‘Aşk Hikayesi’nin gerçek Jenny’si

Erich Segal’in ünlü kitabı ‘Love Story’deki Jenny’nin, yazarın gerçek hayatta platonik bir şekilde aşık olduğu Janet Sussman olduğunu biliyor 
muydunuz?

Selin KANDİYOTİ Kültür
13 Şubat 2019 Çarşamba

Janet Sussman Gartner 1997’de NY Times’a verdiği röportajı sırasında 60 yaşında, üç çocuk annesi ve boşanmış bir kadındı. Sussman, kendisinin ünlü ‘Love Story’ kitabında Erich Segal’in Jenny karakteri için ilham aldığı kadın olduğu iddiasını, ünlü yazardan gelen aşk mektupları ve 1970’de yazarın İtalyan bir dergide Jenny’nin Janet olduğunu itiraf ettiği röportajını göstererek doğruluyordu. Bazen ‘Erich’ bazen ‘Segal’ bazen de ‘Kaşer Liberace’ imzalı mektuplar ‘Tatlı Suss’ diye başlıyordu. Segal tam 16 yıl boyunca ona mektup yazmıştı.

1970’te The Times’a verdiği röportajda Segal, Jenny’nin hikayesini Yale Üniversitesinden tanıdığı bir arkadaşının ölen karısından esinlendiğini fakat karakteri Harvard’da okuduğu dönemde aşık olduğu kıza dayandırdığını söylemişti.

Janet Sussman Brooklyn’de bir hahamın oğlu olan Segal ile aynı liseye giderler, daha sonra Segal Harvard’a, Sussman ise Barnard Üniversitesine gider.

Röportajında Sussman, kız kardeşinin yanına Paris’e taşındıktan sonra bir defasında Segal ile beraber Güney Fransa’da tatil yaptıklarını fakat o zeki ve yakışıklı talibinin kara sevdasına hiçbir zaman karşılık vermediğinin altını çiziyor; gençken güzel fakat aptal bir kız olduğunu, milyon tane erkek arkadaşı olduğunu fakat gün sonunda her birini çöp gibi fırlattığını ekliyordu.

Erich Segal ve Janet Sussman Fransa'da

Sussman ABD’ye döndüğünde lise arkadaşı Gideon Gartner ile evlenir. O dönem Yale Üniversitesinde profesör olan Segal’in mektupları kesilmez. Gartner çifti Siyonist duygularla İsrail’e aliya yapar ancak dört yıl sonra gelen bir iş teklifiyle New York’a geri dönerler.

1969’da, Sussman, evinde kocası ve üç kızıyla uyurken, sabahın üçünde bir telefon gelir. Segal hattın öbür ucundan “Sana 250 sayfalık bir aşk mektubu yazdım” demektedir.

Bir yıl sonra kitabın filme çevrilmesiyle ve gelen büyük başarının ardından Segal, Sussman’ı filmin oyuncuları Ali MacGraw ve Ryan O’Neal ile akşam yemeğine davet eder. Gideon Gartner karısının basında ‘gerçek Jenny’ olarak lanse edilmeyeceğine dair garanti alır, Sussman o yemekte  gizemli kadın olarak kalacaktır.

 

Ryan O’Neal ve Ali MacGraw 

Segal bir röportajında filmdeki Jenny’i neden öldürdüğü sorulunca, “Bir kadın başka bir erkek için beni terk ediyorsa benim için ölmüşten farkı yoktur; sonuçta yalnızımdır” demişti. Bu sözleri Jenny’nin Janet olduğunu doğrular nitelikteydi. Filmdeki Jenny gibi piyano çalan, Bach, Mozart ve Beatles seven, tırnaklarını yiyen ve onun gibi sabırsızlandığında ‘aptal’ diyen Janet Sussman ‘Aşk Hikayesi’nin gerçek kahramanıydı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün