Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Karadeniz Bölge Temsilcisi Fahrettin Çankaya, bu ay içerisinde belirlenecek asgari ücretle ilgili açıklamada bulundu.

DEVLETİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ

DİSK'in 2017 yılı için asgari ücretin 2 bin TL olması gerektiğini savunduğunu hatırlatan Çankaya, "Bu rakam bile işçi ve ailesinin insanca yaşaması için yetmemektedir. Öte yandan Bakan Jülide Sarıcaoğlu, asgari ücretliden fedakarlık istedi. Asgari ücretin belirlenmesinde sermaye ve hükümet çevrelerinin 'lütuf' ve 'minnet' beklentisi asgari ücretin konusu değildir. Çünkü asgari ücret Anayasanın devlete yüklediği bir yükümlülük ve sosyal hukuk devletini bir gereğidir" dedi.

VERGİDEN MUAF OLMALI

'Asgari ücretle çalışanlar zaten fedakarlık yapıyor' diyen Çankaya, "Asgari ücretli büyümeden ve milli gelir artışından pay alamıyor. Milyonlarca işçi sendikasız ve toplu sözleşmesiz çalışıyor. Çalışanların yüzde 30'u sosyal güvenceden yoksun. Asgari ücret hala geçim ücreti olmaktan uzaktır. Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı ve vergiden muaf tutulmalıdır. Büyüme hedefleri dikkate alındığında asgari ücret net 2 bin 300 TL olmalıdır. Bazı işçi temsilcileri bu rakamın hayal olduğunu söylüyor. Bu rakamlar ortaya koyulan rakamlarla yapılan hesaplamalara dayanmaktadır ve hayal değildir" diye konuştu.

Barış BUDANOĞLU