Askerlik süresinin bir kısmını borçlanmak mümkün müdür?

Askerlik süresinin bir kısmını, yani emekliliğe yetecek kadarını borçlanarak, emekli olmak mümkündür.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Ocak 2018 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Askerlik süresinin bir kısmını borçlanmak mümkün müdür?

SORU: Askerlikte geçen süreye emekli ikramiyesi verilir mi? Hizmet ve Yaş durumları da dahil emekliliği hak eden memur, emekliye ayrılmadan emekli ikramiyesi alarak çalışmaya devam edebilir mi.?

CEVAP: Devlet memurları askerlik sürelerini hizmet yıllarını daha erken yaş gruplarını tamamlamak için borçlanma yaparlar.

Borçlanma yapılan süreler genel olarak 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 41 hükmünde gösterilmiştir.

Askerlik süresi de bunların içerisindedir. Askerlik süresini borçlanan (ister SSK. ister Bağ-Kur, ister Emekli Sandığı olarak borçlansın) memur olarak emekli olduğunda bu süreler de ödenecek emekli ikramiyesi hizmet süresi içerisinde değerlendirilir ve emekli ikramiyesi bu sürelere karşılık ödenir. Ancak askerlik süresini borçlanmayanlara bu tutar ödenmez.

Askerlik süresinin tamamının borçlanılması zorunlu değildir, kişiler durumlarına uygun olduğu süre kadarını borçlanabilirler.

Askerlik süresini borçlanan veya borçlanmayan kişilerin de bu süresi intibak işlemlerinde değerlendirilmektedir.

Tavsiyemiz, şayet askerlik süresi kişilere bir avantaj sağlıyorsa, yani emeklilik yaş grubunu daha erkene çekmeyi sağlıyorsa borçlanmaları, yok hiçbir avantaj sağlamıyor, sadece hizmet süresini artırıyorsa bu borçlanma sadece emekli aylık oranının artmasına az bir katkı sağlayacağından borçlanmanın bir faydasının olmayacağını söyleyebiliriz.

Zira askerlik borçlanmaları memurların SGK kesintileriyle aynı orantıdadır. Yani memurun SGK kesintisi bir ay için 800 TL. ise, borçlanılacak her ay için bu tutarın ödenmesi gerekir.

Aylık oranını karşılaştırma için http://www.memurlar.net/emeklimaas/ adresimizi ziyaret edebilirler.

Emekliliğini hizmet ve yaş olarak tamamlayan memur emekliye ayrılmadan emekli ikramiyesi alıp görevine devam edemez. Emekli ikramiyesi alabilmesi için mutlak surette bir emekli işlemi yapılarak emekli aylığı bağlanması gerekmektedir. Bu konudaki değerlendirmelerimiz için http://www.memurlar.net/haber/481204/

Adresimiz ziyaret edilebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber