 SATIŞ

Networks Grup, 3 yılda bin 700 konut satışına imza attı. Üç kişiden oluşan genç ekip, İstanbul’da 6 projede 470 milyon lira ciroya ulaştı.

16-05/29/b.jpg

Bugüne kadar 6 farklı projenin geliştirme, pazarlama, satış sürecinde yer alarak şirketlerin yüksek cirolu ve hızlı bir satış dönemi geçirmelerini sağlayan Networks Grup, 3 yılda 1.700 konutun satışına imza attı. Behzat Şimşek, Emre Çapkın, Serkan Gülmez tarafından kurulan Networks Grup, toplamda 145 bin metrekare kapalı alan satışı gerçekleştirerek 470 milyon TL ciroya ulaştı. 3 yıllık sürede İstanbul’da 6 farklı projede görev alarak, ayrı ayrı başarı hikâyeleri yazan grup, NEF, Bakırcı Yapı, Aziz Yapı, 24 Gayrimenkul, S Yapı gibi ünlü şirketlerin satış ve pazarlama partneri oldu.

15 BİN GÖRÜŞME

Başarılarının tesadüf olmadığını belirten Networks Grup Ticari Gayrimenkul Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Gülmez, müşteri beklenti ve davranışlarını bugüne kadar yapmış oldukları 5 bin yüz yüze görüşme, 15 bin telefon görüşmesiyle analiz ettiklerini belirtti. Serkan Gülmez, müşterilerin kararlarını incelediklerini sözlerine ekledi.

EVALPARK 24 AYDA TESLİM

Esenkent’te 217 milyon liralık yatırımla yükselen Evalpark İstanbul satışa çıktı. Toplam bin 100 konut ve 30 ticari üniteden oluşan projede daire fiyatları 230 bin 400 lirada başlıyor. Proje 24 ayda teslim edilecek.

İstanbul’un her geçen gün değerlenen bölgesinde 217 milyon TL’lik yatırım bedeli ile hayata geçirilen Evalpark İstanbul’da 1+1 daireler 230 bin 400 liradan başlayan fiyatlarla satışa çıktı.  İnşaat çalışmaları başlayan proje 24 ayda teslim edilecek. Esenyurt Esenkent’te konumlandırılan ve yüksek standartlarda yaşam sunan proje, 43 bin metrekare arsa üzerinde 1100 konut ve 30 ticari üniteden oluşuyor. Daire fiyatları 230.400 TL’den başlarken projede, 1+1, 2+1 ve 3+1 farklı metrekare daireler ile 9 tip konut seçeneği mevcut.

16-05/29/29kr07evelpark.jpg

Proje, Esenyurt bölgesinde, TEM Otoyoluna yakın bir mesafede yükselirken, inşaatları bitme aşamasına gelen Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 3. Çevreyolu ve bağlantı yolları, Marmaray, Metro hattı, 3. Havaalanı gibi dev projelerin çevrelendiği bir bölgede yer alıyor. Projenin tanıtım toplantısında konuşan Eval İnşaat YKB Aydın Arvas, ‘‘İstanbul’un en hızlı gelişen bölgelerinden birinde değerli bir projeye imza atıyor olmaktan mutluyuz.

Bu projemiz bölgeye katma değer sağlayacak donatılara sahip eşsiz proje olacak. TEM Otoyolu’nun yanı başında konumlandırdığımız Evalpark İstanbul Projemizde 1100 konut ile 30 ticari ünite bulunuyor. Projemizde 1+1’den, 3+1’e kadar farklı metrekarelerde konut seçenekleri yer alıyor. Lansman dönemine özel olarak kısa bir süreliğine fiyatlarımızı bölgeye ve projenin donatılarına kıyasla avantajlı rakamlarda tutacağız. Burada müşterilerimize kaliteli bir yaşam alanı sunarken, karlı bir yatırıma da imza atmalarını sağlamak amacıyla daire fiyatlarımızı 230 bin 400 TL’den başlattık” dedi.

16-05/29/zs.jpg

KARTAL’A 2 NOKTADA ‘REFERANS’

Kartal’da iki projeye birden başlayan Kiler GYO, 400 milyon liralık yatırım gerçekleştiriyor. Referans Kartal Towers ve Referans Kartal Kordonbuyu’nu inşa edecek olan Kiler GYO, yatırımcılara fırsat sunacak. Referans Kartal Towers, 451 konut ve 800 metrekarelik ticari alandan oluşurken, fiyatları lansmana özel 260 bin liradan başlıyor. Bir diğer proje olan Referans Kartal Kordonboyu’nda ise 94 konut ve 11 adet ticari ünite yer alıyor. Lansmana özel KDV dahil 272 bin liradan başlıyor. Her iki proje de sahile 1-2,  Marmaray’a 2-3 dakika mesafede.

DÖNÜŞÜMLE PARKEDE İHTİYAÇ ARTTI

Mobilya bileşenleri sektörünün temsilcilerinden olan AGT, Türkiye’deki parke üretimini arttırıyor. Son yıllarda kentsel dönüşüm ile birlikte yapı malzemelerine olan talebin arttığını belirten AGT Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Grup Başkanı Şirzat Subaşı, yıllık parke üretim kapasiteleri ile kentsel dönüşüm projeleri için günde 700 dairenin parke ihtiyacını rahatlıkla karşılayabileceklerini ifade etti. Kentsel dönüşüm kapsamında 7 milyon konutun yeniden yapılandırılmasının söz konusu olduğunu söyleyen Subaşı, üretim kapasitelerini yıllık 25 milyon metrekareye çıkartacaklarını açıkladı.

16-05/29/a.jpg

 

KONYA’DATEMAŞEHİR ‘MEYDAN’DA

Emlak Konut GYO’nun, Konya’nın en değerli bölgesi Meram’ın merkezinde inşa edeceği ve kentin ilk ve tek gelir paylaşım modeli projesi ‘Temaşehir Konya’ şehircilik anlayışıyla yükseliyor. 728 konut, 152 dükkan ve mağaza biriminden oluşan karma proje ‘Temaşehir’ ön talep topluyor. Proje 130 metrekare ile 370 metrekare arasında değişiyor.

Konya Metro projesinin de güzergahında bulunan proje, YHT garına da yakın mesafede. Torkam İnşaat İcra Kurulu Başkanı Mahmut Dereli, ‘Temaşehir Konya’ projesini 700 milyon lira ihale bedeliyle hayata geçirdiklerini açıkladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN