Bolu Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığı ile Bolu Ticaret İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği ve bu yıl 31’incisi yapılan Ahilik Haftası kutlandı.Bolu İlinin Ahisi ayakkabı imalatçısı ve tamircisi Mehmet Aslan seçildi.

 Kutlama programına Bolu Valisi Aydın Baruş, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Mudurnu Kaymakamı Mustafa Duruk, Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, Ak Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay, Bolu Ticaret İl Müdürü Ersin Terzi, Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Selahattin Ayen, BESOB üyeleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Anıtpark’ta Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başlayan törende Saygı Duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Kent Meydanında kurulan sahnede devam etkinlikte ilk olarak protokol konuşmaları yapıldı.

Programda ilk konuşmayı BESOB Başkan Vekili Selahattin Ayen yaptı. Ayen; “Ahinin amacı; başkasına muhtaç olmadan, alnının terini, gözünün nurunu dökerek helal kazanç sağlamak ve işini iyi yaparak alacağı dualarla Allah'ın rızasını kazanmaktır. Ahilik 13-19. yüzyıllar arasında Anadolu'da yaşayan halkın sanat ve meslek alanında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenme modelidir” dedi.

“DÜRÜST VE İYİ ÇALIŞMAK BİR İBADETTİR”

Ahi Ocağı’nın önemine değinen Ayen; “Ahilik; kardeşlik, mertlik, yiğitlik, yardımseverlik, misafirperverlik anlamlarına gelmektedir. Bu anlamları özetleyecek olursak, Türk ve İslam kültüründe ifade edilen "güzel ahlaklı insan" demektir. Ahi olabilmek için eğitim alınan kuruma "Ahi Ocağı" denilirdi. Bu öyle bir ocaktır ki, oraya giren hem mesleğinin en iyi ustası olur, hem ahlaklı, faziletli davranışlarıyla örnek insan olur. Mesleğinin basamaklarını çıraklıktan başlayarak yavaş yavaş olgunlaştırarak tırmanır. Ustası ile olan ilişkisi tam bir sevgi ve saygıya dayanır. Amaç başkasına muhtaç olmadan, alnının terini, gözünün nurunu dökerek helal kazanç sağlamak ve işini iyi yaparak alacağı dualarla Allah'ın rızasını kazanmaktır. Ahinin anlayışına göre, çalışmak İslam’ın bir emridir. Dürüst ve iyi çalışmak ise bir ibadettir. İmkânı olduğu halde başkalarına avuç açmak ve dilenmek günah kabul edilmiştir.

Ahiliğin kurucusu olarak bilinen Ahi Evran (asıl adı Mahmut Nurettin) tam bir ahlak abidesi ve iyi bir deri ustasıdır. Kendisi gibi topluma örnek insanların yetişmesi ve bunların helal kazanç kapısına sahip olabilmeleri için Ahilik Ocağının temellerini atmıştır. Müslümanların daha iyi bir mümin olmalarını da sağlamıştır. Bu dönemde Ahi Evran gibi, Yunus Emre, Mevlana, Hacı Bayram Veli, Hacı Bektaş Veli ve daha birçok önemli şahsiyet ve onların gönüldaşları sevgi çiçeklerinin tohumlarını Anadolu'ya sonrada Rumeli'ye serpmişlerdir” diye konuştu.

“AHİLİK, BU COĞRAFYANIN YİĞİT VE CÖMERT İNSANLARIYLA DOĞDU”

Selahattin Ayen’in ardından konuşan Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, 700 yıl önce kurulan ‘Ahilik’ yapısından bugün bile ders çıkarılabileceğini vurguladı. Davarcıoğlu; “Tabiatın Kalbi Bolumuzun sahip olduğu kültürel ve geleneksel zenginliklerin başına geliyor Ahilik kültürü. Mudurnu ilçemizde 7 asrı aşkın süredir yaşatılan, Mudurnu’muzun UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmasını sağlayan eşsiz bir değer. Ahilik, bu coğrafyanın ‘yiğit, eli açık, cömert’ insanlarıyla doğdu ve yaşamaya devam ediyor. Kardeşlik, dostluk, yardımlaşma, birlik, beraberlik, iş ahlakı’ temelinde kurulan bu yapıdan, 700 yıl sonra bugün bile çıkarılabilecek öyle dersler var ki. Bereket için, hayır için, sıhhat için, helal lokma için yapılan esnaf dualarımızın kabul, ‘Şed Kuşatma’ ile zanaat icrasına layık görülen emektarların rızklarının bol olmasını diliyorum. Ahilik Haftamız kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

