YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Assos UNESCO’nun “Dünya Mirası Geçici Listesi”ne Alındı

Çanakkale’nin Ayvacık İlçesine bağlı Behramkale Köyü’nde bulunan binlerce yıllık tarihe sahip Assos Antik Kenti UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi'ne kabul edildi.

05 Mayıs 2017 tarihinde eklendi

Assos Antik Kenti'’nin UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’ne kabul edilmesi ile ilgili Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan  Assos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan alınan kararın önemine değinerek, “Bu konudaki çalışmalarımıza 2014 yılında başlamıştık. Bir antik kentin UNESCO geçici listesine girmesi için 10 kriter bulunuyor. Bu kriterlerin altısı daha çok doğayla ilgili. Diğerleri ise kültürel mirasla ilgili. Biz başvurumuzu yaparken 3 kritere girdiğini ileri sürdük. Assos bir Yunan kenti olarak dünyanın korunmuş en güzel örneği. Özellikle bizden 150 yıl önce bir çok gezginin ya da Amerikalıların vurguladığı, Assos’un Yunan şehri örneklerinin en güzeli olduğu tezinin doğru olduğunu biz kazılarla bir adım daha ileri götürdük. Özellikle Anadolu'da en erken yazıtlarımız var. Antik kentteki Meclis binası ve tiyatronun Assos’ta inşa edildiğini kesin olarak söyleyebiliriz. Arkaik Çağ’da inşa edilen Anadolu'daki Dor düzeni tapınakların tek örneğinin Athena Tapınağı olması da önemli. Herhangi bir mimari yapının tek bir örneği olması şeklinde kriterler var. Bu kriterde akropol üzerindeki Athena Tapınağı önemli. Çünkü bu gördüğünüz, M.Ö. 530 yılında inşa edilen Anadolu'daki tek Dor düzeneğindeki tapınak örneği. Yine bu tapınak, dünyadaki bir çok müzeye parçaları dağılmış olmasına rağmen, yeniden ayağa kaldıracak kadar bütün malzeme veya mimari bloklarında korunmuş olması önemli. Son olarak da Platon’un öğrenciler başta Aristoteles olmak üzere Assos'ta 3 yıl faaliyette bulunmaları kriterlerini örnek gösterdik. Çünkü bildiğiniz gibi Platon'un 6 öğrencisi Assos'a gelerek 3 yıl kaldıklarını biliyoruz. Atina dışında akademinin ikinci şubesini Assos'ta faaliyet gösterdiğini düşünüyoruz. Yine belki de ilk defa dünyada filozoflar tarafından dünyada kısa süreli de olsa bu kentin yönetildiğini görebiliyoruz. Bu aynı zamanda Platon'un ideal devlet teorisinin de kısa sürelide olsa uygulandığını gösteren bir kanıt. Bu kentin, dünya kültür mirası listesinde yer alabilecek kriterleri yerine getiren 3 kriterle özgün bir yer olduğunu da aslında ispat etmek istedik. Sonunda da 2014 yılından buyana emeklerimizin karşılığını alarak Assos Antik Kenti UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi'ne kabul edildi. Bundan sonraki hedefimiz bu antik kentin daimi listeye kabul edilmesini sağlamak” dedi.

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz da yaptığı konuşmada Assos Antik Kenti’nin UNESCO’nun geçici listesine girmesi uile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgiler vererek, “Bundan sonraki süreç daimi listeye girme konusunda olacak. Bu süreçte komisyon Çanakkale'ye gelip Assos Antik kentini ziyaret ederek bu kriterlere uyup uymadığını denetleyecek” dedi.

(HABER / FOTOĞRAF: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.554 kez okundu