|

Astana’da hedef kalıcı ateşkes

Suriye’de yıllardır süren kaosun bitirilmesine yönelik tarihi toplantılar, yarın Kazakistan’ın başkenti Astana’da başlayacak. Çatışan taraflar, ilk kez karşılıklı masaya oturarak süreci tartışacak. Toplantılarda öncelikle bölgede ateşkesin kalıcı hale getirilmesi, ardından 18 ay içerisinde BM denetiminde seçimlere gidilmesini hedefleniyor

Yeni Şafak
02:00 - 22/01/2017 Pazar
Güncelleme: 02:50 - 22/01/2017 Pazar
Yeni Şafak

Suriye'de yarından itibaren yeni bir dönemi başlatacak. Kazakistan'ın başkenti Astana'da pazartesi günü Suriye'deki taraflar ilk kez karşılıklı olarak süreci masaya yatıracak. Süreçte, önce ateşkesin kalıcı hale getirilmesi, ardından 18 ay içerisinde BM denetiminde seçimlere gidilmesini öngörülyor. Dışişleri Bakanlığı, 8 soruya verdiği 8 yanıtla, müzakereleri mercek altına aldı.



SÜRECE NASIL GELİNDİ?


Suriye'de iç savaşın sona ermesi için Türkiye ve Rusya'nın girişimleriyle Astana'da düzenlenecek olan ve savaşan tarafların katılacağı barış müzakereleridir.


Müzakereler, 23 Ocak 2017'de Astana'da başlayacak.


Suriye'nin Halep kentinde yaşayan on binlerce sivilin tahliyesi için Türkiye öncülüğünde, Rusya ve İran ile rejim güçleri ve muhalifler arasında diplomatik görüşmeler yapıldı. Görüşmeler neticesinde siviller tahliye edildi ve Suriye rejimi ile muhalifler arasında ateşkes ilan edildi. Ateşkesin kalıcı hale getirilmesi ve Suriye genelinde iç savaşın sona ermesi için tarafların müzakere etmesi kararlaştırıldı.



Türkiye ve Rusya, BM'yi sürecin tamamlayıcı unsuru olarak görüyor. BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Türkiye ve Rusya'nın Suriye için yürüttüğü yoğun diplomasiyi oy birliğiyle destekliyor. BM Temsilcisinin de katılacağı görüşmeler, BMGK'nin Aralık 2015'te aldığı kararlar çerçevesinde sürdürülecek.



TERÖR ÖRGÜTLER İYOK


Müzakereler, muhaliflerin garantörü Türkiye ve Suriye rejim güçlerinin garantörü Rusya öncülüğünde başlayacak. İran'ın da müzakerelerde yer alması bekleniyor. Bu kez silahlı muhalif gruplar da görüşmelerde yer alacak.


Terör örgütleri DEAŞ, PKK-PYD-YPG ve El-Nusra, Astana görüşmelerinde masada yer almayacak.


İç savaşı bitirecek kapsamlı bir çözüm planı üzerinde müzakereler yapılacak. Bu çerçevede başlıca; “Ateşkesin güçlendirilmesi", “Halka uygulanan zorla yer değiştirmelerin durdurulması", “Herhangi bir sınırlama olmaksızın abluka altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılması" görüşülecek.



Astana sonrası görüşmelerin BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura öncülüğünde Cenevre'de yapılması öngörülüyor. Müzakereler olumlu seyrederse Suriye'de 18 ay içerisinde BM denetiminde seçimlere gidilmesi planlanıyor.



ABD heyet göndermiyor


ABD Dışişleri Bakanlığı, Kazakistan'ın başkenti Astana'da yarın başlaması planlanan Suriye görüşmelerine, başkanlık devir işlemlerinden dolayı heyet yollanmayacağını açıkladı. Bakanlık geçici Sözcüsü Mark Toner, Astana görüşmelerine ABD'nin Kazakistan Büyükelçisinin katılacağını belirtti. Toner, Kazakistan'a gözlemci olarak davet edilmelerini memnuniyetle karşıladıklarını sözlerine ekledi.


#Astana zirvesi
#DEAŞ
#PKK
7 yıl önce