Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Aşı karşıtları

Köşe Yazısını Dinle

Başta sağlık bakanı olmak üzere birçok bilim adamı, aşının yapılması için sürekli uyarıyor. Çünkü tehlikeli olan Covid-19, son günlerde giderek tekrar artmaya başladı. Kesin tedavisi olmadığı için, önlemenin tek yolu aşıdır. Aşıdan başka çare yok. Bu nedenle aşı çok önem kazanıyor.

Herkes aşı olmak zorundadır.

Bu zorunluluk bir kişinin özgürlüğünü kısıtlamak, kişinin hak ve hukukunu gasp etmek, insan haklarını çiğnemek değildir.

Aksi, aşı olmayan bir kişi başta kendi sağlığını, sonra yakınlarını ve sonra da temas ettiği herkesin sağlığını tehlikeye atabiliyor. Bu nedenle aşı olmayanların, böyle bir hakkı olmaması gerekir.

Aşı olmayanlar şu açıdan haklı olabilirler, bu kişiler, evde çıkmasa ve kimse ile temasa geçmese aşı olmayabilirler. Bunun da mümkün olması zordur. Çünkü salgın kısa süreli değildir, uzun sürelidir ve uzun süre bir kişinin tek başına yaşaması da zordur.

Aşı olmayan bir kişi nelere sebep olur:

nKendi sağlığını.

nYakınlarının sağlığını.

nÇevresindekilerin sağlığını tehlikeye atar.

nBaşta doktorlar olmak üzere tüm sağlıkçıların sağlığını da tehlikeye atar.

nDiğer taraftan, hastaneye yattıklarında, yoğunluk artar ve başka hastaların yatması zorlaşır.

nMaddi olarak devlete yük getirir.

nVakalar çoğaldığında başta eğitim olmak üzere birçok devlet kurumu, işletmeler vb. yerler sekteye uğrar.

Bu nedenle, aşı olmak önemlidir.

Sonuç:

Aşıya karşı çıkan kim olursa olsun bence çok yanlış yoldadır. Çünkü her aşının, her ilacın yan etkisi olduğu gibi Covid-19 aşısının da yan etkisi vardır. Ancak bu yan etki veya etkiler aşının yapılmasına engel değildir.

Tam tersi aşı olmayanlarda, hastalığın ağır geçmesi ve ölümcül seyir etmesi daha tehlikelidir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X