Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda  (ASHMYO) 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olması nedeniyle “Diyabet” konulu bir konferans verildi.

 

Konferansın açış konuşmasını yapan elektronörofizyoloji Uzm. Mine Toksal, vücudun şekeri enerjiye dönüştürmesi için insüline ihtiyaç duyduğunu belirtti. Toksal, “Pankreasımız insülin üretmiyorsa ‘Tip 1 Diyabet’, pankreasımız ürettiği insülin yeterli değilse ‘Tip 2 Diyabet’, hamilelik sürecinde insülinin etkisi azalıyorsa ‘Hamilelik Diyabeti’ ortaya çıkar” dedi. Dünya Diyabet Günü simgesinin “Mavi Halka” olduğunu söyleyen Toksal şöyle devam etti:

 

“Mavi halka, diyabet için birleşmeyi ve bir araya gelmeyi temsil etmesi için uluslararası diyabet federasyonu tarafından oluşturulmuştur. Çoğu kültürde halka, yaşamı ve sağlığı temsil eder. Mavi renk ise tüm insanları altında birleştiren gökyüzünü çağrıştırır. Mavi halka diyabetin evrenselliğini ve küresel diyabet birlikteliğini sembolize eder.”

 

 AKÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Diyabet Eğitim Hemşiresi Nur Karademir ise kandaki şekerin enerji olarak kullanılabilmesi ve hücre içine girebilmesi için insülin hormonuna ihtiyaç olduğunu söyledi. Şekerin hücre içine nasıl girdiğini anlatan Karademir, “Yiyecekler hazmedilirken, küçük parçalara ayrılır. Bu parçalardan biri de glikoz denilen şekerdir. Şeker kana karışır ve insülin hormonu yardımı ile hücre içine girer. Hücre içine giren şeker, hücrelerin başlıca enerji kaynağını oluşturur” dedi.

 

Konferansa, ASHMYO öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı.