Sağlık Aşırı kilolu insanların akciğerlerinde yağ bulundu

Aşırı kilolu insanların akciğerlerinde yağ bulundu

Paylaş
Aşırı kilolu insanların akciğerlerinde yağ bulundu

Aşırı kilolu ve obez kişilerin akciğerlerinde ilk kez yağ dokusu bulundu. Araştırmaya göre yağ miktarının vücut kitle indeksi doğrultusunda arttığı tespit edildi.

Avustralyalı araştırmacılar 52 kişinin akciğer örneklerini analiz etti. Yapılan çalışmada yağ miktarının vücut kitle indeksi doğrultusunda arttığı tespit edildi.

Haberin Devamı

Uzmanlar, araştırma bulgularının neden aşırı kilolu veya obez olmanın astım riskini arttırdığını açıklayabileceğini ifade ediyorlar.

Akciğer uzmanları, bu etkinin kilo kaybıyla tersine çevrilip çevrilemeyeceğini görmeyi umuyorlar.

Risk artıyor

Avrupa Solunum Dergisi'nde yayınlanan çalışmada, bilim adamları araştırma için ölüm sonrası bağışlanan akciğer örneklerine baktılar.

On beşinde astım görülmedi ancak 21 tanesinde astım tespit edildi.

Bilim adamları, mikroskop altında akciğer numunelerinde ayrıntılı analiz yapmak için boyaları kullandı.

Araştırmacılar, vücut kitle indeksi yüksek olanların hava yolu duvarlarında çok daha fazla yağ dokusu tespit etti. Uzmanlar, yağ artışının solunum yollarının normal yapısını değiştirdiğini ve akciğerlerde iltihaplanmaya neden olduğunu ve aşırı kilolu ya da obez kişilerde astım riskinin arttığını açıklayabileceğini söylüyor.

Haberin Devamı

Basınç ve iltihaba neden oluyor

Çalışmada yer alan Perth'deki Western Australia Üniversitesi'nden Dr. Peter Noble, “Aşırı kilolu veya obez olmak astım belirtileri veya daha kötü astım semptomlarıyla ilişkilendirildi. Araştırmacılar, bağlantının, akciğerler üzerindeki aşırı ağırlığın doğrudan baskısı veya aşırı kilo nedeniyle oluşan iltihaplanmadaki genel bir artışla açıklanabileceğini öne sürdü.” diye konuştu. Noble, “Hava yolu duvarlarında fazla yağ birikmesinin akciğerlerdeki iltihabı arttırdığı görülüyor” dedi.

Bulgu birçok açıdan önemli

Avrupa Solunum Derneği başkanı Prof Thierry Troosters şunları söyledi: “Bu, vücut ağırlığı ile solunum yolu hastalığı arasındaki ilişki üzerine önemli bir bulgu çünkü aşırı kilolu veya obez olmanın astımı olan insanlar için semptomları daha kötü hale getirebileceğini gösteriyor.”

(BBC)