Dolar 32,5041
Euro 34,7540
Altın 2.491,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 17°C

ASİDER Başkanı Çalışkan, “Önceliğimiz gençlerimiz“

Merkezi Almanya’nın İsnerlohn kentinde bulunan Avrupalı Sinoplular Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği, Gelsenkirchen’de geniş katılımlı bir iftar yemeği verdi.

ASİDER Başkanı Çalışkan, “Önceliğimiz gençlerimiz“
31 Mayıs 2019 10:09

 Merkezi Almanya’nın İsnerlohn kentinde bulunan Avrupalı Sinoplular Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği, Gelsenkirchen’de geniş katılımlı bir iftar yemeği verdi.

 

ASİDER’in Gelsenkirchen-Hassel DİTİB Mescid-i Aksa Camisi’nde verdigi iftar yemeğinde T.C. Başkonsolosu Pınar Gülün Kayseri, Konsolos Fatih Ekinci,  Çalışma, Sosyal ve Güvenlik Ataşesi Fatih Ekici, ASİDER Genel Başkanı Ali Çalışkan, ASİDER Başkan Yardımcısı Cesur Özkaya, Sahra Şahin, ASİDER yönetim kurulu üyeler; Erdal Altuntaş, Bayram Çetin, Şevket Öztürk, Orhan Çetin ve Ahmet Yıldız. Kadir Sönmez, Erhan Yıldız, Aslan Özdemir, Barış Aydın, Fatih Ünal, İbrahim Çelik.  ASİDER“in Denetleme Kurulu Üyeleri Ümit Demircan, Yüksel Erdem, Birol Üstün, Nurettin Can, Resul Polatkan, ASİDER“in Türkiye temsilcisi Arslan Açıkgöz,   Kanal Avrupa Yönetim Kurulu Başkanı Ali Paşa Akbaş, MÜAD KRV Başkanı Bahattin Yıldız, Sivil toplum ve dernek başkan ve yöneticileri ile çok sayıda ASİDER üyesi hazır bulundu.

Kura-n kerim okunmasıyla başlanan iftar programında, protokol konuşmalarına da yer verildi.

 

ASİDER Genel Başkanı Ali Çalışkan konuşmasında, iftar programına katılarak bizleri onurlandırdığınız için, sizleri ASİDER Yönetim Kurulu adına saygıyla selamlıyorum. Konuşmamın başında önümüzdeki Kadir Gecesi ve Ramazan bayramınızı tebrik ediyor, ülkemize ve tüm İslam alemine huzur, hoşgörü ve barış getirmesini temenni ediyorum. Ramazan ayı, her bireyin kendisiyle yüzleştiği, kendisini yenileyip, iç dünyasını tazelediği mübarek bir aydır. Ramazan ayı, ihtiyaç sahiplerinin hatırlanması, yardımlaşmanın yoğunlaştığı kutsal ve bereketli bir aydır. Son günlerini yaşadığımız mübarek Ramazan ayinin hayrı, bereketi hepinizin üzerine olsun“ dedi. ASİDER’in faaliyetlerinden söz eden ASİDER Genel Başkanı Ali Çalışkan, Türkiye’nin kaptan köşkü, en mutlu insanların yaşadığı Sinop’umuza, Sinopluya hizmet edebilmek için yola çıktık. Bu mutlu kentin iki yüz bine yakın insani Avrupa’da yaşamakta. Bu doğrultuda ASIDER olarak bizler, tüm Avrupa’da örgütlenmeye çalışıyoruz. Amacımız, tüm Sinopluları kucaklamak, bu  yapımızla Avrupa’da örgütlenebilen tek yöresel derneğiz.

ÇALIŞKAN: “ÖNCELİĞİMİZ EĞİTİM”

 

Tabii ki bizim önceliğimiz Avrupa’da ki Sinoplu gençler ve çocuklarımız. Gençleri ve çocuklarımızı aidiyet ve kimliklerini kaybetmeden, yarınlara hazırlamak istiyoruz.

