Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.87
Gram Altın
2439.32
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 Mart 2021

Aşılanmanın önemi

Değerli okurlarım acısıyla tatlısıyla şöyle böyle pandemi sürecinin üzerinden bir yıl gibi uzun bir zaman geçti. Covid illetinden evlerine ateş düşen eşlerimiz dostlarımız oldu. Dillere pelesenk olan maske mesafe ve temizlik kuralına büyük oranda uyulmasına rağmen yaşadık bu zor günleri ve kayıpları.

Şimdi yeni bir sürece girildi. Aşılanarak bu illetten kurtulma ümidi olarak bakabiliriz bu sürece.

Aşılanma ile ilgili, dedikodu havuzuna baktığımızda epey bir kirliliği beraberinde getiriyor. Ak ve kara kadar zıtlıkları içerisinde barındıran bu kirlilikle ilgili gerçekleri bu makalemde sizlerin istifadesine sunacağım.

Konunun bire bir uzmanı olmasam da bir hekim olarak, aşılarla ilgili özel merakımdan kaynaklı bilgi dağarcığımda epey birikmişlerim var.

Aşılama, çok ama çok önemli koruyucu bir tedavi metodudur. Tarihi milattan önceki yıllara kadar dayanır. Yakın zamanda keşfedilmiş ve halen bugün dahi öneminden değerinden bir şey kaybetmemiş çiçek aşısının ne kadar değerli olduğunu anlarsak meseleyi daha iyi kavrayabiliriz.

Sağdan soldan duyumlarla hareket etmek yerine bu satırlardan sunduğum bilgilerden istifade etmeniz en büyük temennimdir.

Covid aşılarımı iki doz halinde yaptırdığımı makalelerimde paylaştığımda okurlar ve çevremden çok aykırı ve ön yargılı amaçlı soruların gelmesinden de anlaşılıyor ki, aşılama mevzuunda kafalar karışık ve bu karışıklıktan nemalanan bir kesim var.

Aşı karşıtları hep olmuştur, haklı haksız tartışmasına girmeden ülkemizde uygulanan mevcut aşı ile ilgili değerlendirme yapmak istiyorum.

Aşının başına üretildiği ülkeyi koyarak aşı karşıtlarının ekmeğine yağ süren ve durumdan vazife çıkarmak arzusunda olanlar şunu iyi bilmeli ki, durum sanılandan çok ama çok daha ciddi.

Aşının faz-3 olarak bilinen sonuçları açıklandı. Özet olarak anladığım şu, aşının hastalığa karşı koruyuculuğu sanılandan çok yüksek ve yan etki profili de iddia edilenlerden çok ama çok düşük.

Soyu sopu bozuk medyadan ve malum zihniyetin trollerinden yapılan amalı mamalı komplo kokan açıklamalara itibar etmemek gerek.

Aşı %83.5 gibi ciddi bir oranda koruma sağlıyor ve aşılanmaya rağmen hasta olanlardan hastaneye yatırılan dahi yok. Hafif bulgularla hastalık atlatılıyor.

Tüm dünya aşı temini yarışında iken devletimiz bu konuda da öncü olmayı başararak Çin başta olmak üzere birçok ülkeden aşı temini konusunda üzerine düşeni fazlası ile yaptı. Adı sanı iri olan birçok ülke hala aşı arayışını sürdürürken biz çoktan bağlantılarımızı yapıp aşıları ülkemize emniyet içerisinde getirdik ve planlanan hedef doğrultusunda aşılamayı yapıyoruz.

Emeği geçen tüm yetkililere kalbi şükranlarımı sunuyorum.

Ramazan bayramından önce inşallah aşılanma programı tamamlanır ve ülkemiz bu beladan kurtulmada da yine dünyaya örnek olmayı başarır.

Tıpkı pandemi sürecinde tüm zorlukları aşarak mücadele azminde gösterdiği başarıda olduğu gibi yine dünya televizyonlarında sağlık ordumuzdan övgü ile bahsedilir.

Sağlık ordumuz güçlü çok şükür.

Savunma ordumuzda güçlü.

Devletimizde giderek güçlenerek dosta güven düşmana korku salmaya devam ediyor.

DEAŞ, PKK, PYD ve FETÖ gibi terör örgütlerini besleyip büyüterek ülkemizin başına bela eden ABD geçtiğimiz hafta içerisinde New York şehrinin göbeğine Cumhurbaşkanımız ile ilgili öyle bir pankart astırmış ki, adeta tüm dünyaya ben terörizmin hamisi olmaya devam edeceğim der cinsinden.

Her şeyin ayan beyan ortada olduğu günümüzde hala içimizde aşağılık kompleksinden kurtulamamış ezik ve korkakların olması ve devletimizi savunması gerekirken hainliğinden olsa gerekir diyebileceğim acayip garaip işler çevirmesi ne acı.

Bu güruh nerede ise her hayırlı gidişe fren olmak için gecesini gündüzüne katarak çalışıyor. Hafta sonu tatil vs. yok. Durmaksızın çalışarak şer cephesinin yaktığı ateşe odun taşıyor.

Malum zihniyetin borazanı bir televizyon geçenlerde bir haber servis etti. Hükümetin tarım politikası gereği çiftçiye destek programı ile ilgili bir haberdi bu. Halka doğru bilgiler vermekle görevli bu televizyona konuşturulan bir vatandaşımız bakanlığın bu desteğinden kendisinin istifade edemediğinden dem vurarak ağzına geleni konuşup bol keseden atıp tutunca çok üzülmüş ve pes doğrusu demiştim.

Hükümetimizde eskisi gibi değil. Artık kısmen de olsa uyanmış olmalı ki bu haberden bir kaç gün sonra o vatandaşımızı buluyor ve devletimizin vatandaşımıza destek olarak verdiği paraların dekontlarını gösterince vatandaş kem küm başlıyor zevahiri kurtarmaya.

TRT-1 televizyonu akşam 19 haberlerinin sonunda her gün yanlış bir bilgiyi paylaşarak doğrusu ile düzeltiyor.

Yetmez ama yararlı bir hizmet.

Benzer programlar çoğaltılarak devam edilmeli.

Tıpkı okyanusta karaya vurmuş binlerce denizanası içerisinden bir kısmını okyanusa geri gönderen adam örneğinde olduğu gibi.

Sağlık ve mutluluk dileklerimle.