Programda son olarak konuşan Bolu Valisi Aydın Baruş ise, Ahilik kültürünün tarihine ve esnaf ile özdeşleştirilmesine dikkat çekti. Baruş; “Tarih boyunca uzun süreli medeniyetler kurabilen ve varlığını devam ettirebilen milletler, sosyal hayatında kalıcı müesseseler oluşturabilen köklü gelenek ve kültüre sahip toplumlar olmuşlardır. Türk Milleti Anadolu’ya ayak bastığı tarihten itibaren toplumsal hayatta önemli yeri olan ticaret ve üretim faaliyetlerini düzenlemek, bu faaliyetlerde bulunanlara ilişkin kurallar manzumesi oluşturmaya başlamıştır. Tarih boyunca, medeniyetimizin temel değerlerinden biri haline gelen ve yüzyıllardır hayat anlayışımıza ve ticaret ahlakımıza yön veren en temel kurumlardan olan Ahilik Teşkilatı işte böyle bir anlayışla kurulmuştur” şeklinde konuştu.

“AHİLİK, BİLGİNİN VE DAYANIŞMANIN SANAT İLE BİRLEŞİMİDİR”

Ahilik kavramının birçok erdemli davranışı kapsadığını söyleyen Baruş; “Ahilik, günümüzde esnafa özgü bir kavram olarak algılanmaktadır. Ahilik denilince esnaf, esnaf denilince de Ahilik akla gelmektedir. Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahilik işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olmuştur.

Ahi olan kişinin üç şeyi hep açık, başka üç şeyi de hep kapalı olmalıdır. Yoksullara, düşkünlere yardım etmek için eli açık olmak. Konuk olmak ya da ondan bir şey istemeye gelenler için kapısı açık olmak. Yoksullara, düşkünlere, konuklara yedirmek, açları doyurmak için sofrası açık olmak. Kimsenin ayıbını görmemek, kimseye kötü gözle bakmamak için gözü bağlı olmak. Kimsenin ırzına, namusuna, haysiyet ve onuruna kötülük etmemek için beli bağlı olmak. Kimseye kötü söylememek, kimse hakkında iftira etmemek, münafıklık, koğuculuk yapmamak için dili bağlı olmak.

Ahilik Haftasını kutladığımız bugün vesilesiyle, Ahiliğin kurucusu olan ve bu teşkilata ismini veren Ahi Evran atamızı ve bu müesseseyi yüzyıllardır yaşatan ceddimizi rahmetle anıyorum. Helal kazanç ve insanlara hizmet yolunda alın teri döken tüm esnafımızın Ahilik Kültürü Haftasını tebrik ediyorum. Sizlere sevgi ve hürmetlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmalarının ardından ahinin aldığı eğitimin artık sona erdiğinin ve kişinin mesleğini yapabilecek birikime sahip hale geldiğinin ilan edilmesi için yapılan kalfalıktan ustalığa geçiş dönemi olan Şed Kuşatma töreni temsilen yapıldı.

Ahilik Kültürü Haftası dolayısıyla düzenlenen program Bolu Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve Bolu Belediyesi Halk Oyunları ekiplerinin gösterilerinin ardından plaket töreni ile devam etti.

Bolu İli Ahi’si seçilen ayakkabı imalatçısı ve tamircisi Mehmet Aslan’a plaketini Bolu Valisi Aydın Baruş verirken, Bolu İli kalfası seçilen oto tamircisi Kerem Kırmanoğlu’na plaketini Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu ve Bolu İli yılın çırağı seçilen Aşçı Emre Özdemir’e plaketini Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Selahattin Ayen verdi.

İlin Ahisi, İlin Kalfası ve İlin Çırağı kategorilerinde dereceye girenlere ödül takdiminden sonra kutlama programı, Ahi Pilavı’nın dağıtılmasıyla sona erdi.

Editör: TE Bilisim