Bu çerçevede ASIDER’in önceliği hep eğitim oldu. Sinop üniversitemiz için, eğitim fakültesi yaptırdık. Hiç bir kurum ve kuruluştan destek almadan, yaptırdığımız eğitim fakültesinde bugün 2080 öğrenci görenim görüyor. Türk eğitim tarihinde bir ilktir bu. Bu başarı ASİDER’in değil siz Avrupalı Sinoplularındır. Bununla gurur duyup, onurunu yaşayabilirsiniz. Devamında boş durmadık, üniversite öğrencilerimize burs vermeye devam ettik, hali hazırda da buna devam ediyoruz. Kuzey’in Kızları projesiyle Türkiye birincisi olan Sinop ekibini Almanya’ya getirdik, Almanya ayağını oluşturduk, Sinop ekibini İserlohn’da ağırladık, bölge valisi, belediye başkanları, Almanya’da bazı kurum ve kuruluşlarla tanıştırdık, projelere ortak ettik. Yine bu proje çerçevesinde sekiz meslek lisesi öğrencisini, iki öğretmeni ile Sinop’a gönderdik. Soma faciasında, eslerini, babalarını kaybeden Sinoplu ailelerin yanında olduk. Türkeli kütüphanemizin oluşmasına katkı sağladık. Şimdide Sinop üniversitemizin Ayrancık meslek yüksek okulunda, tahta oyuncak atölyesinin kurulmasına destek sağlıyoruz. Gelin bize katılın, destek olun, katkı verin. Özellikle buradaki gençlerimizi, üst seviyede eğitim almaları için, çalışmaları birlikte yapalım. Çocuklarımızı, projeleriyle yarınlara hazırlamak için birlikte el ele verelim. Biz bu anlamda hazırız, sizlerin desteğinizi bekliyoruz. ASIDER olarak Sinop’a ve Sinoplu için faaliyet gösteriyoruz, ama bu topluma değer katmaya çalışıyoruz, İnsanlarımıza ülkemize hizmet etmeye çalışıyoruz. Çalışkan, konuşmasının sonunda yeni seçilen yönetim kurulunun isimlerini okuyarak, davetlilere tanıttı. Başkan çalışkan ayrıca, yakın zamanda Almanya’dan direk Sinop’a uçak seferlerini başlayabilmesin için, yeni bir çalışma içerisinde olduklarını da hemşehrilerine müjdeledi.

İftar programında bir konuşma yapan T.C. Başkonsolosu Pınar Gülün Kayseri de, bazı meslektaşlarımla birlikte sizle bir arada olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz. İftar daveti için çok teşekkür ederiz, memmuniyetle geldik. Bu güzel iftar programı düzenleyen ASIDER başkanı ve yönetimini kutluyorum. Böyle bir derneğin varlığını yeni öğrenmiş bulundum, bundan sonra başkonsoloslukta vereceğimiz iftara şimdiden sizleri davet ediyorum dedi.

Güncel meselelere değinen başkonsolos Kayseri, şöyle konuştu: Dünyada bir buçuk milyar Müslüman yaşıyor. Ramazan ayı, bizim için çok kıymetli bir zaman. Derneğinizin adında yer aldığı gibi, yardımlaşmanın çok yoğun olduğu bir ayda bir araya gelmekten çok mutlu oluyoruz. Bu vesileyle de aramızda, sohbet edip istişarelerde bulunuyoruz. İftar programları, bir araya gelmemize vesile oluyor. Sizler yöre derneği olarak, Almanya’da Türk toplumundaki birlik ve beraberliği güçlendirecek, değerli katkılarını sağlayacaksınız. Dernek başkanı Ali Çalışkan bey ile kısa bir konuşmamızın ardından kendisinin adı gibi çalışkan olduğu öğrendim ve o kanaate vardım. Eminim güzel faaliyetler yürütecektir. Burada birliğimizin ve beraberliğimizin güçlenmesi adına, kıymetli çalışmalar yürüteceğinizden eminim. Dernek yönetimine bu yolda, yolda başarılar diliyorum. Yeni seçilen yönetime, başarılar diliyorum. Dernek çalışmaları, büyük özveri ve fedakarlık isteyen bir iştir. Dernek yöneticilerini, yaptıkları gayretli çalışmalarından dolayı kutluyorum. Buradaki mutluluğunuz, refahınız ve güvenliğiniz, bizim devletimizin en öncelikli konuları arasında yer almaya devam ediyor. Avrupa’da ve dünyada bazı çalkantılı, sıkıntılı dönemlerden geçiyoruz. Sizler de bunlardan elbette etkileniyorsunuz. Ama hiç şüpheniz olmasın, ülkemizin dış politikasında Almanya’nın önemli bir parçası haline gelen Türk toplumu, her zamanki özel yerini korumaya devam ediyor. Günümüzde maalesef ırkçılık, İslam düşmanlığı gibi durumlar da var. Bu tehlikeleri yaratan, korku ve şiddet kültürünü yaymaya çalışan insanlara karşı mücadelemize devam edeceğiz. Bu konuda kararlıyız.

