Mars ile Jüpiter arasında bulunan asteroid kuşağında keşfedilmiş 500 binin üzerinde asteroid bulunduğu, bu asteroidlerin büyük bir çoğunluğu amatör astronomlar ve hatta öğrenciler tarafından keşfedildiği, günümüze kadar yarım milyon asteroid keşfedilmiş olsa da, bu keşiflerin hiçbiri Türkiye’den çıkmadığı belirtildi.

 

Asteroid Kâşifi, Türkiye’den de bir asteroid keşfi çıkması amacıyla, 2 astronomun öncülüğünde, öğrencilere bu fırsatı sunmaya çalışmaktadır. Asteroid Kâşifi ilk kampanyasını 2017 yazında gerçekleştirmiş ve halen kampanyalara devam etmektedir. Bu kampanyalara katılan öğrenciler Ana Asteroid Kuşağı Asteroidi, Yer’e Yakın Asteroid (NEO), Neptün Ötesi Cisim (TNO) ve hatta belki de bir cüce gezegen keşfi yapma şansını bulabilmektedirler.

Ulusal Asteroid Keşif Kampanyası’na (UAKK) katılan takımlar, kampanyanın ilk iki haftası boyunca, her biri 4 adet görüntüden oluşan veri setleri alırlar. Bu veri setleri katılımcılar tarafından Astrometrica isimli yazılım aracılığı ile incelenir. Bu inceleme sonucunda, görüntülerdeki hareketli cisimler tespit edilir ve yazılım aracılığı ile bir rapor oluşturulur.

 

Ulusal Asteroid Keşif Kampanyası ile hedeflenen, Türkiye’deki konuya meraklı gençlerin, astronomik gözlemlerin incelenmesi sürecine dahil edilmesi ve bu sayede astronominin bir bilim dalı olarak daha yakından tanıtılmasıdır. Dünya’nın farklı yerlerinde yapılan benzer kampanyalar aracılığı ile birçok öğrenci bir asteroid kâşifi olmanın heyecanını yaşamaktadır. Bu heyecanı yaşamanın sırası artık Türkiye’deki astronomi meraklısı öğrencilerdedir.

 

Astronom H. Aziz KAYIHAN ve astronom Serkan YILDIZ'ın öncülüğünde ortaya çıkmış olan bir proje olan  asteroidkasifi.com web sitesi ve Ulusal Asteroid Keşif Kampanyaları ile Türkiye’den de bir asteroid keşfi çıkması amacıyla, öğrencilere bu fırsatı sunmaya çalışmakta.

 

9 Mart – 8 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 2. Ulusal Asteroid Keşif Kampanyası’na katılacak olan Ereğli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Asteroid Kaşifi ekibi öğrencileri Mert KURTAL, Haluk TURHAN, Pınar USLU ve Umut TURGUT, Fizik Öğretmenimiz Adnan AKYÜZ’ün teşviki ve desteği ile başvuru yaptıkları bu kampanyaya seçilmekten dolayı çok mutlu ve heyecanlı olduklarını belirterek konu ile ilgili görüşlerini şöyle paylaştılar:

 

Klasik teoriye göre milyonlarca yıl öncesinde Dünyamıza çarpan bir asteroid; Dünya’daki yaşamı yeniden şekillendirmişken, günümüzde uzay madenciliği ve endüstriyel metal zengini asteroidler yeniden gündemde. Uzayın karanlık çocukları asteroidler, kendilerine özgü gizemleriyle insanlığın dikkatini hep çekmiş ve çekecek gibi. Yakın gelecekte ülkemizin ve bu ülkenin çocukları olan bizlerin de Dünya'mız üzerindeki etkileri göz ardı edilemeyecek bu değişimden haberdar olup şimdiden bu konuda ilk girişimlerimizi yapıyor olmamız büyük ve önemli bir adım.