 

Solingen’i unutmadık

 

Söylemeden geçemeyeceğim bir olay var, hatta bizim kutlamalarımızı buruk geçmesine neden olan olay. Bugün Solingen faciasının yıl dönümü. 26 yıl önce, bizim beş insanımız yakılarak yaşamlarına son verildi. O insanlarımızı unutmadık, bu vesileyle o insanlarımıza rahmet diliyorum, onları yad etmek istiyorum. Bu tip olayların bir daha yaşanmaması için, bu şuur ve bilincimizi korumamız gerekiyor diye düşünüyorum. Sizlerin de haklı beklentileriniz var, bunların karşılanmasını istiyorsunuz. Avrupalı Türkler olarak, daha hoşgörülü, daha yapıcı ortamda hayatlarını sürdürmeniz için iyimser olmaya devam ediyoruz ve muhataplarımızla da bu konuları görüşüyoruz. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Ramazan vesilesiyle İslamın ve güzel dinimizin özelliklerini anlatmak fırsatını da bulursunuz. Bizler de bunu yapmaya çalışıyoruz. Bizim değerlerimizi anlatmaya çalışıyoruz. Bu günler, bunlar için, güzel bir vesile. Bu fırsatları, hep birlikte değerlendirelim.

 

ALMANYA İLE İLİŞKİLERDE ÖNEMLİ UNSURSUNUZ

 

Değerli vatandaşlarımız, Almanya ile uzun bir geçmişe dayanan ilişkilerimiz var. İki yüz elli yıllık bir tarihimiz var. İlişkilerimiz, karşılıklı anlayış ve işbirliği çerçevesinde, devam ediyor. Muhataplarımız ile yapıcı bir ilişkiyi yeniden yakalamış vaziyetteyiz. Onu güçlendirmeye yönelik adımları atıyoruz. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Bu konuda, devletimizin gayret, çabaları ve politikaları devam ediyor. Ülkemizin ekonomisini daha da güçlendirmeye çalışıyoruz. Enerji güvenliğimizi, sağlamaya çalışıyoruz. Bu anlamda bütün adımları atmaya çalışıyoruz. Almanya da, bu bağlamda önemli ortaklarımızda biri. Sizler, Almanya ile olan ilişkilerde çok önemli unsursunuz. Dernekler ve STK’larla önemli katkılarınız oluyor. ASİDER de bu çalışmaların içinde. Umarım bu dernek Karadeniz insaninin güzel özelliklerini taşıyarak, bu şehrin kültürel zenginliğe katkı sağlar. Karadeniz insanının iyi niyetini, espri kabiliyetini, neşesini ve yaratıcılığını, inşallah bu topluma vermenize vesile olur. Ben, bu derneğin varlığına seviniyor ve başarılar diliyorum.

Sinop Valisi Köksal Şakalar başta olmak üzere,  AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, AK Parti İstanbul Milletvekili Sirin Ünal, Ayancık Belediye Başkanı Hayrettin Kaya, Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı, Erfelek Belediye Başkanı Mehmet Uzun, Türkeli Belediye Başkanı Veysel Şahin, Sinop Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Nihat Dalgın, Sinop Ayancık MYO Müdürü Recep Aykan, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Aktaş , gönderdikleri mesajlar iftar programında davetlilere izletildi. İftar sonrası ASİDER Genel Başkanı Ali Çalışkan, iftar programına katılan protokol üyelerine ve katkı sunanlara birer teşekkür şilti takdim etti.

ASİDER Başkanı Çalışkan, “Önceliğimiz gençlerimiz“ ASİDER Başkanı Çalışkan, “Önceliğimiz gençlerimiz“ASİDER Başkanı Çalışkan, “Önceliğimiz gençlerimiz“ ASİDER Başkanı Çalışkan, “Önceliğimiz gençlerimiz“ASİDER Başkanı Çalışkan, “Önceliğimiz gençlerimiz“ ASİDER Başkanı Çalışkan, “Önceliğimiz gençlerimiz“

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.